A Corteva kiemelkedő hatékonysággal segíti a gazdálkodókat a parlagfű elleni harcban

Something went wrong. Please try again later...
Ragweed1440560

A pollen allergia a szezonális légúti allergiás megbetegedések leggyakoribb formája. Az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) pollenje allergiás náthát és kötőhártyagyulladást, asztmát, valamint a pollen-zöldség/gyümölcs keresztreakción alapuló ételallergiákat okozhat, ami az erre érzékeny embereknek súlyos életminőségbeli romlást jelent. 

A közegészségügyi kockázat mellett a parlagfű jelenléte köztudottan jelentős terméskiesést, termésdepressziót is okozhat a növénykultúrák termesztésekor. A bécsi Orvostudomány Egyetem kutatásai szerint Európában jelenleg több mint 33 millióan szenvednek parlagfű-allergiában, és a kutatók előrejelzése szerint az éghajlatváltozás következtében 2060-ra 77 millióra emelkedik az esetek száma. A jelenlegi szabályozás szerint irtása a teljes szezonban kötelező minden növénykultúra, így a napraforgó, a kukorica és a kalászosoktermesztése esetében is.

A parlagfű az elmúlt évek technológiai fejlődésének köszönhetően, a gyomirtó szerek számára most már nem bizonyul akkora ellenfélnek. Viszont továbbra is számos probléma felvetődik az irtása kapcsán. A napraforgó az a növénykultúra, ahonnan a parlagfű maradéktalan kiirtása a legnagyobb gondot okozza. Mivel a napraforgó ugyanabba a rendszertani családba tartozik, mint a parlagfű, ezért a parlagfű ellen hatékony gyomirtó szerek a napraforgót is károsíthatják. A gyomirtószer toleráns napraforgó állományban már lehetséges az irtása, de ebben az esetben a vetőmag toleranciája határozza meg az alkalmazható gyomirtószert, ami szintén egyfajta korlátot szab a gazdák számára. A gyomnövény elhúzódó csírázása miatt pedig sokszor a vetéssel egyidejű gyomirtás sem elegendő. Az újracsírázáskor, a következő felülkezelés után is maradhatnak még egyedek, melyek szintén problémát okoznak az egészséges növény fejlődésében.

A Corteva Agriscience folyamatosan kutatja azokat az új hatóanyagokat, melyekkel forradalmi áttörést hozhat a gyomirtásban és hatékony segítséget adhat a gazdálkodók kezébe. Az új készítmény a ViballaTM alkalmazásával lehetőség nyílik a gyomirtást a gyomnövényekhez igazítani, vagy a korábban elvégzett gyomirtásokat korrigálni. Ellentétben az eddigi lehetőségekkel, olyan napraforgó fejlettségi stádiumban is bevethető az állományban, ami eddig elképzelhetetlen volt. A Corteva új terméke teljesen hibridfüggetlen, alkalmazása során nem kell, hogy herbicidtoleráns legyen a napraforgó.

A készítmény hatóanyaga az ArylexTM egy innovatív herbicid, mely gabonafélék, őszi káposztarepce, napraforgó és takarmánykáposztafélék esetében számos gazdaságilag káros gyomnövény ellen nyújt szelektív, posztemergens védelmet. A hatóanyag könnyen bejut a növénybe a leveleken, hajtásokon és gyökereken keresztül, majd a növény aktív növekedési pontjaira szállítódva felhalmozódik. Az ArylexTM a szintetikus auxin gyomirtó szerek új csoportjának első terméke, mely egyedülálló más gyomirtó szerekkel összehasonlítva, mivel alacsony dózisok mellett is kiváló hatékonyságú. Már 5-10 gramm hatóanyag hektáronként képes számos gyakori és invazív gyomnövényt leküzdeni. A kultúrnövények többsége kiváló toleranciát mutat az Arylex™ hatóanyaggal szemben az engedélyezett dózisban alkalmazva.

A Corteva Agriscience a 2022. szeptember 8-9-én megrendezésre kerülő tudományos Nemzetközi Parlagfű Konferencia kiemelt támogatója. Számos kutató részvételével a konferencia előadói között Dr. Lukács Domonkos, a Corteva gyomirtószer-termékmenedzsere fog előadást tartani a vállalat kiemelkedő termékéről, a ViballaTM-ról.