Agronómia •  2023. 05. 22.

Rozsdaveszély, fuzáriumveszély

Something went wrong. Please try again later...
Sargarozsda1440x560.jpg

A gabonatermesztők számára idén nem csak az időjárás, hanem a növényvédelmi feladatok is teljesen más képet festenek, mint előző években.

Az ország legnagyobb részét rendszeresen öntöző égi áldás nem csak a szárazság rémét tolja egyre messzebb és a növények intenzív növekedését segíti, hanem a gabonaféléket károsító betegségek fellépéséhez is nagyban hozzájárul. A rendszeresen és hosszú ideig nedves növényfelület, a mérsékelten meleg, sokszor inkább hűvös időjárás rendkívüli módon megkönnyíti egyes kórokozók számára az intenzív szaporodást.

 

SÁRGAROZSDA, VÖRÖS ROZSDA

Már kora tavasszal intő jelek érkeztek az ország számos régiójából a sárgarozsda első tüneteinek felfedezése után. A fertőzés jövőjének fő kérdése az időjárás alakulása volt. Most már tudjuk, látjuk, hogy ebből a szempontból minden a betegség terjedését segítette.

Az agresszív kórokozó rendkívül gyors ütemben terjeszkedett a gabonatáblákon, a fogékonyabb fajtákon rendkívül komoly fertőzöttségi szintet elérve, ahol már biztosan jelentős terméscsökkenéssel kell számolni. A fokozott fajta fogékonyság társulva a megkésett kezelésekkel, vagy nem megfelelő hatóanyag(ok) használatával mostanra leveleket megsemmisítő, katasztrofális eredményhez vezetett. Ahol a fertőzési folyamat még a kezdeti stádiumban tart, ott egy azonnali beavatkozás még meg tudja menteni a jövendő termést.

Amennyiben a jövő héten beigazolódik az előrejelzés és 20 °C-ot lényegesen meghaladó napi maximumhőmérsékletek kezdődnek, akkor számítani lehet a vörösrozsda megjelenésére is. Mivel most kezdődik az őszi búza kalászhányása, az ellene való védekezés már valószínűleg összeköthető lesz a célzott kalászvédelemmel.

 

FUZÁRIUM A KÖBÖN

Ha valamikor, akkor most nagyon érdemes fokozott figyelmet szentelni a kalászok és a bennük fejlődő szemek minél hatékonyabb védelmére! A csapadék, vagy akár a harmat vízborítása már elegendő a virágzó kalászok fuzáriumfajok általi fertőzéséhez. Igen, itt egy kórokozó komplexről beszélünk, a kalászfuzariózis hátterében több kórokozó gombafaj állhat. Az aktuális helyi viszonyokat laboratóriumi vizsgálattal lehet megbízhatóan meghatározni, a végeredmény, a fertőzött kalász és szemek megjelenése viszont mindenképpen kerülendő! Ennek érdekében célszerű az elérhető legjobb hatékonyságot eredményező gombaölő szert alkalmazni, mivel javításra lehetőség nincs. Mindenképpen megelőző kezelést kell megvalósítani, ami ez esetben a kalászhányást követő időszakot jelenti, optimálisan a virágzás kezdetén. A permetlé fedettség itt különösen fontos, amit megfelelő fúvókaválasztással, valamint magasabb permetlé mennyiséggel lehet optimalizálni.

 

KIVÁLÓ HATÉKONYSÁG ÚJ KÉSZÍTMÉNYEKKEL

A Corteva idén új gombaölő szerekkel siet a gabonatermesztők segítségére. A világújdonságként új hatásmechanizmussal rendelkező, rozsdaspecialista Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó Queen™ nem csak a levélzet, hanem a kalász védelmét is kiemelkedő hatékonysággal képes ellátni. Az Intreq™ és protiokonazol kombinációja komplex, rendkívül hosszan tartó hatással védi a kultúrnövényt a fentebb tárgyalt betegségek mellett a szeptóriás és más levélfoltosságok támadásától is. Akár fél órás esőállósága intenzív csapadékos napokon is lehetővé teszi a hatékony kezelés elvégzését.

A Verben™ kalászvédelemre optimalizált termék, mely a legveszélyesebb helyzetben is képes kiemelkedő teljesítményt nyújtani. Különleges gázosodó hatóanyaga nagy mennyiségű fuzárium specialista hatóanyaggal kombinálva csúcshatékonyságot képes produkálni az elérhető lehetőségek közül. Jó időzítéssel és kijuttatástechnikával alkalmazva lehetővé válik a DON toxin tartalom határérték alá szorítása a betakarított terményben.

 

A készítményekről bővebb információt talál ITT és ITT!