Systhane Hero Image

Systhane 20 EW

Gombaölő Szer

Gyümölcs- és zöldségkultúrák felszívódó gombaölő szere kiemelkedően jó növényen belüli mozgással.

Előnyök

Hatékonyság

Kiváló lisztharmat és monília elleni hatás.

Hatékonyság

Jó hatás feketerothadás ellen.

Hatástartam

Hosszú kuratív hatással rendelkezik.

Engedélyezett kultúrák

Alma

Alma (Malus domestica)

Cseresznye

Meggy (Prunus cerasus)

Dísznövények

Körte

Körte (Pyrus communis)

Paprika

Hajtatott paprika (Capsicum spp.)

Paradicsom

Hajtatott paradicsom (Lycopsersicon esculentum)

Ribiszke

Ribiszke (Ribes spp.)

Szamóca

Szamóca (hajtatott, szabadföldi)

Szőlő

Szőlő (Vitis spp.)

Tojásgyümölcs

Tojásgyümölcs (Solanum melongena)

Tökféle

Hajtatott cukkini

Uborka

Hajtatott uborka (Cucumis sativus var. sativus)

Érzékeny kórokozók

A termék hatékony a következő kórokozók ellen

 • Alma varrasodás (Venturia inaequalis)
 • Feketerothadás (Guignardia spp.)
 • Lisztharmat
 • Moniliás gyümölcsrothadás (Monilinia spp)
 • Rozsda fajok

A teljes hatékonysági információkért  forduljon a cimkéhez

Cimke keresése ehhez a termékhez

Technikai Részletek

 • Hatóanyag összetétel

  200 g/l miklobutanil

 • Javasolt növényvédelmi technológia

  Szőlőben lisztharmat (Uncinula necator) ellen megelőző és gyógyító tulajdonságának köszönhetően leállítja a primer lisztharmatfertőzést, a kezelt hajtások egészségesek maradnak. Spóraképződést gátló hatásának köszönhetően alkalmazásával a bogyófertőzés megelőzhető. Valamennyi szőlőfajtán biztonságos. Az előző évi jelentősebb fertőzések után a permetezéseket a virágzás kezdetén indokolt elkezdeni és a fertőzés alakulásától függően 10-14 naponként megismételni 0,2 l/ha dózisban. Járványhelyzetben a nagyobb dózis kijuttatása javasolt (0,24 l/ha) illetve a készítményt célszerű meptildinokap hatóanyagú gombaölő szerrel szerrotációban, illetve kombinációban használni. Feketerothadás elleni a kezeléseket a virágsapkák lehullását követően 1-3 alkalommal, 10-14 napos időközzel javasolt elvégezni A szőlő 3 leveles stádiumától az időjárási tényezőktől és a fertőzési nyomástól függően 8-10 napos, de max. 14 napos permetezési fordulóval (max. 3 permetezés) javasolható.

  Szőlőben Karathane Star 0,6 l/ha dózisával kombinálva megfelelő kuratív hatás érhető el az időközben kialakult lisztharmatfertőzés blokkolására. Feketerothadás elleni a kezeléseket a virágsapkák lehullását követően 1-3 alkalommal, 10-14 napos időközzel javasolt elvégezni

  Almában és körtében varasodás (Venturia inaequalis) ellen a kezeléseket az aszkospóra szóródás időszakában, előrejelzés alapján, megelőző jelleggel kell elkezdeni és a további védekezéseket a fertőzés erőssége szerint 10-12 naponkénti gyakorisággal blokkszerűen kell folytatni. Felhasználása minden esetben kontakt készítmények tankkeverékben történő kombinálásával javasolt (pl. mankoceb hatóanyagú Dithane). Kijuttatása egy védekezési szezonban 3 alkalomnál többször nem célszerű. Lisztharmat (Podosphaera leucotricha) ellen a készítmény önmagában is hatékony, járványhelyzetben lisztharmatra fogékony fajtáknál (pl. Idared) kén hatóanyagú készítménnyel célszerű kombinálni. A védekezéseket piros bimbós állapottól ‚zöld dió” nagyságú fenológiai állapotáig kezdődően 10-14 napos permetezési fordulóval érdemes elvégezni. A védekezések eredményességét jelentősen javítják a szakszerűen elvégzett metszési munkák. Az intenzív hajtásnövekedést követően a készítmény további alkalmazása nem javasolt.

  Csonthéjasok (cseresznye, meggy, stb.) moníliája (Monilia laxa) és lisztharmata (Sphaeroteca pannosa) ellen a kezelést előrejelzésre alapozva megelőző jelleggel, ill. a tünetek megjelenésekor kell elvégezni és a fertőzés erősségétől függően javasolt megismételni. A betegség elleni kezelést még fehérbimbós állapotban kezdjük meg a Systhane 20 EW 0,45 l/ha dózisával. A kezelést egy vagy (hűvös, esős időjárás esetén, amikor a virágzás elhúzódik) két alkalommal fővirágzásban ismételjük meg. A második kezelést fővirágzásban, a harmadik kezelést 70-80%-os elvirágzásban végezzük el. Erős monília és levélfoltosodás fertőzés esetén használjuk a Systhane 20 EW 0,45 l/ha + Dithane DG NeoTec 2 kg/ha kombinációt. A védekezések eredményességét jelentősen fokozza a beteg részek metszéssel történő folyamatos eltávolítása. Csapadékos időjárásban a gyümölcsök sérülésekor (jégverés, erőteljes rovarkártétel) a moníliás termésrothadás megelőzése érdekében egy alkalommal célszerű védekezni az érés előtti időszakban.

