Agronómia •  2023. 09. 04.

Már a melegigényes gyomnövények sem fagynak ki a repcéből

Something went wrong. Please try again later...

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján 1901 és 2020 között az országos éves középhőmérséklet 1,2°C-kal emelkedett (1. ábra). Az őszi évszakot kiemelve, a teljes 120 év alatt 1°C, az elmúlt 40 év során (1980-2020) pedig 1,5 °C emelkedést mértek (2. ábra). A közelmúltban a melegedés mértéke tehát nagyobb volt, mint a teljes 120 év során. A fagyos napok számának csökkenése szintén a melegedő tendenciát jelzi.

Mindez azt eredményezi, hogy az őszi gyomirtást nem hagyhatjuk el. Azonban nem csak a hagyományos, T1-es és T2-es repcegyomok (tyúkhúr, pipacs, ragadós galaj) ellen kell védekeznünk, hanem az ősszel megjelenő melegigényes fajok (csattanó maszlag, selyemmályva, parlagfű és libatop) ellen is. Ezen felül olyan nehezen írtható, keresztesvirágú fajok is károsíthatnak, amik speciális készítményt igényelnek (pl. pásztortáska, sebforrasztó zsombor). Ezekre a kihívásokra a Corteva AgriscienceTM korszerű és hatékony megoldásokkal áll a termelők rendelkezésére.

 

 

RunwayTM – a korai gyomosodás megfékezésére

Három hatóanyagával széles gyomspektrumot biztosít, levélen és talajon keresztül egyaránt. Kijuttatható pre-emergensen és korai posztemergensen is, a repce 5 leveles állapotáig. Kiválóan alkalmazható tyúkhúr, veronika, árvácska, vagy akár mezei acat ellen is. Keverhető az ebben az időben felhasználható speciális egyszikű irtókkal, kétszikűirtó készítményekkel (pl. Belkar™), rovarölő szerekkel, regulátorokkal (pl. Metkon™ 60). AKG programokban növényvédelmi képesítéssel rendelkező szaktanácsadó, növényvédelmi mérnök, növényorvos írásbeli javaslatára használható.

BelkarTM – egyedi hatásmechanizmus a későn kelők ellen

Kiváló hatékonysággal rendelkezik a keresztesvirágúak (pásztortáska, sebforrasztó zsombor), valamint a melegigényes nyári gyomfajok csattanó maszlag, selyemmályva, parlagfű és libatop ellen. Árvacsalán fajok, galaj és pipacs ellen már 0,25 l/ ha dózisban felhasználható.

A BelkarTM-t legfeljebb 2 alkalommal lehet felhasználni, maximum 0,5 l/ha dózisban! Kijuttatható posztemergensen, a repce 2 leveles fejlettségétől 6 leveles állapotáig 0,25 l/ha, vagy a 6 leveles fejlettségétől 8 leveles fejlettségéig 0,5 l/ha dózisban. A Belkar™-t fel lehet használni osztott kezelésben is, ebben az esetben 2-4 leveles repce állapotban 0,25 l/ha Belkar™-t, majd 6-8 leveles állapotban az újrakelések ellen újabb 0,25 l/ha Belkar™-t kell kipermetezni. A két kezelés között minimum 14 napnak kell eltelnie. A Belkar™ metazaklór mentes készítmény, így biztonsággal használható azokon a területeken is, ahol nem telt el 3 év metazaklór tartalmú készítmény alkalmazása óta.

Mivel a Belkar™ formulációja tartalmaz nedvesítő hatóanyagot, ezért nincs szükség külön adjuváns alkalmazására. Nem javasoljuk az egymenetben történő kijuttatást regulátor hatású gombaölő szerekkel és levéltrágyákkal.

A Belkar™ a Corteva által fejlesztett legújabb, NeoEC technológiával kerül forgalomba. Az új formuláció legfontosabb előnye az ásványolaj-származékoktól mentes összetétel és a kedvezőbb toxikológiai besorolás.

Együtt értékes igazán! Kedvezményes vetőmag és növényvédőszer ajánlatok a Corteva Technológiai Bónusz Program keretében elérhetőek.

A részletekről érdeklődjön területi képviselő és szaktanácsadó kollégáinktól!

Dr. Lukács Domonkos, Herbicid-termékmenedzser

Corteva Agriscience