A Corteva Agriscience bemutatta legújabb innovációit az Agrárszektor konferencián

Something went wrong. Please try again later...
cortevaagrarszektorr.png

A Corteva Agriscience globális kutató-fejlesztő mezőgazdasági vállalat, bemutatta legújabb innovációit az idén tizedik alkalommal megrendezett Agrárszektor konferencián Siófokon. A mezőgazdasági szektor egyik legrangosabb, körülbelül 1200 látogatót vonzó rendezvénye az agrárium jelenlegi kihívásairól és a szektort érintő klimatikus változásokról adott áttekintést.

A teltházas, 2 napos konferencián több mint 130 előadó vett részt, köztük a Corteva Agriscience szakértői. A legfrissebb, legaktuálisabb információkat adó szakmai előadások mellett, a résztvevők számos pódiumbeszélgetést is meghallgathattak, melyen a mezőgazdasági szektor legkompetensebb szakemberei és döntéshozói vettek részt.

A „Hatékonyság kontra fenntarthatóság a növényvédelemben 2023-tól” című kerekasztal-beszélgetésen Borsos László, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója kiemelte a szakemberek fontosságát a jövő mezőgazdaságában és hozzáadott értéküket a technológia működtetésében. Az ügyvezető felhívta a figyelmet a növényvédelmi szakemberek kiváló munkájára: „Nagyon büszke vagyok a magyarországi növényvédő szakemberekre. Remek kollégákkal dolgozunk együtt, akikkel törekszünk a minél jobb és hatékonyabb megoldások kidolgozására, hazai adaptálására.” A beszélgetés során az is kiderült, hogy az innováció biztosan gyorsulni fog az új szabályozásokkal és kihívásokkal, és a fejlesztő cégek együttműködése nagy mértékben segítheti elő az innovációt. „A közös kutatásoknak és egyezségeknek nagy szerepe van abban, hogyan alakul a jövő. Ez minden piaci szereplőnek közös érdeke. Minden olyan irányú törekvésnek és innovációnak nagyon örülünk, ami hozzá járul a gazdaságok terméstöbbletéhez és sikeréhez. Nagyon fontos megértenünk, hogy a fenntarthatóság és a hatékonyság nem két egymással szembenálló dolog, hanem egymást támogatva kell őket beépíteni a mindennapi működésünkbe” – tette hozzá a Corteva ügyvezetője.

Borsos László a konferencián tartott „Innováció a kalászosok gombaölőszeres védekezésében” című előadásában kiemelte, hogy vállalat legújabb gombaölő terméke a Queen™ hatóanyaga az Inatreq™, a csaknem 20 év óta az első új gabona fungicid hatóanyagcsoport, a pikolinamidok első tagja. Az Intareq™ teljesen új hatásmechanizmussal rendelkezik, mely egyedülálló a kalászosok gomba elleni védelmében. Az új hatóanyagot egy talajban élő Streptomyces fajban, Japánban fedezték fel. Az új hatóanyag mellett a teljesen új, i-Q4 formulációval a Queen™ kiemelkedően jó tapadást biztosít, csaknem 100%-os levélfedettség mellett. Az ügyvezető többek között arra is kitért, hogy a Corteva 2030-as fenntarthatósági törekvései között szerepel az is, hogy a vállalat portfoliójának 20%-a biológiai termékekből álljon. Ennek elérésre érdekében a vállalat számos biológiai termékeket gyártó céggel írt alá megállapodást.A konferencia első napján az „Időjárás és vetőmag: Mit vessünk? – sürgető generációváltás” című kerekasztalbeszélgetésen Tímár Béla, a Corteva vetőmag értékesítési vezetője elmondta, a kukorica tekintetében mindig az előző év klimatikus viszonyai vannak hatással a vásárlói igényekre. Eddig a hosszabb tenyészidejű hibridek irányába tolódtak el az igények, az idei aszályos körülmények után felértékelődnek a korai hibridek.  „Fontos szerepet kapnak a nagy vitalitással rendelkező, prémium minőségű vetőmagok, amelyek a leghatékonyabb csávázószerrel vannak kezelve, hogy minden adott legyen a stresszes körülmények tolerálásához.” – mondta el a Corteva szakembere és azt is kiemelte, hogy a vállalat Technológiai Bónusz rendszert vezetett be a magyar gazdák számára, amely segíti őket a gazdasági kockázatok mérséklésében.

„A mezőgazdaság hatékonyabbá tétele ma már nem képzelhető el digitalizáció, precíziós technológiai megoldások nélkül. A Corteva több területen fejleszti és alkalmazza is ezeket a technológiákat, például a vetőmagtermesztés területén.” – nyilatkozta Rikk István, a Corteva marketing vezetője az „Új szabályozás, engedélyezés és növényvédőszerigény a drónhasználatban: hogyan permetezhetünk drónokkal?” című pódiumbeszélgetésen. A táblák monitorozására, kísérletek értékelésére eddig is széleskörben alkalmazta a Corteva a drón technológiát. A növényvédelmi kezelések sikerét nagymértékben meghatározza a hatékony termékválasztás mellett annak megfelelő célba juttatása is. A kijuttatástechnika a hidastraktorok megjelenésével nem is olyan régen már egy jelentős átalakuláson ment át. A Magyarországon régebben nagy hagyománnyal rendelkező légi növényvédelem, - részben az EU-s szabályozás miatt - háttérbe szorult. Most egy újabb technikai lehetőség nyílt a kezelések optimalizálására. A drón technológia nem csak a kijuttatás időbelisége szempontjából vagy például a virágzó kultúrák; repce, napraforgó taposási kár nélküli kezelésében jelenthet előrelépést, hanem a terület zónákra bontásával okszerű kezelésre is lehetőséget teremt. „A Corteva ezen a területen is élen jár a fejlesztésekben. A hatósággal együttműködve két éve megkezdtük termékeink engedélyeztetését, illetve meglevő engedélyek kiterjesztését a drónos kijuttatásra és bízunk benne, hogy hamarosan több termékkel állhatunk a hazai gazdálkodók rendelkezésére ilyen technológiákban” – tette hozzá a marketing szakember.

Kövesse a Corteva Agriscience híreit és újdonságait a Facebook és Youtubecsatornákon. 

Corteva Agriscience