Product page Reldan Hero Image Desktop 1440x320

Reldan 22 EC

Rovarölő Szer

Hármat egy csapásra. Rendkívül széles hatásspektrum.

Előnyök

Széles hatásspektrum

Hármat egy csapásra Rendkívül széles hatásspektrum. Molykártevők (gyümölcs- , sodró- és levélaknázó molyok imágói és lárvái) -Tetvek (levéltetvek és pajzstetvek), Bogár kártevők (bimbólikasztó- és cserebogarak, stb.) és amerikai szőlőkabóca.

Időjárás

Meleg időben is hatékony

Hatékony

Markáns taglózó és gázosodó hatás → a lombon és a fürtön belül lévő kártevőket is elpusztítja

Engedélyezett kultúrák

Alma

Alma (Malus domestica)

Birs

Birs (Chaenomeles spp.)

Cseresznye

Meggy (Prunus cerasus)

Körte

Körte (Pyrus communis)

Mustár

Mustár (Brassica spp.)

Naspolya

Naspolya

Repce

Őszi káposztarepce (Brassica napus ssp. Napus)

Retek

Olajretek (Raphanus sativus oleifera)

Szőlő

Szőlő (Vitis spp.)

Zab

Zab (Avena spp.)

Árpa

Tavaszi árpa (Hordeum vulgare ssp. vulgare)

Őszi árpa (Hordeum vulgare ssp. vulgare)

Érzékeny kártevők

A termék hatékony a következő kártevők ellen

 • Almamoly (Cydia pomonella)
 • Bolhák
 • Kabócák
 • Levélaknázó molyok
 • Levéltetvek
 • Ormányos bogarak
 • Pajzstetvek
 • Szőlőmoly (Lobesia botrana)

A teljes hatékonysági információkért  forduljon a cimkéhez

Cimke keresése ehhez a termékhez

Technikai Részletek

 • Hatóanyag összetétel

  225 g/l klórpirifosz-metil

 • Javasolt növényvédelmi technológia

  Szőlőben szőlőmolyok és szőlőilonca ellen a védekezéseket előrejelzésre alapozva, a tömeges lárvakeléskor kell elkezdeni, nemzedékenként egy, vagy elhúzódó rajzás esetén 7-10 nap múlva ismételt kezelés szükséges. A védekezések hatásosságát jelentősen növeli az időben végzett zöldmunka. Egy tenyészidőszakban max. 2 alkalommal használható fel 7 naponta.
  Almatermésűekben, cseresznyében és meggyben a korai zöldbimbós állapottól a teljes sziromhullás utáni állapotig nem használható a szer. Almában almamoly és levélaknázó molyok ellen a tömeges lárvakelés időszakában célszerű a védekezéseket elkezdeni. A levéltetvek ellen a kolónia képzés kialakulása előtt ajánlott először védekezni. Elhúzódó rajzások esetén a kezelést más hatásmechanizmusú készítményekkel kell folytatni. Cseresznyében, meggyben a levéltetvek ellen a kezeléseket az első össze nem függő kolóniák kialakulásakor kell elkezdeni. A pajzstetvek elleni védekezéseket nemzedékenként a tömeges lárvakelés idején célszerű elvégezni. Idősebb fejlettségű pajzstetű alakok jelenléte esetén a készítményt hatásfokozás céljából célszerű könnyű nyári olajkészítményekkel kombinációban kijuttatni. 
  Tárolt termények (árpa, zab) kezelésére 300 ml/t vízmennyiséggel kell az előírt szermennyiséget a magvak felületére felvinni, amelyhez CFG terményfertőtlenítő gép használata javasolt. A magasabb dózissal 6 hónapnál hosszabb fertőzésmentesség biztosítható.
  Repcében repcedarázs és repcebolha ellen a készítményt a növény 5-6 leveles állapotában célszerű kijuttatni. Repcebolha esetén a károsított levélfelület ismeretében kell dönteni a védekezések szükségességéről. A védekezést tavasszal repcefénybogár, repceszár-ormányos és repcebecő-ormányos ellen a kártevők táblára történő betelepedési időszakában, az imágó létszám figyelemmel kísérése mellett javasolt elvégezni. A kezelést legkésőbb rejtett bimbós állapotban lehet elkezdeni és a zöldbimbós állapot kezdetéig be kell fejezni.

