Agronómia •  2024. 05. 22.

ERŐSÍTSE GAZDASÁGÁT PIONEER® ŐSZI KÁPOSZTAREPCE HIBRIDEKKEL!

Something went wrong. Please try again later...

Cégünk, a Corteva Agriscience a kukorica és a napraforgó mellett nagy hangsúlyt fektet az őszi káposztarepce nemesítésére is. Ennek során kinemesítettük az őszi káposztarepcék legújabb generációját (Next Generation), kifejezetten azzal a céllal, hogy ezek a hibridek a szélsőséges körülmények között is megállják a helyüket.

Az ide tartozó hibridek mindegyikéről – így jelen esetben a PT314 és a PT315 Pioneer® hibridekről – elmondható a következő tulajdonságegyüttes.

Kiugró termésszint a kiváló pergésellenállás révén!

A kiváló pergésellenállás az új HMX (HarvestMax) génnek köszönhető, ez a gén egy magas fokú kipergés- ellenállóságot biztosít, emiatt nagymértékben lecsökken az érés során felnyíló becők száma.

Erőteljes vigorral rendelkeznek, emellett gyors őszi fejlődés és tavasszal korai újraindulás jellemzi őket.

• Termésük olajtartalma kiváló!

Nagyon jó kórtani tulajdonságaik vannak.

Milyen adatokkal igazolható a fenti állítás, miszerint szélsőséges körülmények között is az átlagosnál jobban megállják helyüket? Ha visszaemlékszünk, 2021 őszétol 2022 júniusáig az ország nagy része nem bővelkedett csapadékban, a megszokottnál jelentősen kevesebb csapadék hullott ebben az időszakban. A száraz viszontagságos körülmények ellenére a PT314 és a PT315 Pioneer® őszi káposztarepce hibridek kimagaslottak a saját fejlesztői kísérleteinkben.

A következő évben, a 2022-2023-as termesztési szezonban már sokat javult a csapadékellátottság a vegetációs szezonban, sőt, az őszi vetéseket a jelentős mennyiségű csapadék akár már hátráltatta is. Majd 2023 tavaszán számottevő hőingást tapasztalhattunk, április elején a levegő hőmérséklete elérte a 20 °C fokot, majd lehűlés következett. Ezután egy hirtelen felmelegedéssel csapadék is jött, ezzel párhuzamosan a kifejlődött sűrű növényállományban a május közepi tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodtak. Ilyen körülmények között is igazolódott a PT314 és a PT315 hibridjeinkről, hogy jól termeszthetőek a hazai viszonyok között, ugyanis a gazdálkodók által kivitelezett üzemi kísérleteinkben kiválóan vizsgáztak.

Próbálja ki Ön is saját területén, és győződjön meg a korai tenyészidejű PT314 és a közép-késői tenyészidejű PT315 Pioneer® hibridek kiváló tulajdonságairól!

 

SÓLYOM JÁNOS

vetőmag-termékmenedzser, Corteva Agriscience