Nurelle D image

Nurelle™-D 50/500 EC

Rovarölő Szer

Kimagasló védelem a kártevők ellen

Gyári kombináció a repce őszi és tavaszi rovar kártevői ellen.


Előnyök

Hatékonyság ősszel

Kiváló hatás ősszel repcebolha, repcedarázs, kis káposztalégy és mocskospajor lárvák ellen

Hatékonyság tavasszal

Az egyik legjobb hatás mindkét szárormányos faj ellen

Hatástartam

Hosszú tartamhatás hideg időben is (10 ºC alatt)

Felhasználás

Ősszel és tavasszal 1-1 alkalommal felhasználható


Engedélyezett Kultúrák

Burgonya

Búza

Őszi búza (Triticum spp.)

Cukorrépa

Len

Mustár

Mák

Repce

Rozs

Rozs (Secale cereale ssp. cereale)

Szőlő

Tritikálé

Őszi tritikálé (Triticosecale spp.)

Zab

Zab (Avena spp.)

Árpa

Tavaszi árpa (Hordeum vulgare ssp. vulgare)

Őszi árpa (Hordeum vulgare ssp. vulgare)


Érzékeny kártevők

A termék hatékony a következő kártevők ellen:
 • Földibolhák (Chrysomelidae)
 • Kabócák
 • Levéltetvek
 • Molyok és bagolylepkék lárvái
 • Ormányos bogarak
 • Repceszár-ormányos  (Cylindrocopturus spp.)
 • Vetésfehérítő bogár (Oulema melanopus)

A teljes hatékonysági információkért  forduljon a cimkéhez

Cimke keresése ehhez a termékhez

Technikai Részletek

 • Hatóanyag összetétel

  500 g/l klórpirifosz-etil + 50 g/l cipermetrin

 • Javasolt növényvédelmi technológia

  Őszi káposztarepcében ősszel egy, tavasszal szintén egy alkalommal juttatható ki. Ősszel egyenetlen kelés és/vagy elhúzódó repcedarázs rajzás esetén javasolt alkalmazni, amikor a csávázószerek hatása csökken vagy folyamatos a lárvakelés. Kelőfélben lévő repcében erős bolhakár esetén a rögök alatt károsító földibolhákat is elpusztítja. Tartamhatása miatt a kialakult mocskospajor fertőzést megállítja. A lárvák a kezelt növényi részeket a talajba húzzák, és ezeket elfogyasztva elpusztulnak. Tavasszal az első ormányos csapdába ejtését követő 1 héten belül permetezzünk a hideg időben is hatékony, jól gázosodó Nurelle D-vel. A kezelést legkésőbb rejtett bimbós állapotban lehet elkezdeni, és a zöldbimbós állapot kezdetéig be kell fejezni. A készítmény hideg időben is (10 ºC alatt) is hosszú hatástartammal rendelkezik.
  A Nurelle D használata a szárormányosok elleni védelmen keresztül csökkenti a fóma fertőzés lehetőségét. A készítmény keverhető a repcében alkalmazott legfontosabb gyomirtó szerekkel (Runway, Ikarus, Galera, Perenal), regulátorokkal, nitrogén stabilizátorral (N-Lock) és levéltrágyával.
  A szer nem alkalmazható, ha szórványosan sárgabimbós vagy virágzó növények már megjelentek a zömében rejtett bimbós állományban.
  Gabonában hidegebb időben – amikor az imágók a földközelbe húzódnak – , és erős rajzás esetén jó gázhatásával és tartamhatásával olcsó és kényelmes megoldás a vetésfehérítő ellen. Megbízható hatású a gabonaszipolyok és a gabonapoloskák ellen. A vírusterjesztő levéltetű és kabóca fajok elleni védekezés indokolt lehet ősszel illetve tavasszal is. Ősszel, - különösen meleg, száraz, napos időszakban – 3-5 naponta állományfelvételezést kell végezni és ha 1 kártevőt találunk 10 növényenként, akkor a védekezést érdemes elvégezni.
  A Nurelle D minden olyan esetben biztos védelmet nyújt, amikor rejtett életmódú kártevők ellen vagy hidegben kell védekezni. Ősszel a vetéseket károsító gabonafutrinka lárvája (csócsárló) megjelenésekor a késő délutáni órákban elvégzett kezelés a leghatékonyabb. A levelek viaszrétegében megkötődött hatóanyag tartós hatékonyságú és megállítja a további károkozást. Ősszel és tavasszal 1-1 alkalommal lehet kijuttatni.
  Szőlőben szőlőmolyok ellen a szexferomon-csapdás megfigyelés alapján az első védekezést a rajzáscsúcsot követő 4-6. napon célszerű elvégezni. Nemzedékenként rendszerint 2 védekezés szükséges, ezért elhúzódó rajzás esetén a további permetezést más hatásmechanizmusú készítménnyel 14 nap elteltével szükséges végrahajtani. A kabóca fajok ellen a lárvák megjelenésekor kell a védekezést elvégezni.
  Cukorrépában a barkófajok és a répabolha ellen azok táblára történő betelepedése idején, a kultúrnövény szikleveles és néhány lombleveles fenológiai állapotában kell a készítményt kijuttatni. A bagolylepkék elleni védekezést előrejelzésre (fénycsapdás, szexferomons-csapdás megfigyelés, valamint tojáscsomó vizsgálat) alapozva, a tömeges lárvakelés idején kell végrehajtani
  Burgonyában a levéltetvek ellen az első szárnyas egyedek megjelenésekor, az első kolóniák kialakulásakor javasolt a permetezést végrehajtani.
  Mustárban a repce-fénybogár és a repcebecő-ormányos táblára történő tömeges betelepedése idején szükséges elvégezni a kezelést. A kezelést legkésőbb rejtett bimbós állapotban lehet végrehajtani.
  Mákban először a mákgyökér-ormányos ellen kell védekezni. A kártevő gyakran a mák csirázásának korlátozó tényezője. Ha már korán megjelenik, akkor képes a kelő mákot totálisan lerágni. kelés idején felvételezést követően szükségessé válhat a Nurelle D használata. Levéltetvek ellen a tömeges betelepedés idején célszerű a kezelést elvégezni. A máktok-ormányos ellen legkésőbb a zöldbimbós állapotban kell védekezni Nurelle D-vel, ahhoz, hogy megakadályozzuk a képződő toktermések károsodását.
  Lenben a lenbolha táblára történő tömeges betelepedés idején célszerű a kezelést elvégezni zöldbimbós állapotig.

