Tanos Hero Image Desktop

Tanos® 50 DF

Gombaölő Szer

Nagy hatékonyságú gombaölő szer peronoszpóra és burgonyavész ellen.

Előnyök

Újraaktiválódik

Nedvesség hatására újraaktiválódik.

Rendkívül erős hatás

Rendkívül erős preventív és kuratív hatás peronoszpóra és burgonyavész ellen.

Azonnali hatás

Azonnali „Stop”-hatással rendelkezik.

Engedélyezett kultúrák

Burgonya

Burgonya (Solanum tuberosum ssp. Tuberosum)

Paradicsom

Paradicsom (Lycopsersicon esculentum)

Szőlő

Szőlő (Vitis spp.)

Érzékeny kórokozók

A termék hatékony a következő kórokozók ellen

 • Fitoftóra (Phytophthora infestans)
 • Peronoszpóra

A teljes hatékonysági információkért  forduljon a cimkéhez

Cimke keresése ehhez a termékhez

Technikai Részletek

 • Hatóanyag összetétel

  250 g/kg cimoxanil + 250 g/kg famoxadon

 • Javasolt növényvédelmi technológia

  Burgonyában a készítménnyel végzett permetezéseket megelőző jelleggel, vagy a fertőzés igen korai szakaszában (még a tünetek megjelenése előtt) kell elkezdeni és a fertőzési veszélytől függően kell ismételten elvégezni. Kisebb fertőzési nyomás mellett 10-12 napos, míg járványra hajlamosító körülmények esetén ennél rövidebb permetezési intervallum javasolt.

  Paradicsomban a készítményt a tenyészidőszak folyamán előrejelzés alapján, megelőző kezeléssel több alkalommal kell kijuttatni. Az első permetezést közvetlenül a lombzáródás előtt szükséges elvégezni, majd a fertőzési nyomás ismeretében 3-5 alkalommal 7-10 naponként célszerű folytatni. Járványos fertőzések kialakulásakor a kezeléseket célszerű rövidebb védekezési időszakokban folytatni.

  Szőlőben a védekezéseket előrejelzés szerint, általában 20-25 cm-es hajtásállapot körül, megelőző módon célszerű elkezdeni, és a fertőzési nyomás szerint 7-12 naponként, fürtzáródásig lehet folytatni. A szer felszívódó hatású, önmagában is kedvező biológiai hatékonyságot mutat a kórokozó ellen. A permetezéseket blokkszerűen javasolt elvégezni. Egyéb felszívódó készítményekkel keresztrezisztencia kialakulása nem ismert.

 • Keverhetőségi előírások

  Ne keverje lúgos kémhatású készítményekkel, levéltrágyákkal! Új, még nem használt keveréket először mindig kis területen próbálja ki! Levéltrágyákkal történő keverés eshetőségéről érdeklődjön a levéltrágyát gyártó cégnél. A keverhetőségről a kezelés előtt kérje ki a szaktanácsadó kollégáink véleményét! Minden esetben keverési próba elvégzése javasolt!

 • Dózisok

  Egy tenyészidőszakban szőlőben (bor, csemege) 3, paradicsom, burgonya 4 alkalommal használható

 • Hatásmechanizmus

  A cimoxanil nagy hatékonyságú, lokálszisztemikus (helyileg felszívódó) gombaölő hatóanyag amely preventív (megelőző) és kuratív (gyógyító) hatással rendelkezik a szőlőperonoszpóra ellen. A cimoxanil hatékony a fenilamid rezisztens gombák ellen is. A famoxadon a Qoi (quinon gátlók) csoportjába tartozik. A gomba sejtek energia rendszerét rombolja, gátolja a zoospórák fejlődését és a gomba mitokondriális elektron transzportját. Kötődik a növények viaszos kutikulájához, ahonnan képes oldódni az azt érő nedvességben. A famoxadon 6 másodperc alatt „végez” a zoospórával.

 • Dózis

  Burgonya: 400 g/ha

  Paradicsom: 400 g/ha

  Szőlő (bor-, csemege): 400 g/ha

 • Kijuttatás Időzítése

  Utolsó kezelés fenostádiuma:
  Burgonya: bogyófejlődés

  Paradicsom: bogyófejlődés

  Szőlő (bor-, csemege): fürtzáródás

 • Formulációk

  vízben diszpergálható granulátum (WG)

 • Hatóanyag csoport - HRAC/FRAC/IRAC besorolás

  famoxadon FRAC C3 (quinon gátlók), cimoxanil (ismeretlen hatásmechanizmus)

 • Kiszerelés

  400 g-os és 2 kg-os doboz

 • Utóvetemény

  Nincs korlátozás

 • Várakozási idő

  M.V.I.: 0 nap, É.V.I.: burgonya 14 nap, paradicsom 21 nap, csemegeszőlő 28 nap, borszőlő 30 nap AKG programokban felhasználható

 • Forgalmazási kategória

  II. (alapfokú növényvédelmi képesítéshez kötött)

 • Keverhetőség

  Tanos® 50 DF + Talendo® Extra, Tanos® 50 DF + Karathane Star, Tanos® 50 DF + Systhane 20 EW, Tanos® 50 DF + Runner 2 F, Tanos® 50 DF + Reldan 22 EC

 • További Információk

  A növényvédő szereket mindig biztonságosan és felelősségteljesen használja! A készítmény felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termék csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait valamint az engedélyokiratban szereplő előírásokat!