Agronómia •  2023. 02. 17.

Terbutilazinnal vagy anélkül, hatékony kukorica gyomirtás Corteva készítményekkel

Something went wrong. Please try again later...

Az Európai Bizottság a felszín alatti vizek védelme érdekében korlátozta a terbutilazin hatóanyag felhasználását. Ennek értelmében ugyanazon a területen csak minden harmadik évben (és legfeljebb 850 g/ha mennyiségben) lehet használni terbutilazin hatóanyagot. Így tehát, aki az idei kukorica vetésre szánt területen az elmúlt két évben már alkalmazott ilyen készítményt kukoricában, napraforgóban vagy cirokban, annak most terbutilazin mentes gyomirtó szert kell választania. Erre mindenképpen figyelni kell a gyomirtó szer kiválasztásánál, mert a felelősség minden esetben a termelőt terheli. A Corteva Agriscience™ kínálatában számos olyan kukorica gyomirtó szer található, amely - terbutilazinnal vagy anélkül - képes széles hatásspektrumot és hosszan tartó hatást biztosítani a kukorica gyommentesen tartására.

Terbutilazin mentes kukorica gyomirtó szereink:

Principal® Plus Python™ 

Széles hatásspektrumú, több hatóanyagot tartalmazó gyomirtószer kereskedelmi csomag, hosszan tartó hatással. Erős kétszikű fertőzés (pl. selyemmályva, libatop, csattanó maszlag, keserűfű-félék, napraforgó árvakelés, szerbtövis-fajok) esetén ajánljuk a kukorica kelése után kijuttatva. Összetétele: 440 g/ha Principal® Plus és 0,3 l/ha Python™ 280 SC. Hatóanyagai elsősorban a gyomnövények levelein keresztül felszívódva fejtik ki hatásukat, de jelentős tartamhatással rendelkeznek a később kelő kétszikű gyomok ellen is. A fejlettebb egyedek ellen is jó hatékonysággal alkalmazható. Dikamba és floraszulám tartalmának köszönhetően mezei acat, sövényszulák vagy fekete üröm által fertőzött területeken is látványos hatás érhető el.

Victus® + Python™ Flexi 

A kukorica kelésétől hatleveles fejlettségig kijuttatható gyomirtó szer csomagunk egy költséghatékony megoldás magról kelő és évelő, kétszikű és egyszikű gyomnövényekkel fertőzött kukorica állományban. A készítmény hosszú tartamhatással rendelkezik a kétszikűek ellen, amely a tenyészidőszak végéig tart. A tartamhatás feltétele a kezelést követő két hétben hulló 10-20 mm csapadék. Keverhető Zn- és N-tartalmú levéltrágyákkal, és az Instinct™ nitrogén menedzsment készítménnyel.

Principal® Plus

A kukorica gyomirtások meghatározó komponense. Három hatóanyaggal (rimszulfuron, nikoszulfuron, dikamba) és széles gyomspektrummal rendelkezik. Kijuttatása rugalmasan időzíthető a kukorica 3 leveles állapotától 7 leveles állapotáig, a gyomnövények fejlettségéhez igazodva. A magról kelő egyszikű gyomnövények 1-3 leveles, az évelő egyszikűek 15-25 cm magasságban, a magról kelő kétszikű gyomfajok 2-4 leveles korukban a legérzékenyebbek a készítményre. Mezei acat (Cirsium arvense) megjelenése esetén annak tőlevélrózsás állapotában, apró szulák (Convolvulus arvensis), illetve sövényszulák (Calystegia sepium) esetében azok 15-20 cm-es fejlettségekor kell a védekezést elvégezni. A Principal® Plus felhasználható önmagában 330 - 440 g/ha mennyiségben, vagy osztott kezelés formájában.

Colombus™ EC 

Prémium gyomirtó szer a magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények ellen. Három hatóanyagának köszönhetően a kukorica fejlettebb, nehezen irtható gyomnövényeivel is elbánik. Egyszikűirtó készítményekkel (pl. Victus® 40 OD), folyékony műtrágyákkal, lombtrágyákkal, és az Instinct™ nitrogén menedzsment készítménnyel tankkeverékben is kijuttatható a kultúrnövény 4-6-leveles korában.

 

Az örök sláger, terbutilazinnal:

Principal®Plus Gold

A legnépszerűbb gyomirtó szer csomagunk a gazdálkodók körében. Magas hatékonyság jellemzi vegyes gyomosodás és erős fertőzöttség esetén is. Széles hatásspektrummal rendelkező, posztemergens készítmény, amellyel jól irthatóak a kukorica legfontosabb egy- és kétszikű, magról kelő és évelő gyomnövényei egyaránt. A gyomnövények kelési hullámához igazítható, rugalmas kijuttatás és csapadékfüggetlen hatékonyság mellett utóvetemény korlátozás nélkül alkalmazható. 

Használatát azokon a területeken javasoljuk, amik az említett terbutilazin-korlátozáson kívül esnek a korábbi évek gyomirtó szer használatából adódóan.

 

A Corteva Agriscience™ kínálatában elérhető gyomirtó szerek a gyomfajok széles spektruma ellen hatékonyak, így minden gyomosodási szituációra kellően hatékony megoldást tudnak biztosítani a gazdálkodóknak.

További információkért keresse területi képviselőinket és látogasson el honlapunkra!

 

Dr. Lukács Domonkos

Herbicid-termékmenedzser, Corteva Agriscience

 

Kövesse a Corteva Agriscience híreit és újdonságait a Facebook és Youtube csatornákon.