A kalászosok őszi gyomirtása megoldás a következetes gazdák számára

Something went wrong. Please try again later...
CortevaBizonPR1kep

Az őszi gabonák vetésterületének jelentős növekedése várható az idei ősz folyamán. A gyomnövények korai kiiktatása az őszi vetésű kultúrnövényeinknél is fontos. Az őszi gyomirtással a tavaszi munkacsúcs idejére egy, a gabona fejlődését, hozamát nagyban befolyásoló feladatot tudunk elvégezni.

Az őszi vetések időszakában a hektikus csapadék eloszlás következtében a vetést a várható esőzésekhez szükséges időzíteni. Az őszi árpák jóval korábban kerülnek elvetésre, ezért október-november végére már nagy tömegben, fejlett állapotban jelen vannak a gyomnövények. Az őszi búza vetésideje az elmúlt évek tapasztalata alapján egészen november végéig kitolódhat, így a búza jó esetben december végére éri el az 5-6 leveles állapotot. A csökkentett vetőmagnorma a hibrid búza esetében és a korai vetésidő esetében mindenképpen indokolja az őszi gyomirtás elvégzését, hogy megelőzzük az enyhe tél folyamán a gyomnövények tömeges csírázását. Ezzel helyzeti előnybe kerül a kultúrnövény a gyomnövényekkel szemben, ami kritikus a tavaszi indulás időszakában, amikor minden csepp esőnek és műtrágyának hasznosulnia kell a kultúrnövény számára. Az őszi gyomirtó szerrel szemben elvárás, hogy a készítmény levélen és talajon keresztül is rendelkezzen hatással. A november végén és decemberben lehulló bemosó csapadékkal jól megázott őszi kezeléssel egészen az aratásig gyommentesen tartható az állomány. Gyakori a repce-búza vetésforgó. A kalászosok őszi gyomirtásával egyben gyérítésre kerülnek a következő ősszel vetésre kerülő repce gyomnövényei is.

AZ ŐSZI KALÁSZOSOK ŐSSZEL CSÍRÁZÓ LEGFONTOSABB GYOMNÖVÉNYEI


Nagyszéltippan őszi búzában 


Tyúkhúr és borostyánlevelű veronika tömeges csírázása őszi árpában


Mezei árvácska és kaporlevelű ebszékfű


Pipacs

A BIZON™ HASZNÁLATÁNAK LEGFONTOSABB ELŐNYEI:

• Az egyik legjobb választás nagy széltippan ellen
• Kiváló hatékonyság repce árvakelés ellen
• Széles hatásspektrum az őszi kétszikű gyomnövények ellen
• Hosszú tartamhatás
• Nincs utóvetemény hatás

HÁROM KÜLÖNBÖZŐ HATÁSMÓD EGYESÍTETT EREJE VÉD A KALÁSZOSOK ŐSZI GYOMOSODÁSA ELLEN.

A Bizon™ három hatóanyaggal (diflufenikán, penoxszulám, floraszulám), korai kijuttatással, jó hatékonysággal irtja az őszi kalászosok legfontosabb, ősszel megjelenő magról kelő kétszikű gyomnövényeit, mint pl. a veronika, árvácska, árvacsalán fajok, de a tyúkhúr, a pásztortáska, és a komoly gondot okozó nagy széltippan ellen is az egyik leghatékonyabb készítmény. Kiemelkedő hatással rendelkezik a repce árvakelés ellen, ugyanakkor nincs káros mellékhatása az utóveteményre. Jó választás azokon a területeken, ahol a sebforrasztó zsombor is jelen van. Talajon és levélen keresztül is kifejti a hatását, emiatt akár betakarításig gyommentességet biztosít. A Bizon™-t ősszel, korai posztemergensen kell kijuttatni, akár a gyomnövények kelése előtt.

A már kikelt növények esetén, a magról kelő kétszikűek szik-4 leveles, a nagy széltippan 1-3 leveles fenológiai stádiumában a legérzékenyebbek. A készítmény őszi búzában. Őszi árpában és tritikáléban kizárólag ősszel használható, egy vegetációs időszakban egy alkalommal.

Bizon™ hatékony a nagy széltippan ellen

A Bizon™ most jelentős kedvezménnyel vásárolható meg a Corteva Technológiai Bónusz program keretein belül!

Bővebb információkért keresse területi képviselőinket!

Amador Gergely
Fejlesztőmérnök
Corteva Agriscience™

A növényvédőszereket biztonságosan kell használni. Használat előtt olvassa el a címkét és a használati útmutatót.