Évtizedes újdonság a kalászosok növényvédelmében

Something went wrong. Please try again later...
InatreqPR1440560

A kalászos gabonák növényvédelmének egyik legfontosabb területe a gombás betegségek elleni hatékony védelem. A kórokozók időről időre változnak, az ellenük való hatékony fellépés érdekében új megoldásokat kell találni. A helyzetet tovább nehezíti a követelmények szigorodásával együtt járó csökkenő hatóanyagválaszték. A hatóanyagkutatás rendkívüli erőforrásokat igényel, amit manapság már csak nagyon kevés gyártó vállalat képes biztosítani. A Corteva Agriscience™ élen jár az eredményes kutatásban.

A FEJLESZTÉS KÖTELEZŐ

A fertőzések megakadályozása, a kultúrnövény egészségének biztosítása mindig is nagy szakértelmet, odafigyelést és nem utolsó sorban hatékony gombaölőszereket igényelt.

A kórokozók amellett, hogy speciális tulajdonságaik, életmódjuk révén sokszor nagyon megnehezítik a hatékony védekezést, az idők során esetenként ellenállóképességet fejlesztenek ki bizonyos hatóanyagok, hatóanyagcsoportok ellen, ami igényli az újabb lehetőségek után folytatott szakadatlan kutatást.

A modern gombaölő hatóanyagok legnépesebb és legrégebben forgalomban lévő csoportja a triazoloké. Első képviselőjük Európában a triadimefon volt, mely 1973-ban jelent meg. A strobilurinok 1996-ban kezdték pályafutásukat, azóta a kalászosokban használt gombaölő hatóanyagok második legnépesebb csoportját alkotják. Gombaölő hatásuk mellett erőteljes élettani hatást is gyakorolnak a kultúrnövényre, mely az öregedési folyamatok lassításával, a beépítő folyamatok serkentésével fertőzésmentes körülmények között is termésnövelést eredményez.

A kalászos gabonák állománykezelésére 2003-ban jelent meg a karboxamid gombaölő szer hatóanyag csoport, mely a szukcinát-denidrogenáz enzim működését gátolja, amit SDHI-ként rövidítjük.

2003 óta tehát a fent említett hatóanyagcsoportok tagjai alkotják a lehetőségek tárházát, azóta nem került a termelőkhöz igazi újdonság. Ez azonban innentől kezdve megváltozik!

ÚJ HATÁSMECHANIZMUS
A KALÁSZOS GOMBAÖLŐ SZEREK KÖZÖTT

Csaknem 2 évtized után 2023 tavaszán a Corteva mutatja be Magyarországon azt az új hatóanyagot, ami teljesen új módon hat a kórokozókra és lesz segítségére a gabonatermesztőknek!

Az Inatreq a pikolinamid típusú hatóanyagok első tömlős és bazídiumos gombák ellen hatékony, tehát kalászosokban kiválóan használható tagja.

Hatását a gombasejtek légzésének leállításával fejti ki. Ez a hatás a mitokondriális elektrontranszport olyan pontján avatkozik be az életfolyamatokba, ami minden eddig ismert kalászos gombaölő szer hatóanyagétól különbözik.

Az Inatreq ennek eredményeként ismeretlen minden hazai kalászos gombabetegség kórokozója számára, a rezisztencia semmilyen formája nem lelhető fel az érzékeny fajokban. Az Inatreq minden hatásspektrumába eső gombabetegség ellen kiváló hatékonyságot mutat fel, a hazai kalászosvédelem olyan új tagjaként, ami a jövő generációk számára is jól használható eszközként alkalmazható.

Bálint Sándor
Gombaölő és rovarölő szer termékmenedzser,
Corteva Agriscience™

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!