Sajtó Közlemény •  2023. 10. 19.

A Corteva Agriscience a magyar női gazdálkodóknak nyújtott támogatást - a TalentA program nyertesei

Something went wrong. Please try again later...

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat a 8. ENSZ Vidéki Nők Nemzetközi Napja Konferencián bejelentette a vállalat által alapított TalentA program projektpályázatának győzteseit. Három növénytermesztési területen gazdálkodó nő kap támogatást a Cortevától vállalkozásaik és közösségeik fejlesztéséhez.

A TalentA programot a Corteva Agriscience globális mezőgazdasági vállalat hozta létre 2019-ben Spanyolországban és azóta több mint 1200 agráriumban dolgozó nőnek biztosított fejlődési lehetőséget világszerte. A program alapját a vállalat 2030-as Fenntarthatósági Stratégiája adja, melynek egyik célkitűzése a nők mezőgazdasági szerepvállalásának erősítése és támogatása.

A Corteva Agriscience idén tavasszal második alkalommal indította el a TalentA programot Magyarországon a Magyar Női Unió közreműködésével. A közel kéthónapos képzésen 29 mezőgazdaságban dolgozó nő vett részt, akik 17 előadást hallgattak meg többek között a közösségszervezés, vállalkozásfejlesztés, marketing, vezetői készségek fejlesztése, prezentációs technikák, mezőgazdasági digitalizáció, talajgazdálkodás és pénzügyi tervezés témakörökben. Az online képzés során résztvevő nők naprakész információt, szakmai tudást és segítséget kaptak ahhoz, hogy mezőgazdasági vállalkozásukat a jövőben tovább tudják fejleszteni.

„A Corteva nőket támogató kezdeményezése túlmutat a vállalat üzleti működésén. A TalentA egy olyan társadalmi projektünk, ahol a mezőgazdaságban dolgozó hölgyeken keresztül a helyi közösségeket is támogatjuk. Hiszünk abban, hogy a nőknek a társadalomban és a mezőgazdaságban betöltött szerepük hatalmas és öröm számunkra, hogy láthatjuk a terveiket megvalósulni és hogy álmaik eléréséhez a Corteva is hozzájárulhat” – nyilatkozta Sergii Kharin, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója. „A projektpályázat során fantasztikus programokat és kezdeményezéseket ismerhettünk meg. Nagyon sok szeretettel gratulálunk a nyerteseknek és minden résztvevőnek! A Cortevánál a jövőben is azon fogunk dolgozni, hogy megtaláljuk azokat a lehetőségeket, ahol a magyar agráriumot és a mezőgazdaságban dolgozó hölgyeket támogatni tudjuk” – tette hozzá a vezető.

A TalentA projektverseny eredményeit az Agrárminisztériumban megtartott ünnepélyes díjátadó keretén belül adta át dr. Juhász Anikó, Agrárgazdaságért Felelős helyettes államtitkár, valamint a Corteva és a Magyar Női Unió képviselete. A mikroprojekt pályázat győztesei a Corteva jóvoltából összesen bruttó 3,25 millió forint támogatást kaptak, mely hozzájárul projektjeik megvalósításához.

Az I. helyezett Csapóné Hernádi Noémi, Békés vármegyei őstermelő CseppKert - a Családunktól a Családodnak című projektje lett, melynek célja, hogy a viszonylag szűk perspektívát kínáló Békés megyei régióban színesítse az egészséges élelmiszert kereső családok lehetőségeit. Noémi gazdaságában fenntartható eszközökkel és módokon szeretne kisgyermekes családoknak élelmiszert előállítani, melyeket heti előfizetéses kosár rendszerben, csomagolásmentesen kíván majd értékesíteni. „A projekt feladatának tartom, hogy ismertesse a szezonális- helyi élelmiszerek fogyasztásának előnyeit, küzdjön a hulladéktermelés és az élelmiszerpazarlás ellen, valamint népszerűsítse a fiatalok körében a regeneratív és fenntartható gazdálkodást, mint életformát, ezzel hozzájárulva a fiatalok megyénkből való elvándorlásának csökkentéséhez” – mondta el Noémi a TalentA díjátadó ünnepségen.

 

A II. helyezést Okvátovity Dóra, a Fajszi Paprika Manufaktúra Kft. ügyvezetője érte el az Üvegház és gasztronómiai alapok elsajátítása, élelmiszer edukációs projekt című pályázatával. Dóra projektjében egy olyan üvegházat szeretne építeni, amely helyszínt nyújthat a vetésre, palánták nevelésére, így a vásárlói közönség lehetőséget kaphat arra, hogy akár kert nélkül, cserépben, erkélyen saját paradicsomot, paprikát neveljenek. Az üvegház lehetőséget biztosít, hogy a különböző fázisok bemutathatóak legyenek egy fedett, különleges helyszínen: a Gemenci- erdőben, a Doromlási erdészház kertjében. „Az a célom, hogy a városi közegből kiszakadó, egészségtudatos jelentkezőket edukáljam a zöldségekkel, gyümölcsökkel, gyógy- és fűszernövényekkel és ezek feldolgozásával kapcsolatban. Azt tartom a legfontosabbnak, hogy projektemben az edukáció során minden ismeretet átadhassunk, akár workshopok keretében a felhasználóknak, a hozzánk látogatóknak. Szeretném elérni, hogy egészen a vetéstől a palántázáson keresztül tudjak segítséget adni a résztvevőknek, nem csak nőknek, hanem férfiaknak, apáknak is” – tette hozzá Dóra.

A III. helyezést Maczék Réka, Somogy vármegyei őstermelő Maczék Mosolygó Ültetvény című projektje érte el, amelynek célja a fenntartható növénytermesztés bemutatása és felelős fogyasztásra való ösztönzés elsősorban a gyermekek és kiskorúak körében. „Családi tulajdonunkban van egy gyümölcsültetvény, így egy ezzel kapcsolatos projektet szeretnék megvalósítani, melynek fő célja egy önellátó és fenntartható ültetvény kialakítása, amely nem termel felesleges mellékterméket, valamint szeretnénk workshopok keretein belül átadni a gyakorlatias és hasznos tudást. Bemutatókat is tervezünk iskolás és óvodás korú gyermekek részére a gyümölcs és zöldségfogyasztás népszerűsítésére. Mindemellett szeretnénk a közeli anyaotthon lakóinak ismeretterjesztő előadásokat tartani a szemléletváltás elősegítése érekében” – mondta el Réka a projektjéről.

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió Egyesület elnöke köszöntő beszédében elmondta: "Létfontosságú a nők agrár szektorban betöltött pozitív szerepének támogatása és bemutatása az olyan képzések során, mint például a Corteva TalentA programja. Büszke vagyok a képzésben résztvevőkre, olyan lenyűgöző és innovatív projekteket mutattak be, amelyek bizonyítják, milyen előnyökkel jár a nők szerepvállalása a vidéki területek, a gazdálkodás és a társadalom egésze számára. És ne feledkezzünk meg a házastársakról és a családtagokról, akiknek támogatása felbecsülhetetlen. A nők lenyűgöző dolgokra képesek, függetlenül lakóhelyüktől. Legfőbb célunk továbbra is, hogy népszerűsítsük a hagyományőrző és egyben értékteremtő női szerepvállalást, tiszteletben tartva a férfiak helyét a társadalomban."

A TalentA projekt nyertesei a díjátadót követően egy kétalkalmas mentoráláson vehetnek részt, amelyen támogatást kapnak projektjeik megvalósításához.

Kövesse a Magyar Női Unió híreit és újdonságait a Facebook és LinkedIn oldalakon.

Corteva Agriscience