 • Hatásmechanizmus

  A klórpirifosz-metil az organofoszfátok közé tartozva az acetilkolin-észteráz gátlást okoz a rovarokban. Kontakt-, gyomor és légzési méreg jelentős gázhatással rendelkezve. Kezelést követően bejut a növényi szövetekbe, de nem szállítódik az edénynyalábokon keresztül. Gázhatása révén eléri az olyan kártevőket, amelyek rejtett vagy védett helyen, szövedékben tartózkodnak (raktári kártevők, sodrómolyok, tarka szőlőmoly). A kártevők minden mozgékony alakja (lárva, imágó) ellen hatásos, jelentős pete és báb elleni hatással. A klórpirifosz-etillel szemben kevésbé toxikus a méhekre és az emlősökre, köztük az emberre, ugyanakkor magas hőmérsékleten jobb gázosodó hatással rendelkezik. A kezelést követően pár órán belül a kártevő pusztulását tapasztaljuk.

 • Dózis

  Őszi káposztarepce: 2,0 l/ha

  Mustár, olajretek: 1,3 l/ha

  Cseresznye, meggy: 2,7 l/ha

  Almatermésüek (alma, körte, birs, maspolya): 2,7 l/ha

  Szőlő: 1,5 l/ha

 • Kijuttatás Időzítése

  Utolsó kezelés ideje:
  Őszi káposztarepce, mustár, oljaretek: rejtett zöldbimbós állapot

  Cseresznye, meggy, almatermésüek (alma, körte, birs, naspolya): érés, de a korai zöldbimbós állapottól a teljes sziromhullásig nem használható

  Szőlő: fürtzáródás

  A szer nem alkalmazható, ha szórványosan sárgabimbós vagy virágzó növények már megjelentek a zömében rejtett bimbós állományban. A méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzási időszakban nem alkalmazható! Mézharmat vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható!

 • Formulációk

  emulzió koncentrátum (EC)

 • Hatóanyag csoport - HRAC/FRAC/IRAC besorolás

  IRAC 1B (szerves foszforsav észter)

 • Kiszerelés

  1 és 5 literes műanyag palack

 • Utóvetemény

  Nincs korlátozás

 • Várakozási idő

  M.V.I.: 0 nap,
  É.V.I.: Almatermésűek (alma, körte, birs, naspolya), cseresznye, meggy, szőlő 21 nap, repce, mustár, olajretek előírásszerű használat esetén nem szükséges. A szer nem alkalmazható, ha szórványosan sárgabimbós vagy virágzó növények már megjelentek a zömében rejtett bimbós állományban.
  A méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzási időszakban nem alkalmazható! 
  Mézharmat vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható!
  AKG programokban (horizontális ültetvény) szőlő, almatermésű, cseresznye, meggy termelése esetén növényvédelmi képesítéssel rendelkező szaktanácsadó, növényvédelmi mérnök, növényorvos írásbeli javaslatára használható. Repcében csak ősszel lehet használni 1 alkalommal.

 • Forgalmazási kategória

  I. (felsőfokú növényvédelmi képesítéshez kötött)

 • Keverhetőség

  Reldan™ 22 EC + Runner™ 2 F, Reldan™ 22 EC + Fontelis® 20 SC, Reldan™ 22 EC + Dithane™ DG Neotec, Reldan™ 22 EC + Systhane™ 20 EW, Reldan™ 22 EC + Tanos® 50 DF, Reldan™ 22 EC + Talendo® Extra, Reldan™ 22 EC + Curzate® F
  Levéltrágyákkal történő keverés eshetőségéről érdeklődjön a levéltrágyát gyártó cégnél. A keverhetőségről a kezelés előtt kérje ki a szaktanácsadó kollégáink véleményét!  Minden esetben keverési próba elvégzése javasolt!

 • További Információk

  A növényvédő szereket mindig biztonságosan és felelősségteljesen használja! A készítmény felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termék csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait valamint az engedélyokiratban szereplő előírásokat!