 • Keverhetőségi előírások

  Levéltrágyákkal történő keverés eshetőségéről érdeklődjön a levéltrágyát gyártó cégnél. A keverhetőségről a kezelés előtt kérje ki a szaktanácsadó kollégáink véleményét! Minden esetben keverési próba elvégzése javasolt!

 • Dózisok

  Egy tenyészidőszakban repcében, mustárban, kalászosban 2 alkalommal, ímg cukorrépában, borszőlőben, burgonyában, mákban és lenben 1 alkalommal juttatható ki

 • Hatásmechanizmus

  A készítményben lévő klórpirifosz-etil kontakt, gyomor és gázhatású organofoszfát (IRAC 1B), míg a cipermetrin kontakt hatással rendelkező piretroid (IRAC 3A). A két eltérő módon működő hatónyag biztosítéka a rezisztencia elkerülésének. A klórpirifosz-etil hideg időben is rendkívül jó gázosodó képességgel rendelkezik,így kiválóan alkalmas a repce kora tavaszi kártevői, pl. a szárormányosok ellen. A Nurelle D tartamhatása és repellens (taszító) aktívitása a kultúrában - a légköri viszonyoktól és a növény növekedési sebességétől függően – 12-21 napon át véd a további támadásokkal szemben.

 • Dózis

  Dózis 0,6 l/ha, kivéve kalászos gabona, ahol 0,5 l/ha

 • Kijuttatás Időzítése

  Utolsó kezelés fenostádiuma:
  Repce: rejetett bimbós állapot (BBCH 50), Kalászosok: kalászhányásig (BBCH 51), Cukorrépa: 50 %-os gyökérnagyságig (BBCH 45), Borszőlő: Fürtzáródásig (BBCH 77), de a fürtkezdemények növekedésétől (BBCH 55) a virágzás végéig nem használható (BBCH 69) Burgonya: bogyóérésig (BBCH 85), Mák és len: Zöldbimbós állapotig BBCH 51 A repcében az első rovarölő szeres védekezés hatékonyságát nagy mértékben a pontos időzítés határozza meg. A rovarok (elsősorban a szárkárosító ormányosok) betelepülését minél pontosabban kell előrejelezni ahhoz, hogy a kártételt elkerüljük.
  Ennek módszerei:
  • az érési táplálkozás nyomainak vizsgálata a leveleken
  • minél hatékonyabb és időjárástól független csapdázás

 • Formulációk

  Emulzióképző koncentrátum (EC)

 • Inszekticid Csoport

  Klórpirifosz-etil: IRAC 1B (szerves-foszforsav észter), cipermetrin IRAC 3A (piretorid)

 • Kiszerelés

  5 L-es műanyag kanna

 • Utóvetemény

  Nincs korlátozás

 • Várakozási idő

  M.V.I.: 1 nap É.V.I.: cukorrépa 14 nap, borszőlő és burgonya 21 nap, kalászosok 28 nap, repce, mustrá, mák, len: előírásszerű felhasználás esetén nem szükséges AKG programokban (horizontális, aszály-érzékeny, belvíz-érzékeny, erózió-érzékeny szántó) gabona, cukorrépa, burgonya, mák, len termelése esetén növényvédelmi képesítéssel rendelkező szaktanácsadó, növényvédelmi mérnök, növényorvos írásbeli javaslatára használható. Repcében (horizontális, aszály-érzékeny, belvíz-érzékeny, erózió-érzékeny, túzokvédelmi és alföldi madrávédelmi szántó) ősszel 1 alkalommal növényvédelmi képesítéssel rendelkező szaktanácsadó, növényvédelmi mérnök, növényorvos írásbeli javaslatára használható.

 • Forgalmazási kategória

  I. (felsőfokú növényvédelmi képesítéshez kötött)

 • Keverhetőség

  Nurelle-D + Ikarus (ősszel), Nurelle-D + Runway, Nurelle-D + Perenal, Nurelle-D + Galera, Nurelle-D + Metkon 60

 • További Információk

  A növényvédő szereket mindig biztonságosan és felelősségteljesen használja! A készítmény felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termék csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait valamint az engedélyokiratban szereplő előírásokat!