Agronómia •  2024. 02. 13.

A repce tavaszi gyomirtása megoldás a tápanyag és a csapadék megtartására!

Something went wrong. Please try again later...

z őszi káposztarepce nélkülözhetetlen növény az integrált szemléletű gyomirtás rendszeréből! Gyomszabályozás szempontjából is a kalászosok egyik legjobb előveteménye, mert a repce gyomirtásával együtt már a kalászosok legjelentősebb gyomnövényei ellen is védekezünk ugyanazon területen. Az időjárás változás következményeként az ősszel csírázó gyomnövények több hullámban is kelhetnek, ezért a termésbiztonság érdekében indokolt a repce őszi és tavaszi gyomirtása. Az enyhe, csapadékos tél megfelelő körülményeket biztosított a gyomnövények számára, ezért az első tavaszi szemlék alkalmával érdemes megkülönböztetett figyelmet fordítani a repce utócsírázott gyomnövényeire is.

Ahhoz, hogy a repce megfelelő tavaszi indulását elősegítsük nagyon fontos, hogy a tápanyagért és vízért folytatott versenyben a repce kerüljön ki győztesen a területén jelen lévő gyomnövényekkel szemben. Ehhez egy jó tavaszi gyomirtószerre van szükségünk, amely kíméletes a repcével, és hatékony a repce mindazon gyomnövényei ellen, amelyek a tavaszi szezon folyamán a repce fölé tudnak nőni. Ilyenek például a pipacs, a sebforrasztó zsombor és az ebszékfű. Ezen gyomnövények nagy zöld tömeggel és nagy gyommag hozammal rendelkeznek. A repce hatékony tavaszi gyomirtásával csökkenthető a betakarítás és a szárítás költsége, valamint a terület gyommag készlete. A Corteva Agriscience™ által kifejlesztett tavaszi repce gyomirtó szer a Korvetto™ megoldást nyújt a repce termését leginkább befolyásoló gyomnövényekkel szemben.

 

SZÁMOS ELŐNY EGY GYOMIRTÓ SZERBEN: KORVETTO™

 

TERVEZHETŐ IDŐZÍTÉS

A Korvetto™ már 5 °C napi átlaghőmérséklet felett kijuttatható a repce szárnövekedésének megindulásától a rejtettbimbós állapotáig (BBH 30-50) 1 l/ha dózisban. A gyomnövények az aktív növekedési szakaszban a legérzékenyebbek a gyomirtó szerrel szemben, a kezelést lehetőleg erre az időszakra időzítsük. Rovarölőszerekkel, szelektív egyszikűirtókkal, valamint gombaölőszerekkel kombinációban kijuttatható. Nitrogéntartalmú folyékony műtrágyákkal nem keverhető. Ne permetezzünk fagyos napok után és várható fagyok előtt.

KORSZERŰ ÖSSZETÉTEL

A Korvetto™ két hatóanyagot tartalmaz a széles hatásspektrum és megfelelő hatékonyság elérése érdekében. Az új fejlesztésű Arylex™ mellett egy teljes dózisú klopiralid mennyiség biztosítja a repce tavaszi gyommentességét és gyors indulását.

ÚJ FORMULÁCIÓ A REPCE VÉDELMÉRE

A Korvetto™ már a legújabb, a Corteva Agriscience™ által kifejlesztett, NeoEC formázási technológiával készült. Az új formuláció legfontosabb előnye az ásványiolaj-származéktól mentes összetétel és a kedvezőbb toxikológiai besorolás. A készítmény a megfelelő hatékonyság érdekében gyárilag tartalmaz hatásfokozót (repceolajat), ezért a permetezéskor adalékanyag hozzáadása nem szükséges.

A KORVETTO™ HASZNÁLATÁNAK LEGFONTOSABB ELŐNYEI:

• Gyors és látványos hatáskifejtés

• A fejlettebb pipacs, sebforrasztó zsombor és ebszékfű ellen is hatékony

• Biztonsággal használható akár herbicid-toleráns, akár hagyományos repcében

• Keverhető egyéb peszticidekkel

• Alacsony hőmérsékleten is kijuttatható

Amador Gergely

Agronómus, Corteva Agriscience™