Agronómia •  2023. 08. 18.

Bizon™ - Őszi gyomirtással a gyommentes tavaszért

Something went wrong. Please try again later...

Az előttünk álló őszi vetési és gyomirtási szezon előtt érdemes egy kicsit visszatekinteni a mögöttünk hagyott tavaszi szezont meghatározó időjárási hatások következményeire és annak tanulságaira, annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb gyomirtási technológia kerüljön kiválasztásra. Rég nem látott, „az igazi tavasz” volt tapasztalható a kalászosok korai indolizine időszakában: csapadékos, hűvös, gyakran fagyos időjárás jellemezte a szezont majdnem április végéig. Ezzel kedvező körülményeket biztosítva a gyomnövények egyöntetű és tömeges csírázásának. Különösen a nagy széltippan (Apera spica-venti) nagy tömegű megjelenése volt tapasztalható, még az olyan területeken is, ahol már rég nem volt szükséges a nagy széltippan ellen célzott védekezés.

Az elmúlt tavasz tapasztalatai alapján tudomásul kell vennünk, hogy a szántóföldek még mindig nagy gyommag készlettel rendelkeznek és ezen gyommagvak tömeges csírázására kell számítani a számukra kedvező körülmények esetén. Az őszi kalászosok gyomnövényei elleni védekezésben érdemes ideje korán eldönteni, hogy az adott területre jellemző gyomflóra ellen az őszi vagy a tavaszi gyomirtással lehet a leghatékonyabban védekezni.

A VI. Országos Gyomfelvételezés során megállapított 10 leggyakoribb kalászos-gyomnövény közül 6 ellen őszi gyomirtással eredményesen védekezhetünk:

1. Tyúkhúr

2. Ürömlevelű parlagfű

3. Nagy széltippan

4. Borostyánlevelű veronika

5. Kaporlevelű ebszékfű

6. Apró szulák

7. Szulák keserűfű

8. Pipacs

9. Mezei árvácska

10. Mezei acat

A felsorolásban a kalászosok harmadik leggyakoribb gyomnövénye, immár második alkalommal, a nagy széltippan. Az egyszikű gyomnövények jelenléte a kalászos kultúrákban alacsony gyomsűrűség esetén is komoly termésveszteséget okoz. A nagy széltippan esetében már 26 db/m2 elegendő 5% terméskieséshez. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az őszi gyomirtás idején a nagy széltippan különböző fejlettségű állapotokban fordul elő, a korai vetésű őszi árpákban már 2-3 leveles egyedek is megtalálhatóak, míg a késői vetésű őszi búzákban gyakran csak november végén decemberben találhatóak szikleveles gyomnövények. A hatékony védekezés érdekében mindenképpen érdemes olyan gyomirtó szert választani, amely talajon és levélen keresztüli hatásmóddal rendelkezik, valamint a fejlettebb nagy széltippan ellen is hatékonyan fejti ki a hatását.

A Bizon™ három hatóanyagának köszönhetően (diflufenikán, penoxszulám, floraszulám), jó hatékonysággal irtja az őszi kalászosok legfontosabb, ősszel megjelenő magról kelő kétszikű gyomnövényeit, mint pl. a veronika, árvácska, árvacsalán fajok, tyúkhúr, pásztortáska, de a komoly gondot okozó nagy széltippan ellen is az egyik leghatékonyabb készítmény. Kiemelkedő hatással rendelkezik a repce árvakelés ellen, és jó választás azokon a területeken is, ahol a sebforrasztó zsombor jelen van.

Talajon és levélen keresztül is kifejti a hatását, emiatt akár betakarításig megbízható tartamhatást ad. Ősszel, korai posztemergensen kell kijuttatni, akár a gyomnövények kelése előtt. A már kikelt növények esetén, a magról kelő kétszikűek szik-4 leveles, a nagy széltippan 1-3 leveles fenológiai stádiumában a legérzékenyebbek.

 

A Bizon™ használatának legfontosabb előnyei:

• Kiváló hatékonyság nagy széltippan és repce

árvakelés ellen

• Széles hatásspektrum az őszi kétszikű gyomnövények ellen

• Hosszú tartamhatás

• A tavaszi munkacsúcs idejére gyommentes állomány

 

Bővebb információért és kedvezményes vásárlási lehetőségekért keresse területi képviselő kollégáinkat!

 

Amador Gergely

Fejlesztőmérnök, Corteva Agriscience