Sajtó Közlemény •  2024. 03. 28.

A Corteva a fenntartható védelmet kereső gazdák számára fejleszt csávázó szereket

Something went wrong. Please try again later...

A növénytermesztők sikere nagyban függhet a vetőmagok megfelelő, hatékony védelmétől már a vetés pillanatában. Ezek a megelőző intézkedések biztosíthatják a jó termés és a sikeres gazdálkodás alapját az idei évben, ezért a gazdáknak alaposan meg kell gondolniuk, hogy milyen csávázott vetőmagot vásárolnak.

A csávázási technológia a vetőmag közvetlen kezelését jelenti, vagyis a növényvédő szert nem a szántóföldön juttatják ki az állományba. A vetőmag felületére kerülő alacsony hatóanyag-tartalom és a jól célzott kijuttatási terület csökkenti a növényvédő szerek talajfelszínre vagy hasznos rovarokra gyakorolt környezeti hatását. Így a technológia hozzájárulhat a mezőgazdaság ökológiai lábnyomának csökkentéséhez, összhangban az Európai Bizottság 2020-as "Farm to Fork" stratégiájával, amely szerint 2050-ig 50%-kal kell csökkenteni a növényvédő szerek használatát az Európai Unióban.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan csávázási technológiákon dolgozik, amelyek a vetés pillanatától kezdve hatékonyan védik a vetőmagokat a kórokozók és kártevők ellen. Ezen túlmenően a csávázási technológiák alkalmazása védi a talaj egészségét, a biostimuláns vetőmagkezeléseknek köszönhetően egészségesebb termést eredményez, és hozzájárul a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok kialakításához és fenntartásához.

A LumiGEN™ technológia kizárólag a Corteva tulajdonában lévő Pioneer® vetőmagokra kifejlesztett vetőmag csávázási megoldás, amely elősegíti a növények kezdetektől való erőteljes fejlődését, támogatva a talaj és a növény közötti kapcsolatot az erősebb gyökérhálózat révén. A LumiGEN™ csávázási technológiákkal kezelt vetőmagok esetében javul a stressztűrés és gyorsabb az állománynövekedés.

A Corteva Magyarországon a napraforgó, valamint a kukorica és a repce esetében is elérhetővé tette a gazdálkodók számára a LumiGEN™ csávázási technológiát. A széles spektrumú gombaölő hatású oxathiapiprolin hatóanyag mellett további előnyöket kínál a biostimuláns csávázó szer, a Lumidapt™ Optima, mely az egyenletes kelés, erőteljes növekedés mellett maximális jövedelmezőséget eredményezhet már a vetéskor.

Az üzemi körülmények között kezelt vetőmagok továbbá biztonságosabbak a felhasználók számára, és minimálisra csökkentik az egészségügyi hatások kockázatát a gazdák számára, akik a múltban gyakran maguk kezelték a vetőmagokat, és ezzel veszélyeztették egészségüket. Emellett az üzemi kezelés lehetővé teszi a növényvédő szer megfelelő tapadását, így az nem pereg le a vetés során, biztosítva a vetőmag maximális védelmét.

A magyar gazdák bizonyos, a Corteva termelési üzemében kezelt hibrideket kérhetnek rovarölő szeres csávázással. Skorka Zsolt, az olajos magvak, gabonafélék és kukorica termesztésével, valamint vetőmag-előállítással és tejelő szarvasmarha tartásával foglalkozó CISZÖV 49 Kft. termelési igazgatója ismertette ennek előnyeit: "A kellő körültekintéssel és szakmai alapossággal kiválasztott hibrid vetőmag megérdemli a lehető legmagasabb szintű gondoskodást és védelmet már a vetés pillanatától kezdve. Ha megakadályozzuk, hogy a kórokozók vagy a talajlakó kártevők kártételükkel csökkentsék a kikelő növények számát, akkor csökkenthetjük a termésveszteséget. Ezt szem előtt tartva rendeltem a Pioneer® P64LE185 napraforgó magját rovarölőszeres csávázással (LumiGEN™ Premium Insecticide powered by Lumisena®), annak érdekében, hogy maximalizálni tudjam a kikelt növényállományt a területeinken előforduló talajlakó kártevők, különösen a drótféreggel szemben és integráljuk a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat a gazdálkodásunkba. Hiszen csak az egységesen kikelt egészséges növényállomány tudja biztosítani növénytermesztésünk alapját.”

Kutatási és fejlesztési tevékenysége révén a Corteva folyamatosan fejleszti csávázási technológiáját, hogy a gazdák számára olyan vetőmagokat biztosítson, amelyek megvédik befektetéseiket, biztosítják jövedelmezőségüket, és hozzájárulnak a fenntartható mezőgazdasághoz. A gazdálkodók a rovarölő szerrel csávázott vetőmag készletekről érdeklődhetnek a Corteva területi képviselőinél és szaktanácsadóinál, akiknek az elérhetősége megtalálható a vállalat honlapján.

Corteva Agriscience