Agronómia •  2023. 09. 11.

Markáns regulátor és gombaölő hatás a sikeres repcetermesztés érdekében

Something went wrong. Please try again later...

Az utóbbi néhány év során egyre több gazdálkodó teszi fel magának a kérdést: akarok-e repcét termeszteni? Akik igennel válaszolnak, ők felelős döntést hoznak, megcélozva a területen elérhető maximális hozamot, felvállalva a termesztési technológia kihívásait. A jó terméseredmények érdekében speciális lépéseket szükséges végrehajtani.

A NÖVEKEDÉSSZABÁLYOZÁS KIVÉTELES SZEREPE

Manapság a meleg, hosszú ősz általános, igazi ritkaságnak számít a kemény téli idő. Amíg a vegetációt nem állítja meg az alacsony hómérséklet, addig folyamatos a növények vegetatív fejlődése. Augusztus végi-szeptemberi vetést követően nagyon nagy eséllyel legalább 2 hónap telik el a komolyabb hidegek beálltáig, miközben a kultúrnövény víz és tápanyag rendelkezésre állása esetén intenzíven növekedik.

Ezt a folyamatot kell a gazdálkodás szolgálatába állítani, irányítani a növények hatalmas energiáját. A lombozat növekedésének visszafogása, a tenyészőcsúcs talajszinten tartása a zord tél elviselését segíti, míg a gyökérzet erősítése, a benne felhalmozott tápanyagmennyiség növelése a tavaszi dinamikus indulás alapját teremti meg. 

MI LESZ A NÖVÉNYBETEGSÉGEKKEL?

A „hagyományos repcetermesztő” régiókban szűk vetésváltási fordulók esetén a repce gyakran visszakerül adott termőterületre, ami előtérbe helyezi a kórokozók-kártevők elleni hatékony védelem fontosságát.

Az ősszel támadó kórokozók közül legelterjedtebb és legismertebb a repce fómás levélfoltossága, mely a tavasz folyamán már fómás szárráként jelenik meg (Phoma lingam/Leptosphaeria maculans) és ekkor okoz terméscsökkenést a szár szállító szöveteinek tönkretételével. Hatékony védekezésre az őszi kezelések eredményeként lehet számítani, amikor a fertőzést még nagyon korai fázisában sikerül „elcsípni”. Ez a 4-8 leveles repceállomány esetében könnyen megvalósítható. 

 

MARKÁNS, JÓL LÁTHATÓ EREDMÉNY

A növény őszi növekedésének számunkra helyes irányba terelése a regulátoros kezelés feladata. Ezzel egyidőben szükséges a repce lombján ekkortájt megjelenő fómás levélfoltosság elleni gombaölő szeres kezelés elvégzése is. Hatékony növekedésszabályozásra kiválóan alkalmazható a Metkon™ gombaölő szer, mely kettős – regulátor és gombaölő – hatásával egyidőben képes mindkét feladatot megbízhatóan elvégezni.

Metkon™ nagy mennyiségű metkonazol hatóanyagot tartalmaz, mely kiemelkedően látványos növekedésszabályozó hatást eredményez. Hatása a szakszerű kijuttatás után rövid idővel láthatóvá válik, leginkább a lombozat „megültetésével” és színének mélyülésével jellemezhető. A Metkon™-nal kezelt területen ugyanis jól láthatóan alacsonyabb a növényállomány, a levelek kisebbek lesznek, rövidebb levélnyeleken ülnek és elfekvő pozíciót vesznek fel, mintegy talajhoz tapadnak. Színük sötétül, kékesebb árnyalat jelenik meg a kezeletlenhez viszonyítva. Mindez a hatás a tenyészőcsúcs talajszinttől való távolodását is csökkenti, lehetővé téve a túlélést zord téli viszonyok között is. Ezek mellett egyértelműen látszik a levélfertőzésekre gyakorolt kiváló hatékonyság is.

 

Bálint Sándor 

Corteva Agriscience