Agronómia •  2023. 03. 08.

Stabil termőképességű Pioneer® kukorica hibridek a FAO 300-as éréscsoportban

Something went wrong. Please try again later...

A 2022-es évben az extrém időjárás mellett a mezőgazdasági termelési költségek emelkedése fejtett ki jelentős hatást a gazdálkodók jövedelmére és döntéseire. A hatékonyság növelése ilyen helyzetben még fontosabbá válik. Ez alapján a korábbi érésidőhöz tartozó kukorica hibridek választása egy arany középút lehet a magas termésszint és alacsony nedvességtartalom között. A Corteva Agriscience™ kínálatában nem csupán a genetikai előrehaladást jelentő legújabb hibridek szerepelnek, mint például a P9398, a P9944 és a P9960, hanem természetesen olyan Pioneer® kukorica hibridek is, amelyek az elmúlt pár évben már bizonyították, hogy nem érdemtelenül kerültek be a hazai Pioneer® kukorica vetőmag portfólióba. Ezek például a P8834, a P9610 és a P9363 a FAO 300-as éréscsoport első feléből, illetve a P9757 és a P9978 ugyanezen éréscsoport második feléből.

P8834 FAO 290

A P8834 egy kiemelkedő termőképességű és termésstabilitású korai hibrid, Optimum® AQUAmax® minősítéssel. Termőképességét igazolta azzal, hogy a GOSZ-VSZT-NAK Kukorica Posztregisztrációs kísérletekben az elmúlt két évben rendkívül sikeresen szerepelt, hiszen mindkét évben első helyezést ért el a korai éréscsoportban, 2022-ben 106,6%-os terméseredményt tudott elérni az éréscsoport átlagához képest. Tette mindezt két teljesen eltérő időjárású évben! 2021 és 2022 egyaránt csapadékmentes volt a tenyészidőszakban, ám 2021 tavaszán a téli csapadéknak köszönhetően sokkal több nedvesség állt rendelkezésre a talajban, mint 2022 tavaszán. Korai fejlődése gyorsabb a korábbi hibridekhez képest. Habitusa a tenyészidejének megfelelően alacsony, szárerőssége nagyon jó, csöveit viszonylag magasan hozza.

Javaslom őszi kalászosok előveteményeként vagy másodvetésekhez akár, hiszen nagyon korán betakarítható, akár minimális szárítási költség mellett.

P9610 FAO 340

Új Optimum® AQUAmax® hibrid 340-es FAO számmal, ebből fakadóan kiváló őszi kalászos elővetemény! Kiemelkedő a hektoliter tömege, emellett rendkívül kemény szemekkel rendelkezik! Hasonló érésidejű hibridekhez képest alacsonyabb nedvességtartalommal takarítható be, termésstabilitása is nagyon jó, a száraz körülményeket is jól viseli.

A P9363 és a P9415 hibrideinkhez képest kicsit magasabb növény, csöveit viszont kissé alacsonyabban hozza. 

Kitűnő korai fejlődési erély jellemzi, nagyon homogén és gyors kelést produkál, ami az egyöntetű állomány alapja.

Nagyon jól teljesít alacsonyabb tőszámon is!

P9363 FAO 350

Szárazságtűrése kimagasló, ezért az aszályos évjáratokban teljesít jól igazán. A saját hibrideinket felvonultató üzemi kísérleteinkben az elmúlt években az egyik legalacsonyabb nedvességtartalomhoz az átlagnál magasabb termésszint párosult.

Az eddig felsorolt három hibridet azoknak a kukorica termesztőknek ajánljuk, akik korai betakarítást, kalászos utóveteményt terveznek, de nem szeretnének a termésben megalkudni.

P9757 FAO 380

Zöldszáron érő FAO 380-as kukorica, jó csőegészséggel. A csöveket magasan hordja, emiatt tekintélyt parancsoló a megjelenése. Erős a gyökere és a szára, megdőlésre nem hajlamos. Az elmúlt években tökéletesen helyt állt az inkább extenzívnek mondható körülmények között is, bizonyítva adaptációs képességét. Emellett a jobbnak számító, kukorica számára kedvezőbb termesztési körülmények között pedig akár kiemelkedő termésre is képes.

P9978 FAO 390

A P9978 egyike a csúcstermő FAO 300 végi kukoricáinknak. A hibridet a Szegedi Kutatóállomásunkon fejlesztettük ki és teszteltük több éven át, számtalan helyszínen, mielőtt kereskedelmi forgalomba hoztuk volna. Teljesítményére jellemző, hogy a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben 2,7%-kal múlta felül a sztenderdek átlagát, köztük a legerősebb Pioneer® P0023-at is.

Bátran javaslom a hazai termelők részére mindkét utóbbi hibridet, hiszen könnyedén beilleszthetőek a vetésszerkezetbe az ország egész területén, tenyészidejükből kifolyólag.

 

SÓLYOM JÁNOS | Vetőmag Termékmenedzser

Corteva Agriscience