Sajtó Közlemény •  2023. 08. 14.

A Corteva közzétette 2023 második negyedéves és első félévi eredményeit

Something went wrong. Please try again later...

A vállalat frissítette az egész éves nettó árbevételre és eredményre vonatkozó előrejelzését.

· A vetőmag szegmens erős teljesítménye bőven ellensúlyozta a növényvédelmi ágazat kedvezőtlen hatásait az első félévben

· Az egész évre vonatkozó előrejelzés3 a bevétel, a működési EBITDA1 és a Margin1 folyamatos növekedését tükrözi

· Jó teljesítmény a 2025-ös pénzügyi növekedési célok elérése felé

· 7%-os osztalékemelés éves szinten, a harmadik negyedévtől kezdődően

INDIANAPOLIS, Indiana, Amerikai Egyesült Államok, 2023. augusztus 3. – A Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) ("Corteva" vagy a " vállalat") ma közzétette a 2023. június 30-án véget ért második negyedév és hat hónap pénzügyi eredményeit.

 

2023 első félévének legfontosabb eredményei

 • 2023 első félévében a nettó árbevétel 1%-kal nőtt az előző évhez képest, a vetőmag üzletágnak köszönhetően. Az organikus1 értékesítés ugyanebben az időszakban 2%- kal nőtt, Észak-Amerikában2 és az EMEA2 térségben elért növekedésnek köszönhetően.
 • A vetőmag értékesítés nettó árbevétele 8%-kal, az organikus1 értékesítés pedig 9%-kal nőtt. Az ár 14%-kal nőtt globálisan, amit a vállalat értékarányos ár stratégiájának folyamatos végrehajtása és a magasabb inputköltségek megtérülése eredményezett. A volumencsökkenést az Oroszországból való kivonulás, az EMEA2 térségben csökkenő kukorica vetésterület és a latin- amerikai Safrinha alacsonyabb volumene okozta, amit részben ellensúlyozott az Észak-Amerikában2 megnövekedett kukorica vetésterület.
 • A növényvédő szerek nettó árbevétele és az organikus1 értékesítés egyaránt 9%- kal csökkent. A volumencsökkenést a stratégiai termékkivonások, a készletek leépítése, valamint a szezonális kereslet időzítése okozta az időjárás és a késedelmes mezőgazdasági termelői vásárlások miatt. Az árnövekedés az EMEA2 és Észak-Amerika2 által vezérelt költséginflációra adott válaszként az értékarányos árképzést és az erős végrehajtást tükrözte.
 • A folyamatos működésből származó GAAP szerinti nyereség 1,49 milliárd dollár, a részvényenkénti nyereség (EPS) pedig 2,07 dollár volt 2023 első félévben, az előző évhez képest az alacsonyabb volumenek, a kedvezőtlen árfolyamok és az örökölt nyugdíjprogramokkal kapcsolatos nem készpénz jellegű költségek miatt. A működési EBITDA1 2,98 milliárd dollár volt, ami 8%-os javulást jelent az előző évhez képest az árvégrehajtási és termelékenységi intézkedéseknek köszönhetően, amit részben ellensúlyozott az alacsonyabb volumen, valamint a költség- és árfolyamhatások. A működési EPS1 részvényenként 2,76 dollár volt, ami 6%-os növekedést jelent az előző évhez képest.
 • A vezetőség felülvizsgálta a 2023-as teljes évre vonatkozó nettó árbevétel és eredmény előrejelzését3. A nettó árbevétel várhatóan 17,9 és 18,2 milliárd dollár között lesz, a működési EBITDA1 pedig várhatóan 3,50 és 3,65 milliárd dollár között lesz. A működési EPS1 várhatóan részvényenként 2,75-2,90 dollár között lesz.

 

A Corteva 2023 első félévében ismét növekedést ért el, amit a széleskörű és egyedülálló technológiai portfóliójának köszönhet, ami újabb bizonyíték arra, hogy stratégiánk jelentős értéket teremt.

A vetőmag üzletág újabb fantasztikus negyedévet zárt, ami tükrözi a kiváló technológiánk iránti erős keresletet: ma az Enlist E3TM az első számú eladott szója technológia az USA-ban. A növényvédelmi üzletág az egész iparágra kiterjedő készletleépítésből eredő negatív hatások ellenére ellenállóképességet és árrésbővülést mutatott, mivel a csapat folytatta a portfólió jobb pozicionálását és a költségek csökkentését.

