Agronómia •  2024. 04. 16.

Minden gyomproblémára van jó megoldásunk – kukoricában is!

Something went wrong. Please try again later...

A Corteva Agriscience™ széles termékpalettáján megoldást talál a kukorica gyommentesen tartására.

A tavalyi év során a kukoricát ugyan csökkent vetésterületről, de viszonylag magas termésátlaggal (8,2 t/ha; AKI Agrárstatisztikai Osztály) sikerült betakarítani, ami az emlékezetes 2022-es aszályos év után újra visszahozhatja a termelők kedvét a kukorica vetéséhez. A magas termések részben a kedvező, csapadékos időjárásnak, részben az eredményes gyomirtásnak voltak köszönhetőek. A Corteva ehhez a sikerhez magas hatékonyságú készítményeivel és széles termékpalettájával járult hozzá, ami a termelők termékfelhasználási adatai alapján egy növekvő piaci részesedést eredményezett a vállalat számára (Kynetec 2023. évi adatai alapján).

Principal® Forte

Az idei évtől megújul a Principal® termékcsalád: az új Principal® Forte már elérhető a kukorica termelők számára. Az új termékben a jól bevált hatóanyagok (nikoszulfuron, rimszulfuron és dikamba) a korábbitól eltérő arányban vannak jelen, annak érdekében, hogy az új készítmény megfeleljen a legújabb kihívásoknak is. Széfener (másnéven antidótum) tartalmának köszönhetően a kijuttatás időzítése teljes mértékben a gyomnövények fejlettségéhez igazítható. A kukoricában a legnagyobb gondot a különböző egyszikűek okozzák, terjedésükkel és újabb fajok megjelenésével nehezítik a gyomirtást. A Principal® Forte-t ennek megfelelően 50%-kal magasabb rimszulfuron tartalommal láttuk el, aminek köszönhetően markánsabb hatás érvényesül az egyszikűek (pl. kakaslábfű, fenyércirok, muhar-fajok és tarackbúza) ellen. Ezt egészíti ki a nikoszulfuron (valamint a dikamba), így a Principal® Forte nagyon széles gyomnövény spektrumot fed le, ami a hatóanyagok szinergista hatásának is köszönhető. A Principal® Forte az egyik legjobb széfenert (antidótumot), az izoxadifen-etilt kapta, ami kukoricában a gyomirtó szer hatóanyagok gyors lebontásáért felel. Ennek köszönhetően a Principal® Forte a kukorica 2 leveles állapotától akár 8 leveles állapotáig is bevethető, ha a gyomviszonyok ezt indokolják. A gyomirtás így a gyomfejlettséghez igazítható és akkor végezhető el, amikor a gyomnövények érzékeny fenológai stádiumban vannak.

Principal® Plus Python™

 Erős selyemmályva, csattanó maszlag, libatop, keserűfű-félék, napraforgó árvakelés, szerbtövis fajok fertőzése esetén a Principal® Plus Python™-t ajánljuk, a kukorica kelése után kijuttatva. Széles hatásspektrumú, több hatóanyagot tartalmazó gyomirtó szer kereskedelmi csomag, ami hosszan tartó talajon keresztüli hatásával a később csírázó gyomnövények ellen is megfelelő védelmet ad. Összetétele: 440 g/ha Principal® Plus és 0,3 l/ha Python™ 280 SC. Hatóanyagai elsősorban a gyomnövények levelein keresztül felszívódva fejtik ki hatásukat, de jelentős tartamhatással rendelkeznek a később kelő kétszikű gyomnövények ellen is. A fejlettebb egyedek ellen is jó hatékonysággal alkalmazható. Mezotrion, dikamba és floraszulám tartalmának köszönhetően mezei acat, sövényszulák vagy fekete üröm által fertőzött területeken is látványos hatás érhető el.

Victus® + Python™ Flexi

A kukorica kelésétől hatleveles fejlettségig kijuttatható gyomirtó szer kereskedelmi csomagunk egy költséghatékony megoldás magról kelő és évelő, kétszikű és egyszikű gyomnövényekkel vegyesen fertőzött kukorica állományban. A készítmény hosszú tartamhatással rendelkezik a kétszikűek ellen, amely akár a tenyészidőszak végéig tart.

Colombus™ EC

Prémium gyomirtó szer a magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények ellen kukoricában és kalászos kultúrákban. Három hatóanyagának köszönhetően (floraszulám, fluroxipir, klopiralid) a fejlettebb, nehezen irtható gyomnövényekkel is elbánik. Egyszikűirtó készítményekkel (pl. Victus® 40 OD), folyékon műtrágyákkal, lombtrágyákkal tankkeverékben is kijuttatható, a kultúrnövény 4-6-leveles korában.

Principal® Plus Gold

Az eddig felsorolt készítményeink nem tartalmaznak terbutilazint, így azokon a területeken is alkalmazhatóak, amelyeken a hatóanyag használata nem megengedett. A Principal® Plus Gold terbutilazint tartalmaz, az egyik legnépszerűbb csomagunk a gazdálkodók körében. Magas hatékonyság jellemzi vegyes gyomosodás és erős fertőzöttség esetén is. Széles hatásspektrummal rendelkező, posztemergens készítmény, amellyel jól irthatóak a kukorica legfontosabb egy- és kétszikű, magról kelő és évelő gyomnövényei egyaránt.

A Corteva Agriscience™ kínálatában elérhető gyomirtó szerek a gyomfajok széles spektruma ellen hatékonyak, így minden gyomosodási szituációra kellően hatékony megoldást tudnak biztosítani a gazdálkodóknak.

További információkért keresse területi képviselőinket és látogasson el honlapunkra!

 

Dr. Lukács Domonkos

Gyomirtószer-termékmenedzser, Corteva Agriscience™