Laser

Laser

Rovarölő Szer

A XXI. század rovarölő szere a hernyók, tripszek és a burgonyabogár lárvája ellen.

Előnyök

Természetes

Természetes baktériumeredetű hatóanyag.

Biotermék

Biotermék előállításánál is használható.

Hatásspektrum

Széles hatásspektrum lepkékre, bogarakra, kétszárnyúakra és tripszekre

Engedélyezett kultúrák

Alma

Alma (Malus domestica)

Birs

Birs (Chaenomeles spp.)

Burgonya

Burgonya (Solanum tuberosum ssp. Tuberosum)

Dísznövények

Hagyma

Vöröshagyma

Újhagyma

Káposztafélék

Káposztafélék

Körte

Körte (Pyrus communis)

Naspolya

Naspolya

Paprika

Paradicsom

Póréhagyma

Póréhagyma

Szőlő

Szőlő (Vitis spp.)

Érzékeny kártevők

A termék hatékony a következő kártevők ellen

 • Bogarak
 • Fehérlepkék
 • Fülbemászó
 • Gyapottok bagolylepke
 • Körtelevél bolha
 • Moly
 • Molyok és bagolylepkék lárvái
 • Pettyesszárnyú muslica
 • Poloskák
 • Tripszek

A teljes hatékonysági információkért  forduljon a cimkéhez

Cimke keresése ehhez a termékhez

Technikai Részletek

 • Hatóanyag összetétel

  240 g/l spinozad

 • Javasolt növényvédelmi technológia

  Alma, körte, birsalma, naspolya molykártevői ellen feromoncsapdás rajzásmegfigyeléshez igazítva kell permetezni a tömeges lárvakeléskor. A védekezést a rajzás intenzitásától függően 7-14 naponként kell megismételni. A rövid várakozási ideje (7 nap) miatt kártevők második generációja ellen illetve nyári vagy korai fajtákban ia alkalmazható. A kezelést célszerű a hernyók kelési stádiumában alkalmazni. A molyokon kívül levéldarazsakat és a gubacsdarazsakat is elpusztít. Ragadózó atkákkal (pl. Typhlodromus pyri) szemben nagyon alacsony toxicitást mutat és az engedélyezett dózisban a katicabogarakat, ragadozó poloskákat és pókokat sem pusztítja. 

  Ígéretes kísérletek folynak almában a Laser bimbólikasztó bogarak elleni alkalmazhatóságával kapcsolatban.

  Körtében előrejelzésre alapozva, a körtelevélbolhák fiatal lárváinak megjelenésekor kell a kezelést elvégezni.

  Szőlőben szőlőmolyok ellen a védekezést szexferomon csapdás rajzásmegfigyelést követően, a lárvakelés kezdetén kell elkezdeni és a permetezést a rajzás intenzitásától függően 7-14 naponként célszerű megismételni. Amerikai szőlőkabóca ellen 0,4 l/ha dózisban a fiatal lárvák ellen szükséges permetezni. Ebben az esetben egy tenyészidőszakban max. 2 alkalommal lehet használni.

  Káposztafélékben a fehér lepkék (káposztalepke, répalepke) és a bagolylepkék (káposzta-bagolylepke, saláta-bagolylepke) lárvái ellen a védekezés időzítése meghatározó jelentőségű. Az első permetezést az L1-L2 fejlődési stádiumú hernyók ellen kell elvégezni. A kezelést 7-14 naponta 1-2-szer ajánlott megismételni. A káposztafejekbe berágott lárvák ellen használjuk a Reldan 22 EC 1,5 l/ha dózisát, amely kiválóan gázosodó készítmény. Rövid várakozási ideje (3 nap) miatt akár a szedés előtt néhány nappal is alkalmazható, amely különösen karfiol, káposzta- kelkáposzta és karalábé kultúrákban nagy előnyt jelent. 

  Szabadföldi paprikában tripszek ellen a készítményt kék, fehér vagy sárga színű ragacslapos megfigyelés alapján, a tripszek táblára történő betelepedésének időszakában, a felszaporodás kezdetén kell kijuttatni. 

  Szabadföldi kultúrák esetén a rezisztencia kialakulásának elkerülése érdekében a készítményt évente legfeljebb 3 alkalommal javasolt felhasználni.

  Hajtatott paprikában és dísznövényekben nyugati virágtripsz ellen kék, vagy sárga ragacslapos megfigyelés alapján a védekezést a betelepedés, illetve felszaporodás kezdetén kell megkezdeni, és 2-3 alkalommal, 5-7 napos időközökkel javasolt ismételni. 

  Hajtatott paprikában és paradicsomban gyapottok-bagolylepke ellen az első permetezést a fiatal (L1-L2 fejlődési stádiumú) hernyók ellen kell időzíteni. 

  A kezelések gyakoriságát a termesztő-berendezés napi átlaghőmérsékletétől függően kell megválasztani. 25°C alatt 7 naponta, 25°C felett 5 naponta javasolt védekezni.

  Burgonyában a permetezést az L1-L2 fokozatú lárvák tömeges megjelenéséhez célszerű időzíteni. A kezelést a kelés intenzitásától függően 7-14 naponta 1-2-szer ajánlott megismételni. 

  Vöröshagymában, dohányban, újhagymában és póréhagymában a tripsz imágók és lárvák rendszeres növényenkénti ellenőrzésével illetve sárga vagy kékszínű vizes tálcsapdákkal végzett egyedszám-felméréssel lehet a kijuttatást megfelelően időzíteni. A tripszek betelepedése áprilisban megkezdődik. Az első permetezést a betelepedés kezdetén vagy az első levéltünetek (ezüstös-fehér hosszanti foltosodás) megjelenésekor szükséges elvégezniA jobb fedettség elérése miatt nedvesítő szer hozzáadása javasolt.

