Nitrogénmenedzsment

Hero Image Nitrogen Management

Hosszabb ideig felvehető nitrogén a tenyészidőben.

A nitrogén műtrágya az egyik legdrágább input anyag a növénytermesztésben. A kijuttatott szerves vagy szervetlen trágyának csak 40-70 %-a hasznosul a kultúrnövény által. A nitrogén felhasználás hatékonyságának az érdekében a kijuttatott nitrogént minél hosszabb ideig kell tudni NH4+ formában tartani.

Instinct™ nitrogén stabilizátor

A talajban a Nitrosomonas baktériumok felelősek a nitrifikációs folyamatban az ammónia nitritté történő átalakításáért. A nitrifikáció a talajban viszonylag gyorsan végbemegy. Ennek időtartama akár 2-4 hét is lehet, ami elsősorban a talaj és a levegő hőmérsékletétől függ. Az Instinct™ hatóanyaga, a nitrapyrin kizárólag a Nitrosomonas baktérium fajok élettevékenységét gátolja a talajban specifikusan. A nitrapyrin nem biocid anyag, nem öli meg a Nitrosomonas baktériumokat, csak akadályozza a metabolizmusukat, ezáltal a növekedésüket.

A nitrogén hasznosulás fokozása.

T2_Landing_Nitrogen_management_01_300x300

A nitrapyrin zavarja a réztartalmú enzimek kötési helyeit a Nitrosomonas baktérium fajoknál és gátolja az ammónia monooxigenáz (AMO) enzim megkötődését a baktériumban illetve az ammónium-N transzportját a sejtfalon keresztül egy réztartalmú enzim segítségével. A nitrapyrin hatása a talajban 60-80 napig tart. Ezután lebomlik ártalmatlan részekre a talajban, a Nitrosomonas baktérium népesség regenerálódik és újra teljes erővel zajlik a nitrifikációs folyamat. Azonban ez idő alatt az ammónium degradációja lecsökken és a növények számára nagyobb mennyiségben áll rendelkezésére a nitrogén ammónium-ion formájában. A 60-80 napos periódus letelte után (miután a nitrifikáció újra elindul) pedig nagyobb mennyiségben van jelen felvehető nitrát, amit a növény ekkor hasznosít.

Instinct™ használatából származó előnyök:

T2_Landing_Nitrogen_management_02_300x300

Az Instinct™ hatására a kijuttatott nitrogén hosszabb ideig ammónium formában marad, így csökken a nitrogén veszteség (csökkenti a denitrifikációt és a nitrát kimosódást) és a trágyázás negatív környezeti hatását. Azáltal, hogy a nitrogén felvehető formában marad, növekszik a termés és a minőség.

  • Fokozza a nitrogén hasznosulását az intenzív termesztésben
  • Nagyobb termésátlagok
  • Kisebb környezetterhelés
  • Egyszerű kijuttathatóság
  • Az intenzív technológiák elmaradhatatlan eleme.

Hatóanyag: 300 g/l nitrapyrin

Engedélyezett kultúrák: Kalászos gabonák, kukorica, őszi káposztarepce

Hatása: A készítmény gátlolja az ammónium ion nitritté átalakulását a nagyobb termés érdekében.

Letölthető dokumentumok:

Instinct™ címke (PDF)
Instinct™ biztonsági adatlap (PDF)

™ ® A Corteva Agriscience, valamint leányvállalatainak védjegyei. © 2022 Corteva