Runner Hero Image Desktop

Runner 2 F

Rovarölő Szer

Egyedi hatásmechanizmusú környezetbarát, szelektív rovarölő szer, kitünő tojásölő és egyedülálló lárvaölő hatással.

Előnyök

Biztonságos

Méhekre nem jelölésköteles és csemegefeldolgozók által ajánlott.

Gyors

Rendkívül gyors hatással rendelkezik.

Hatástartam

Hosszú hatástartam.

Forgalom

Szabadforgalmú termék.

Engedélyezett kultúrák

Alma

Alma (Malus domestica)

Cserje

Kukorica

Csemegekukorica  (Zea mays ssp. Mays)

Kukorica vetőmag (Zea mays ssp. Mays)

Silókukorica (Zea mays ssp. mays)

Szemes kukorica (Zea mays ssp. Mays)

Paprika

Hajtatott paprika (Capsicum spp.)

Paradicsom

Hajtatott paradicsom (Lycopsersicon esculentum)

Szilva

Szilva (Prunus spp.)

Szőlő

Szőlő (Vitis spp.)

Érzékeny kártevők

A termék hatékony a következő kártevők ellen

 • Almamoly (Cydia pomonella)
 • Gyapjaslepke (Lymantria dispar)
 • Gyapottok bagolylepke  (Helicoverpa spp.)
 • Keleti gyümölcsmoly (Grapholita molesta)
 • Kukoricamoly (Ostrinia nubilalis)
 • Levélaknázó molyok
 • Szilvamoly (Pterophoridae)
 • Szőlőmoly (Lobesia botrana)

A teljes hatékonysági információkért  forduljon a cimkéhez

Cimke keresése ehhez a termékhez

Technikai Részletek

 • Hatóanyag összetétel

  240 g/l metoxifenozid

 • Javasolt növényvédelmi technológia

  Kukoricában a Runner 2 F a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke lárvái ellen nagy hatékonyságú. A készítmény kijuttatása a rajzáscsúcstól számított 2-4 nap múlva szükséges (vagy ha a feromon csapda több mint 5 db lepkét fog naponta). A repülő imágók ellen piretroid tartalmú rovarölő szer kiegészítés javasolt. A Runner 2F különösen alkalmas az utolsó kezelések elvégzésére, mivel hosszú hatástartamának megfelelően nincs szükség közvetlenül a betakarítás előtt a kezelést megismétlésére. A hosszú hatástartam részben a rendkívüli UV stabilitásának köszönhető, ami lehetővé teszi, hogy a júliusi-augusztusi kánikulai napokon is kiváló hatékonyságot érjen el, részben a tojásölő hatásának.  A javasolt lémennyiség legalább 400 l/ha víz legyen. Kiváló hatékonyságú a belógó szórófejek használata, amellyel a permetszert a csőzónába juttatjuk. Vegyszerpumpával ellátott lineár öntöző berendezéssel (5 liter/m² vízzel) is kijuttatható.  A jobb tapadás érdekében a permetléhez 2-3 l/ha repceolajat kell adagolni. Runner 2F felhasználása elősegíti az aflatoxin illetve a fuzárium toxinok fertőzésének megelőzését.
  Almában az almamoly (Cydia pomonella) ellen az első nemzedék rajzásának erősödésekor végezzük el a kezelést, majd a rajzás erősségétől és az időjárástól függően 14 naponként, blokk¬szerűen 2-3 alkalommal ismételjük meg.
  Aknázómolyok (Leucoptera scitella, Phyllonorycter spp.) ellen szexferomonos előrejelzésre alapozva a rajzás erősödésének idején, a tojásrakás előtti napokban illetve a frissen lerakott tojások ellen kell időzíteni. A kezelést blokkszerűen, 2-3 alkalommal, 14 naponként ismételjük meg! A gyümölcs illetve a lombozat intenzív növekedési időszakában a rövidebb permetezési fordulókat alkalmazzuk. Erős molyfertőzés és folyamatos rajzás esetén érdemes a repülő alakok ellen is védekezni. Ilyenkor javasoljuk a Runner 2F 0,5 l/ha+Reldan 22 EC 2,7 l/ha kombinációját. Almában a Runner 2F-t maximum 3 alkalommal használjuk egy vegetációban. Hatékony a sodrómolyok ellen is (Pandemis fajok). A regisztrált kártevők elleni alkamazás során a következő kártevőkre is korlátozós hatással rendelkezik: barna rügysodrómoly, almamagmoly, araszolólepke, apácalepke, egyéb bagolylepke fajok, medvelepke, amerikai szövőlepke, virágmolyok, fehérmolyok, zsákosmoly, almafaszitkár, almafa-rontólepke és más egyéb ezekben az időszakban jelentkező lepke illetve molykártevő ellen.
  Szilvában szilvamoly és keleti gyümölcsmoly ellen szexferomon-csapdás előrejelzés alapján, a tojásrakás után, a lárvák tömeges kelése kezdetén célszerű védekezni. Elhúzódó rajzás esetén a kezelést 14 nap múlva meg lehet ismételni. Erős és folyamatos rajzás, illetve más kártevők (pl. pajzstetvek, levéltetvek) jelenléte esetén kombinációs partnerként a Reldan 22 EC-t javasoljuk.Szőlőben a szőlőmolyok (Lobesia botrana, Eupoecilia ambiquella) ellen lárvakeléskor, nem korábban, mint a tojások ún. „feketepajzs” állapota, 8 nappal a rajzás erősödésétől számítva kezeljük.A második nemzedék ellen közvetlenül fürtzáródás előtt permetezzük ki. A védekezések hatékonyságát az időben elvégzett zöldmunkák elvégzése fokozza.Hajtatott paprikában és paradicsomban a gyapottok-bagolylepke ellen feromoncsapdás rajzásmegfigyelésre alapozva kell a kezelést elvégezni a tojásrakás után, a lárvák tömeges kelése kezdetén. Erdészetekben és közterületen a Runner 2 F kezelést a gyapjaslepke (káros lepkefajok) lárvakelésekor illetve az attól számított két héten belül javasolt elvégezni. A készítmény az áttelelt tojások ellen már nem hatékony. A Runner 2F megfelelő tartamhatással rendelkezik, ha lombos állományban használjuk. A lárvák táplálkozása és károkozása a hatóanyag felvételét követő néhány óra múlva leáll! A közterületen történő felhasználásnál a kezelés 22-03 óra között végezhető el, amiről az érdekelt lakosságot tájékoztatni kell. A szer hosszú tartamhatású a lombozat kihajtása után. Mivel a hatóanyaga fény- és esőálló, a Runner 2F a tarrágott területeken alkalmazva sem veszít a hatékonyságából a napsugárzás és az eső hatására.