  Hajtatott kultúrák esetében a rezisztencia kialakulásának elkerülése érdekében a 3. kijuttatás után célszerű más hatóanyagcsoportba tartozó szert alkalmazni. A készítmény egy kultúra termesztési ciklusa alatt legfeljebb 3 alkalommal használható. Káposztában és paprikában a kijuttatáshoz tapadásfokozó szer használata indokolt. A készítmény kijuttatásához melegködképző nem használható.

  Dohányban szükséghelyzeti engedéllyel dohánytripsz, mezei poloska fajok, vetési bagolylepke és gyapottok bagolylepke lárvái ellen előrejelzés és növényvizsgálat alapján 3 alkalommal 0,4-0,5 l/ha dózisban 400-500 l/ha permetlével. A biológiai hatású készítmény használata elősegíti a predátor és parazitoid hasznos rovarfajok betelepedését a kezelt dohányültetvényekben. A Laser előírásszerű felhasználása esetén élelmezés-egészségügyi várakozási idő (É.V.I.) betartása nem szükséges.

  A készítmény kijuttatásához nedvesítő szert és 400-500 l/ha vízmennyiséget célszerű felhasználni.

 • Keverhetőségi előírások

  A készítmény kijuttatásához nedvesítő szert és 400-500 l/ha vízmennyiséget célszerű felhasználni.

  Levéltrágyákkal történő keverés eshetőségéről érdeklődjön a levéltrágyát gyártó cégnél. A keverhetőségről a kezelés előtt kérje ki a szaktanácsadó kollégáink véleményét! Minden esetben keverési próba elvégzése javasolt!

 • Dózisok

  Egy tenyészidőszakban 3 alkalommal lehet használni, kivétel hagymafélék, ahol 2 alkalommal

 • Hatásmechanizmus

  A készítmény hatóanyaga, a spinosad a talajban megtalálható Saccharopolyspora spinosa baktérium fermentációs tevékenységéből nyert természetes termék. Emberre és melegvérű élőlényekre rendkívül alacsony toxicitással rendelkezik. A kártevők a hatóanyagot táplálkozással és éríntkezéssel veszik fel, miközben a gyomorméreg hatása 5-10x erősebb, mint a kontakt hatás. Az első hatás már néhány perccel a hatóanyag felvétele után jelentkezik, amikor irreverzibilis bénulás, majd néhány órán belül a kártevő pusztulása következik be.

 • Dózis

  Alma, körte, birs, naspolya: 0,5 l/ha

  Körte: 0,6-0,9< l/ha

  Szőlő: szőlőmolyok esetén 0,2 l/ha, amerikai szőlőkaboca esetén 0,4 l/ha

  Káposztafélék, paprika (szabadföldi): 0,4 l/ha

  Hajtott paprika, hajtott paradicsom, hajtatott dísznövények: 0,04 %

  Burgonya: 0,15 l/ha

  Vöröshagyma, újhagyma, póréhagyma: 0,3 l/ha

  Dohány (szükséghelyzeti engedéllyel): 0,4-0,5 l/ha

   

 • Kijuttatás Időzítése

  Utolsó kezelés ideje:
  Alma, körte, birs, naspolya: végső gyümölcsméret elérése
  Szőlő: két héttel szüret előtt
  Káposztafélék: 80%-os fejméret
  Paprika (szabadföldi), hajtott paprika: jellemző bogyóméret és alak kialakulásáig
  Hajtott paradicsom: 80%-os érés
  Hajtott dísznővények: Két héttel forgalombakerülés előtt
  Burgony: gumónövekedés vége
  Vöröshagyma: 50%-os dőlés
  Újhagyma, póréhagyma: 4. levél megjelenése
  Dohány (szükséghelyzeti engedéllyel): Előírásszerű felhasználás esetén nem szükséges
  Virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttaható ki. Ilyenkor a védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell.

 • Formulációk

  szuszpenzió koncentrátum (SC)

 • Hatóanyag csoport - HRAC/FRAC/IRAC besorolás

  IRAC 5 (spinozinek)

 • Kiszerelés

  1 literes műanyag palack

 • Utóvetemény

  Nincs korlátozás

 • Várakozási idő

  M.V.I. 0 nap, É.V.I.: káposztafélék, paprika (szabadföldi), hajtatott paprika és paradicsom 3 nap, alma, körte, birs, naspolya, hagymafélék 7 nap, burgonya 14 nap, szőlő 15 nap AKG programokban (horizontális-, aszály-, belvíz-, erózió-érzékeny, szántó) felhasználható Virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttaható ki. Ilyenkor a védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell.

 • Forgalmazási kategória

  II. (alapfokú növényvédelmi képesítéshez kötött)

 • Keverhetőség

  Laser + Fontelis 20 SC, Laser + Systhane 20 EW, Laser + Dithane DG Neotec, Laser + Karathane Star, Laser + Tanos 50 DF, Levéltrágyákkal történő keverés eshetőségéről érdeklődjön a levéltrágyát gyártó cégnél. A keverhetőségről a kezelés előtt kérje ki a szaktanácsadó kollégáink véleményét! Minden esetben keverési próba elvégzése javasolt!CE24

 • További Információk

  A növényvédő szereket mindig biztonságosan és felelősségteljesen használja! A készítmény felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termék csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait valamint az engedélyokiratban szereplő előírásokat!