Agronómia •  2024. 05. 09.

A napraforgó gyomirtás szabadsága: VIBALLA™ - nem csak parlagfű ellen!

Something went wrong. Please try again later...

A napraforgók gyomirtásának teljesen új fejezete kezdődött el egy itthonról indult fejlesztéssel. 

Mindig jelentős kihívást jelent a gyomnövények terméskorlátozó hatásának csökkentésében az a felállás, amikor a kétszikű kultúrnövényt kell megvédenünk a kétszikű gyomnövényektől. Ezt a helyzetet tovább nehezíti, ha a kárt okozó gyomfajok ugyanabba a növénycsaládba tartoznak (pl. fészekvirágzatúak). A napraforgó termesztésben ennek a problémának a megoldására kezdetben a helyzeti szelektivitást vettük igénybe (PPI, PRE kezelések), majd később lehetővé vált a herbicid hatóanyagra toleráns hibridek célzott alkalmazása és posztemergens gyomirtása. A Corteva Agriscience™ magyarországi kutatói jelentős előrelépést értek el akkor, amikor az Arylex™ hatóanyagot szelektívnek találták a napraforgó hibridekre nézve.

POSZTEMERGENS GYOMIRTÓSZER, BÁRMELY (NEM CSAK TOLERÁNS) NAPRAFORGÓBAN

A Viballa™ kifejlesztésével és engedélyeztetésével egy újabb mérföldkőhöz érkezett a napraforgó állományok kétszikű-mentesítése: bármely napraforgó hibridben állománykezeléssel védekezhetünk a legfontosabb kétszikű gyomnövények ellen! Így a hibridek megválasztása szabadabban, valóban a termohelyi viszonyokhoz adaptáltan történhet.

TÁG FENOLÓGIAI ÁLLAPOTBAN KIJUTTATHATÓ

A Viballa™ tervezhető és jól időzíthető gyomirtást ad a kezünkbe azáltal, hogy kijuttatásának időzítése kevésbé függ a napraforgó fejlettségétől. Ezáltal a területen domináns gyomnövények keléséhez, illetve azok érzékeny fonológiai fázisához igazíthatjuk a permetezést.

AZ ÉRZÉKENY GYOMNÖVÉNYEK FEJLETTSÉGI ÁLLAPOTÁTÓL FÜGGETLENÜL HATÉKONY

Néhány jelentős kárt okozó gyomnövény annyira érzékeny a Viballára, hogy 2-4 leveles állapotuk után is megfelelő hatékonysággal védekezhetünk ellenük. Ilyen például a parlagfű, selyemmályva, bojtorján szerbtövis, fehér libatop és pokolvar libatop.

SZÉLES HATÁSSPEKTRUMMAL RENDELKEZIK

A Viballa™ hatékonyan írt több más jelentős kétszikű gyomnövényt is a napraforgóból, pl. disznóparéj fajok, vadkender, varjúmák. A kiváló, növényolaj alapú formulációja jelentős mértékben hozzájárul a gyomfajok levelein a megfelelő tapadáshoz. Adjuváns alkalmazása nem szükséges.

Válassza a napraforgó gyomirtás szabadságát! Tartsa állományát gyommentesen Viballával!

További információkért keresse területi képviselőinket és látogasson el honlapunkra!

 

Dr. Lukács Domonkos

Herbicid-termékmenedzser, Corteva Agriscience™