 • Keverhetőségi előírások

  Levéltrágyákkal történő keverés eshetőségéről érdeklődjön a levéltrágyát gyártó cégnél. A keverhetőségről a kezelés előtt kérje ki a szaktanácsadó kollégáink véleményét! Minden esetben keverési próba elvégzése javasolt!

 • Dózisok

  Egy tenyészidőszakban almában és vadgesztenyében 3, kukoricában, szilvában 2 és paprikában, paradicsomban (hajtatott) és erdészeti csemetekertben, faiskolában, díszfában és díszcserjében, útmenti sorfában 1 alkalommal lehet használni

 • Hatásmechanizmus

  M.A.C. vegyület = vedlést felgyorsító hatásmód. A metoxifenozide hatóanyag felvétele után a hernyók néhány óra múlva abbahagyják a táplálkozást, majd idő előtti, felgyorsított (a hernyó számára természetellenes) vedlés indul el, amit a lárva nem tud befejezni, ezért éhen pusztul. Ha a hernyókat az utolsó előtti vagy utolsó lárvastádiumban éri a permetlé, akkor nem kerül sor a bebábozódásra és az új nemzedék kifejlődésére. A metoxifenozid a rovarok ekdizon receptorára hatva diacil-hidrazinokhoz tartozik

 • Dózis

  Kukorica (szemes, siló, csemege, vetőmagelőállítás): 0,6 l/ha

  Alma: 0,5 l/ha

  Szilva: 0,5 l/ha

  Szőlő (bor- és csemege): 0,3 l/ha

  Paprika, paradicsom (hajtatott): 0,5 l/ha

  Erdészeti csemetekert, faiskola, díszfa, útmenti dorfa és díszcserjék: 0,5 l/ha

  Vadgesztenye: 0,5 l/ha

 • Kijuttatás Időzítése

  Utolsó kezesés ideje:
  Kukorica(szemes, siló, csemege, vetőmagelőállítás): tejesérés
  Alma: 2 héttel betakarítás előtt

  Szilva: 2 héttel betakarítás előtt

  Szőlő (bor- és csemege): Érés kezdete

  Paprika, paradicsom (hajtatott): érés kezdete

  Vadgesztenye: 50%-os lombosodás

 • Formulációk

  szuszpenzió koncentrátum (SC)

 • Hatóanyag csoport - HRAC/FRAC/IRAC besorolás

  IRAC 18 (ekdizon receptor gátlók)

 • Kiszerelés

  1 literes műanyag palack

 • Utóvetemény

  Nincs korlátozás

 • Várakozási idő

  M.V.I.: 0 nap, É.V.I.: hajtatott parika és paradicsom 3 nap, kukorica 7 nap, alma, szilva, szőlő 14 nap, míg vadgesztenyében és fásszárú növényekben nincs korlátozás. AKG programokban (horizontális-, aszály-, belvíz-, erózió-érzékeny szántó) felhasználható

 • Forgalmazási kategória

  III. (szabadforgalmú)

 • Keverhetőség

  Runner 2 F + Reldan 22 EC, Runner 2 F + Fontelis® 20 SC, Runner 2 F + Syshtane 20 EW, Runner 2 F + Dithane DG Neotec, Runner 2 F + Tanos® 50 DF, Runner 2 F + Curzate® F, Runner 2 F + Talendo® Extra, Runner 2 F + Karathane Star, Runner 2 F + Optimo® Care, Runner 2 F + piretroid

  Levéltrágyákkal történő keverés eshetőségéről érdeklődjön a levéltrágyát gyártó cégnél. A keverhetőségről a kezelés előtt kérje ki a szaktanácsadó kollégáink véleményét! Minden esetben keverési próba elvégzése javasolt!

 • További Információk

  A növényvédő szereket mindig biztonságosan és felelősségteljesen használja! A készítmény felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termék csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait valamint az engedélyokiratban szereplő előírásokat!