A repce tavaszi gyompropblémái

A repce termesztésének intenzívebbé válásával egyre nagyobb teret engedünk a gyomok kártételének. 20-30 évvel ezelőtt a repcét gabona sortávolságra vetették 10-20 kg/ha vetőmag mennyiséggel. Gyakorlatilag a repce saját maga biztosította a gyomirtást, mivel elnyomta a gyomokat. Manapság nő a sortávolság (30-45 cm), csökken a vetőmag norma (1,5-3,0 kg/ha), sőt, több helyen gyakorlattá vált a precíziós vetés és a kapás növény sortáv (76 cm), ami növeli a gyomok esélyét a repcével szemben. Ennek is köszönhető, hogy mára már elterjedt technológia az őszi gyomirtás. Ennek jelentősége nem megkérdőjelezhető (500-600 kg/ha termésnövelés), de azokon a területeken, ahol nem történt meg vagy nem volt sikeres az őszi kezelés, ott szükség van a tavaszi gyomirtásra. Ezzel legalább 300-400 kg/ha termést lehet megmenteni, nem beszélve a betakarítás megkönnyítéséről illetve a következő évi növényállomány gyomfertőzöttségének csökkentése

Melyek azok a gyomok, amelyek ellen sikerrel lehet és kell felvenni a küzdelmet? Itt elsősorban azokra kell gondolni, amelyek aggresszív növekedésűek (pl. galaj), bokrosodó képességük miatt elnyomhatják a repcét (pl. szikfű és pipitér fajok) vagy allelopatikus hatással rendelkeznek (pl. mezei acat, ragadós galaj, ebszikfű, kék búzavirág). A gyomok egy része nagyon feltünő (pl. pipacs, kék búzavirág), míg más esetben csak betakarításkor vehetjük észre jelentős tömegét (pl. sebforrasztó zsombor). A közös bennük, hogy komoly termésveszteséget képesek okozni. Szintén jelentősen hátráltatja a betakarítást a ragadós galaj és a mezei acat. Márciusban számos korán kelő gyom már virágzik (veronika, árvacsalán, árvácska fajok, pásztortáska, tyúkhúr vagy tavaszi aggófű), de ezeknek a kis habitusú növényeknek egy erőteljesen fejlődő repcében nincs esélyük jelentős kártételre. Ebben a fenofázisban ráadásul a gyomirtó szerekre sem érzékenyek

Megoldások tavasszal
Tavasszal két készítmény jöhet számításba a kétszikű gyomnövények ellen. A két készítményt más gyomös szetételű területekre javasoljuk, mivel hatásspektrumuk részben eltér egymástól, részben átfedik egymást.
Ez a két készítmény a Galera™ és az Ikarus™.


Galera™
A Galera™ két hatóanyagot tartalmazó készítmény. Mind a klopiralid, mind a pikloram hasonló hatásmechanizmusú, szisztemikus, auxin hatású (hormon típusú O herbicidcsoport) hatóanyag és a piridil-karboxilsav kémiai hatóanyag családba tartoznak. Mindkét hatóanyag szelektív a repcére és mind hajtás, mind gyökér irányba szállítódnak. A két hatóanyag biztosítja tavasszal a legfontosabb és a legnagyobb kárt okozó gyomnövények elleni védelmet. Kíváló hatékonysággal írtja a mezei acatot, szikfű és pipitér fajokat, ragadós galajt, búzavirágot, aggófű és bükköny fajokat.

Ikarus™
Az Ikarus három hatóanyagot tartalmazó készítmény. Tartalmazza a Galera™-nál megismert klopiralidot, pikloramot és ezeken kívül az aminopiralid hatóanyagot. Az aminopiralid azonos hatásmechanizmussal rendelkezik, mint a másik két hatóanyag. Azoknál azonban sokkal robusztusabb, gyorsabb és szélesebb hatást biztosít.

Miben jelentkezik ez a hatás?
A mezei acat elleni hatás még látványosabb, mivel az aminopiralid hatóanyag is a gyökerekbe felszívódva a tarackok pusztulását okozza. Az aminopiralidnak köszönhetően a fejlettebb ragadós galaj  is nagyobb biztonsággal elpusztul.

Hasonlóan a Galerához, kiválóan irtja a székfű, pipitér, aggófű és bükköny fajokat, a kék búzavirágot. A szélesebb hatásspektrumának köszönhetően a készítmény kíválóan irtja a pipacsot, árvakelésű lucernát és markáns mellékhatással rendelkezik a sebforrasztó zsombor ellen. Ez nem teljes pusztulást és leszáradást jelent, hanem a gyomnövény abban a stádiumban marad, amilyenben a kezelés idején volt. Így nem virágzikés nem hoz magot illetve nem befolyásolja negatívan a betakarítást. Az Ikarus a pásztortáska és a mezei tarsóka hosszanti növekedését leállítja és így az nem akadályozza a repce fejlődését. Az ekkor virágbimbós állapotban lévő árvácska fajok fejlődését leállítja, azok nem virágoznak és nem hoznak magot.

A szerzőről itt olvashat többet: Papp Zoltán szerző biográfiája