A második félévre tekintve a kereslet alapjai továbbra is pozitívak: a mezőgazdasági termelők nettó jövedelme továbbra is a történelmi átlag felett van, és továbbra is a terméshozamot növelő és megőrző technológiákra összpontosítanak. A Cortevánál továbbra is a legfontosabb kontrollálható tényezőinkre összpontosítunk: a legjobb megoldásokat és technológiákat kínáljuk a gazdálkodóknak, proaktívan kezeljük költségstruktúránkat, miközben növeljük az innovációs beruházásokat a jövőre nézve.”  /Chuck Magro, Vezérigazgató/

Vállalati aktualitások

Az Enlist E3TM4 az első számú eladott szójabab-technológia az Egyesült Államokban.

 • A vállalat várakozásai szerint 2023-ra az Enlist E3TM4 amerikai piaci penetrációja legalább 55%-os lesz, ami a Corteva kínálatának ~75%-át jelenti - ez figyelemre méltó eredmény, figyelembe véve, hogy ez a technológia még csak 4 szezon óta van a piacon. Az Enlist E3TM4-nek a Corteva saját csíraplazmájával történő felhasználásának aránya várhatóan meghaladja a 80%-ot.

A közelmúltbeli termékbevezetések az egyedi innovációs kínálat értékét igazolják

 • A vállalat bejelentette, hogy a PowerCore® Enlist® Refuge Advanced® (RA) kukorica a 2024-es termesztési szezonban az Egyesült Államokban és Kanadában elérhető lesz vetésre. A PowerCore® Enlist® RA kukoricával a gazdálkodók a föld feletti kártevők elleni védekezés, a gyomirtóval szembeni tolerancia és az iparág vezető genetikájának fejlett kombinációjával együtt az integrált védelem nyújtotta többlet rugalmasságot élvezhetik.
 • A vállalat bejelentette továbbá, hogy szilárd innovációs kínálatába érkező legújabb gyomirtó szerének márkaneve Bexoveld™ active. A hatóanyag egy újabb eszközt kínál a gabonatermesztőknek a széleslevelű gyomok elleni védekezéshez. A Bexoveld™ active a Corteva által felfedezett új, szabadalmaztatott molekula, amely egy harmadik generációs 6-Arylpikolinát (6-AP) gyomirtó szer, amely a vállalat Arylex™ active és Rinskor™ active gyomirtó szerekkel kapcsolatos mélyreható tudására épül. A Corteva a Bexoveld™ active bevezetését Észak-Amerikában 2028- ban, Európában pedig 2030-ban tervezi, a hatósági felülvizsgálat függvényében.

A közelmúltban bejelentett biológiai termékek erősítik a vezető piaci pozíciót a növekvő szegmensben

 • A vállalat kizárólagos megállapodást kötött a BioCeres vállalattal egy élvonalbeli bioinszekticid európai piacra történő bevezetéséhez szükséges szabályozási folyamatok felgyorsítása érdekében. A termék egy rendkívül hatékony biológiai rovarölő szer, amely ugyanolyan hatékony lehet, mint a hagyományos rovarölő szerek, és a célzott növénykultúrák közé tartozik a kukorica és más gabonafélék, valamint a napraforgó és a repce.
 • A vállalat licencmegállapodást kötött a Lavie Bio-val, amely kizárólagos jogot biztosít a Corteva számára a gyümölcsrothadás és lisztharmat elleni bio-gombaölő szerek további fejlesztésére és forgalmazására. Ez az együttműködés bizonyítja mindkét vállalat elkötelezettségét az iránt, hogy a gazdálkodók számára környezetbarát, fenntartható és bizonyítottan hatékony eszközöket biztosítson.
 • A vállalat bejelentette, hogy az Utrisha™ N, mely egy mikroba alapú nitrogénmegkötő termék, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) Process Verified Programja által hitelesített termék - az első biostimuláns, amely bekerült a programba. Az USDA Process Verified védjegy biztosítja a gazdálkodók számára, hogy az USDA által hitelesített minőségirányítási rendszerek és a Corteva által megállapított specifikus folyamatpontok igazolják az Utrisha™ N minőségét.

2023 második negyedévének összefoglalója

A 2023. június 30-án zárult második negyedévben a nettó árbevétel 3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az organikus értékesítés 4%-kal csökkent.

A volumen 13%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ami a stratégiai termékek kivonásának és a készletleépítésnek tudható be a növényvédelmi szegmensben. A vetőmagok alacsonyabb volumenét a kukorica vetésterületének csökkenése okozta az EMEA térségben és az Oroszországból való kivonulás, amit részben ellensúlyozott a kukorica vetésterületének növekedése Észak-Amerikában.

Az ár 9%-kal nőtt az előző évhez képest, ami a vállalat ár-érték stratégiájának folyamatos végrehajtását és a magasabb ráfordítási költségek megtérülését tükrözi.

 A folyamatos tevékenységből származó GAAP szerinti adózás utáni nyereség 880 millió dollár volt 2023 második negyedévében, szemben a 2022 második negyedévi 1,0 milliárd dollárral. A működési EBITDA1 a második negyedévben 1,75 milliárd dollár volt, ami 2%-os növekedést jelent az előző évhez képest, ami körülbelül 140 bázispontos árrésjavulást jelent.