  Paprikában, paradicsomban, padlizsánban, cuk¬¬kíniben és uborkában hajtatott körülmények között a lisztharmat elleni állománykezeléseket a fertőzési nyomás ismeretében a kezdeti tünetek megjelenését követően célszerű elkezdeni, majd 8-12 napos permetezési intervallumban javasolt megismételni. Zárt termesztőberendezésben a védekezések eredményessége jelentősen növelhető az idejében történő szellőztetésekkel és a fertőzött növényi részek folyamatos eltávolításával. Szamócában és ribiszkében lisztharmat ellen a megbízható védelem elérése érdekében a készítményt a virágbimbók megjelenésekor, a virágzás elején és a fővirágzáskor javasolt kijuttatni.

  Dísznövényekben lisztharmat és rozsda ellen a kezeléseket a kezdeti tünetek megjelenésekor célszerű elkezdeni és a fertőzés erősségétől függően megismételni. A rezisztencia kialakulásának elkerülése érdekében a készítmény preventíven, megelőző jelleggel, a vegetációs időszakban legfeljebb 3 (csonthéjasok és szabadföldi szamóca 2) alkalommal juttatható ki. A megfelelő permetléfedettség biztosítása mellett a felhasználási útmutatóban szereplő dózisokat be kell tartani. Különösen nagy fertőzési nyomás esetén, a készítményt más hatásmódú gombaölő szerekkel tankkombinációban vagy kezelésenként rotálva javasolt kipermetezni.

  A készítmény kijuttatására használt berendezést a permetezést követően azonnal ki kell üríteni és a tartályt, a szórókeretet, valamint a vezetékeket legalább háromszor át kell öblíteni tiszta vízzel!

 • Keverhetőségi előírások

  Különösen nagy fertőzési nyomás esetén, a készítményt más hatásmódú gombaölő szerekkel tankkombinációban vagy kezelésenként rotálva javasolt kipermetezni. Levéltrágyákkal történő keverés eshetőségéről érdeklődjön a levéltrágyát gyártó cégnél. A keverhetőségről a kezelés előtt kérje ki a szaktanácsadó kollégáink véleményét! Minden esetben keverési próba elvégzése javasolt!

 • Dózisok

  Egy tenyészidőszakban 3 alkalommal lehet kijuttatni, kivéve cseresznye, meggy, ahol 2 alkalommal.

 • Hatásmechanizmus

  A miklobutanil a triazolok közé tartozik. A vegyszer a növényfelületre jutás helyén a kezelést követően gyorsan felszívódik, szisztemikus (felszívódó) hatású. A gomba továbbszaporodásához szükséges ergoszterol bioszintézist gátolja, aminek hiányában a gomba elpusztul. A Systhane™ 20 EW 8-10 napos preventív és 72 órás kuratív hatással rendelkezik.

 • Dózis

  Alma, körte: 0,45 l/ha

  Cseresznye, meggy: 0,45 l/ha

  Szőlő (csemege és borszőlő): 0,15-0,24 l/ha

  Paprika, paradicsom, padlizsán (hajtatott): 0,375 l/ha

  Uborka, cukkini (hajtatott): 0,375 l/ha

  Szabóca (szabadföldi): 0,45 l/ha

  Szamóca (hajtatott): 0,3 l/ha

  Ribiszke: 0,45 l/ha

  Dísznövények (szabadföldi és hajtatott): 0,375 l/ha

 • Kijuttatás Időzítése

  Alma, körte: zöldbimbós állapottól érés kezdetéig

  Cseresznye, meggy: fehér- illetve pirosbimbós állapottól az érés kezdetéig

  Szőlő (csemege és borszőlő): virágzás kezdete - az első pártasapkák elválnak a magháztól, az érés kezdetéig

  Paprika, paradicsom, padlizsán (hajtatott): 3-4 leveles állapottól az érésig

  Uborka, cukkini (hajtatott): 3-4 leveles állapottól az érésig

  Szabóca (szabadföldi): első virágzatok megjelenésétől az érés kezdetéig, majd szüret után a levélszineződésig

  Szamóca (hajtatott): az első virágzatok megjelenésétől az érésig, majd szüret után a levélszineződésig

  Ribiszke: első levelek kiterülésétől az érésig 

  Dísznövények (szabadföldi és hajtatott): nincs korlátozás

 • Formulációk

  olajemulzió vizes fázisban (EW)

 • Hatóanyag csoport - HRAC/FRAC/IRAC besorolás

  FRAC G (triazolok)

 • Kiszerelés

  1 literes műanyag palack

 • Utóvetemény

  Nincs korlátozás

 • Várakozási idő

  M.V.I.: 0 nap É.V.I.: Hajtatott paprika, paradicsom, padlizsán, uborka, cukkini 3 nap, alma, körte, szőlő (csemege, bor), szamóca (szabadföldi és hajtatott), ribiszke 14 nap, csersznye, meggy 21 nap, dísznövényben nincs korlátozás. AKG programokban felhasználható

 • Forgalmazási kategória

  II. (alapfokú növényvédelmi képesítéshez kötött)

 • Keverhetőség

  Systhane 20 EW + Dithane DG Neotec, Systhane 20 EW + Karathane Star, Systhane 20 EW + Reldan 22 EC, Systhane 20 EW + Runner 2 F, Systhane 20 EW + Curzate® Super DF, Systhane 20 EW + Curzate® F, Systhane 20 EW + Tanos® 50 DF

 • További Információk

  A növényvédő szereket mindig biztonságosan és felelősségteljesen használja! A készítmény felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termék csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait valamint az engedélyokiratban szereplő előírásokat!