Sajtó Közlemény •  2024. 01. 19.

A BlueN® biostimuláns elősegíti a napraforgó terméshozamának növekedését

Something went wrong. Please try again later...

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által Magyarországon nemrég bevezetett BlueN® biostimuláns a Szegedi Biológiai Kutatóközpont kísérletei szerint pozitív hatást fejtett ki a napraforgó termésére.

A kísérletek során a BlueN®-t szántóföldön tesztelték, mérve a növények fejlődését, fotoszintetikus aktivitását és terméshozamát. A kísérletek szerint a BlueN® használata segíthet a gazdáknak magasabb terméshozamokat elérni a nitrogénműtrágyák használatának negatív környezeti hatásai nélkül, ami előnyös lehet a bizonytalan műtrágyaárak és a fenntarthatósági gyakorlatok bevezetésének összefüggésében. Az egyik ilyen lehetőség a nitrogén biológiai úton történő megkötése, mely során a nitrogénmegkötő baktériumok – BlueN® - a levegőből származó nitrogént a növény számára felvehető formában a növényi sejtekbe juttatják.

A Corteva BlueN® mikrobiológiai készítménye, amelyet Magyarországon tavaly ősszel engedélyeztek, a Methylobacterium symbioticum SB23 szelektált törzsét tartalmazza, amely képes a légköri nitrogén megkötésére. A kísérletben a kezelt növények fotoszintetikus aktivitása a SPAD (Soil Plant Analysis Development) index 3,7-es növekedését mutatta a kezeletlen parcellákhoz képest, ami pozitív hatást gyakorolt a növény növekedésére. A betakarított szemtermést tekintve a BlueN®-nel kezelt növények átlagosan 3530 kg/ha termést mutattak, ami 300 kg-mal több volt, mint a kezeletlen növényeknél.

 

"A magyar gazdák számára a legnagyobb kihívást a jövedelmezőségük fenntartása jelenti. Mi a Cortevánál innovatív, fenntartható eszközökkel támogatjuk őket a terméshozamuk növelésében. A BlueN® bevezetésével a magyar fogyasztók fenntartható termékekkel előállított élelmiszerek iránti igényére is válaszolunk. Az elvégzett kísérletek során a BlueN® nagy hatékonyságot mutatott napraforgóban, és bízunk abban, hogy a Corteva Biológiai termékportfóliójának ez a következő terméke is hozzájárul a termelők sikeréhez a 2024-es szezonban, ami magasabb hozamokat és jobb termést eredményez" - mondta Sergii Kharin, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója.

A Corteva BlueN® biológiai termékéről további információk a 2024-es katalógusban találhatók. Ha a termelőknek bármilyen kérdésük van, forduljanak bizalommal a vállalat területi képviselőihez.

Corteva Agriscience