A természet megalkotta, mi felhasználjuk

Something went wrong. Please try again later...
Inatreq_kezes_1440×560

Mivel az élővilágban minden folyamatos változásban van, a biztonságos gabonatermesztés növényvédelme is igényli az újabb és újabb megoldásokat a változó körülmények, új problémák kezelésére. Európában a gombaölő szer kutatás hosszú ideig nem tudott felmutatni olyan új hatóanyagot, ami a már forgalomban lévőkhöz képest eltérő hatáshelyen képes gátolni a kórokozók életfolyamatait. A Corteva 2023 tavaszán mutatja be Magyarországon az Inatreq™ hatóanyagot, mely évtizedes újdonságként betölti ezt az űrt és teljesen új hatásmechanizmussal képes kiiktatni a kalászos gabonák termését veszélyeztető kórokozókat.

A TALAJÉLET TITKOS FEGYVERE

Az Inatreq™ hatóanyag a kórokozó gombák légzését gátolja a mitokondriumok belső memebránfelületén elhelyezkedő hatóhelyen (QiI), mely igazi különlegesség a tömlős és bazídiumos gombák elleni küzdelemben. Az Inatreq™ sok szempontból különleges hatóanyag a hatás kifejtésén túl is. A hatóanyag a természetből származik, ugyanis az alapvegyület eredetileg egy talajbaktérium fungicid hatású terméke. Az Inatreq™ fejlesztése akkor indult, amikor ezt a baktériumot és az általa előállított hatékony komponenst felfedezték. A gyártás egyik alaplépése ma is a felszaporított baktériumtörzs által termelt hatóanyag fermentációval történő izolálása. A baktériumok által termelt aktív komponens csak úgy használható a növényvédelemben, ha jól szállítható, raktározható, pontosan meghatározott stabil paraméterekkel jellemezhető. A hatóanyagfejlesztés egyik fő feladata a stabilitás megoldása volt, ami kiválóan sikerült, ugyanis az Inatreq™ egyik leglényegesebb jellemzője a kitűnő hatékonyságon túl a rendkívüli hatástartam, ami a környezeti tényezőknek fokozottan ellenálló molekulaszerkezetnek köszönhető.

KIEMELKEDŐEN HOSSZÚ HATÁSTARTAM

A hosszú hatástartamot az Inatreq™ rendkívüli UV ellenállósága alapozza meg. Manapság a szántóföldet és a rajta lévő növényzetet hatalmas sugárterhelés éri, ami nem csak magas hőmérséklet, hanem a nap által kibocsátott ultraibolya sugárzás formájában éri a felszínt. Az élővilág viszonylag jól alkalmazkodott ehhez a behatáshoz, fontos viszont figyelembe venni a növényvédelemben használt hatóanyagok ilyen tulajdonságait is. Az Inatreq™ ilyen vonatkozásban is kiemelkedően teljesít. Nem csak a sugárzást bírja rendkívüli mértékben, hanem a növényi sejtek lebontó biokémiai folyamataival szemben is igen ellenállónak bizonyul. Ez a két fő tulajdonság képezi alapját annak a kimagaslóan hosszú tartamhatásnak, ami az Inatreq™ tartalmú készítményeket jellemzi.

TERMÉSZETES ESZKÖZ A KÓROKOZÓK ELLEN

A lényeg viszont egyáltalán nem változott, ugyanis a tényleges hatáskifejtést már az eredeti hatóanyag végzi el. Az Inatreq™ ugyanis a gombasejtekbe, vagy élő növényi szövetekbe bejutva visszaalakul az eredeti természetes aktív vegyületté. A kultúrnövény védelmét tehát az eredeti, természetes vegyület adja elpusztítva a csírázó spórákat, a növénybe bejutott gombafonalakat, drasztikusan lecsökkentve a képződő spórák életképességét. Az Inatreq™ sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy segítségével napjaink kihívásainak megfelelő széles hatásspektrumú, hosszú hatástartamú gombaölőszereket alkossunk, melyek közül az első Magyarországon, várhatóan 2023 tavaszán kerül forgalomba.

Bálint Sándor
Gombaölő és rovarölő szer termékmenedzser,
Corteva Agriscience™

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!