Agronómia •  2020. 09. 18.

A repce őszi gyomirtása

Something went wrong. Please try again later...
Belkar1440

Az őszi káposztarepce gyomirtása minden évben kérdéseket vet fel, elsősorban az évjárattal, a klímaváltozással és az ezzel járó gyomosodási anomáliákkal összefüggésben. 

Az elmúlt években egyre nehezebb a repcét „időben” elvetni, korán magágyat készíteni. A később vetett repcék már a melegebb, szeptember-október hónapok csapadékhiányának kitettek. A száraz és meleg őszön a repcék lassabb fejlődése mellett a gyomnövények talajvíz- és tápanyag elvonásával is számolni kell, ami az állomány megerősödését szintén nehezíti.

Az őszi gyomirtás ideje kitolódik és szinte egyidőben kell a melegigényes nyárvégi fajok, valamint a későn kelő, hagyományos repce-gyomok ellen védekezni, ezért a gyomirtószer választásánál a nehezen irtható keresztesvirágú fajokkal szembeni hatékonyság mellett, (vadrepce, sebforrasztó zsombor, pásztortáska) a megjelenő csattanó maszlag, selyemmályva, parlagfű és libatop fajok elleni hatékonyság döntő fontosságú. Ezek a gyomnövények ugyan melegigényesek, de kifagyásukkal csak tartósan 2-3°C alatt lehet számolni. Ezekre a kihívásokra a Corteva Agriscience korszerű megoldásokkal áll a termelők rendelkezésére.

BELKARTM

A Belkar™ tartalmazza a Corteva új fejlesztésű hatóanyagát, az aril-pikolinátok új képviselőjét, az Arylex™-et, valamint az Ikarus™-ból jól ismert pikloram-ot. Mindkét hatóanyag szisztémikus, felszívódó hatású, hormon-szerű tüneteket okoz, a kijuttatás után egy-két órán belül már látványos hatással.

A gyomirtási időpont rugalmas megválasztásával lehetőség van a későn kelő gyomok elleni védekezésre is. Ebben az esetben a repce 6 leveles kora után lehet a kezelést elvégezni egyszeri kijuttatással, 0,5 l/ha-os dózisban.

Ha a repce kelésével egyidőben már megjelennek a melegigényes gyomok is, választhatjuk az osztott kezelést, amit a repce 2 leveles korában már elkezdhetünk. Ilyenkor a Belkar™ 0,25 l/ha-os dózisát kiegészéthetjük Runway™-el, ami egy markánsabb korai hatást és tartamhatást is biztosít. Ezután két hét múlva végezhetjük el a második Belkar™-kezelést, 0,25 l/ha dózisban.

A tavaly engedélyt kapott Belkar™ már az első szezonban bizonyított. Kiemelkedő hatással rendelkezik a nyárvégi melegigényes gyomnövények (pl. libatop fajok) ellen, valamint jó hatékonyságú a repcéből nehezen irtható keresztesvirágú fajokkal szemben (vadrepce, sebforrasztó zsombor, pásztortáska). A készítmény idén is az új, NeoEC™ formulációban kerül forgalomba, ami a beépített adjuvánsnak köszönhetően nem igényel más kombinációs partnert.

Egyszikű fertőzés esetén Perenal™ engedélyezett dózisával kijuttatható, piretroid típusú rovarölő szerekkel kombinálható.

A Belkar™ felhasználásának előnyei:

·       Kiváló hatás a melegigényes, nyári gyomok ellen.

·       Hatékony megoldás a keresztesvirágú gyomok ellen.

·       Hatásához nincs szükség csapadékra.

·       Metazaklór-mentes megoldás bármilyen repcében.

Legyen részese Ön is a repce gyomirtás új generációjának!

További információkért keresse területi képviselőinket!

Dr. Lukács Domonkos
herbicid-termékmenedzser
Corteva Agriscience

 

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

 

Belkar™ termékleírását IDE kattintva érheti el.