 

Vetőmag összefoglaló

A vetőmagok nettó árbevétele 2023 második negyedévében 4,3 milliárd dollár volt, szemben a 2022 második negyedévi mintegy 3,9 milliárd dollárral. Az árbevétel növekedését a 12%-os árnövekedés és a portfólió 1%-os kedvező hatása okozta, amit részben ellensúlyozott a 3%-os volumencsökkenés és a 2%-os kedvezőtlen árfolyamhatás.

Az áremelkedést a csúcstechnológiás termékek iránti erős kereslet és az erős operatív végrehajtás okozta, mivel a kukorica és a szójabab világpiaci ára 14%-kal, illetve 8%-kal emelkedett. Az alacsonyabb volumeneket az EMEA térségben a kukorica vetésterületének csökkenése, Észak-Amerikában a szója vetésterületének csökkenése, valamint az Oroszországból való 2022-es kivonulásról szóló döntés okozta, amit részben ellensúlyozott az Észak-Amerikában megnövekedett kukorica vetésterület. A kedvezőtlen árfolyamhatásokat a kanadai dollár és a török líra okozta.

A szegmens működési EBITDA értéke 1,5 milliárd dollár volt 2023 második negyedévében, ami 18%-kal magasabb, mint 2022 második negyedévében. Az árak érvényesítése, a nettó jogdíjköltségek csökkentése, valamint a folyamatban lévő költség- és termelékenységi intézkedések több mint ellensúlyozták a magasabb input- és szállítási költségeket, az alacsonyabb volumeneket és az árfolyam kedvezőtlen hatását. A szegmens működési EBITDA-haszonrése mintegy 280 bázisponttal javult az előző év azonos időszakához képest.

 

A vetőmagok nettó árbevétele 2023 első félévében 7,0 milliárd dollár volt, szemben a 2022 első félévi mintegy 6,5 milliárd dollárral. Az árbevétel növekedését a 14%-os árnövekedés és a portfólió 2%-os kedvező hatása okozta. Ezt a nyereséget részben ellensúlyozta az 5%-os volumencsökkenés és a 3%-os kedvezőtlen árfolyamhatás.

Az áremelkedést a kiváló technológia iránti erős kereslet és az operatív végrehajtás okozta világszerte, a kukorica és a szójabab világpiaci ára 15%-kal, illetve 7%-kal emelkedett. Az árképzési intézkedések több mint ellensúlyozták az árfolyamhatásokat az EMEA-régióban. A volumen csökkenését az Oroszországból való kilépésről szóló 2022-es döntés, az EMEA térségben a kukorica vetésterületének csökkenése, valamint a latin-amerikai Safrinha alacsonyabb volumene okozta, amit részben ellensúlyozott az észak-amerikai kukorica vetésterületének növekedése. A kedvezőtlen árfolyamhatásokat a török líra és a kanadai dollár okozta.

A szegmens működési EBITDA értéke 2023 első félévében 2,1 milliárd dollár volt, ami 17%-kal több, mint 2022 első félévében. Az árvégrehajtás, a nettó jogdíjkiadások csökkentése, valamint a folyamatos költség- és termelékenységi intézkedések több mint ellensúlyozták a magasabb input- és szállítási költségeket, az árfolyam kedvezőtlen hatását és az alacsonyabb volumeneket. A szegmens működési EBITDA-haszonrése mintegy 240 bázisponttal javult az előző év azonos időszakához képest.

Növényvédelmi összefoglaló

A növényvédelmi üzletág nettó árbevétele 2023 második negyedévében megközelítőleg 1,8 milliárd dollár volt, szemben a 2022 második negyedévi megközelítőleg 2,3 milliárd dollárral. Az árbevétel csökkenését a volumen 29%-os csökkenése és az árfolyam 1%-os kedvezőtlen hatása okozta, amelyet részben ellensúlyozott a portfólió 4%-os kedvező hatása és a 3%-os árnövekedés.

A volumen csökkenését a stratégiai termékek kivonása, a készletek csökkentésére irányuló törekvések, amelyek minden régióban hatással voltak a volumenekre, valamint a szezonális kereslet időzítése az időjárás és a késedelmes mezőgazdasági termelői vásárlások okozták. A portfólió hatását a Biologicals akvizíciók okozták. Az árnövekedés széles körű volt, a legtöbb régióban az EMEA régió vezetésével, és főként az egyedi technológiánk értékének megfelelő árazást tükrözte, beleértve az új termékek árazását is.

A szegmens működési EBITDA értéke 320 millió dollár volt 2023 második negyedévében, ami 37%-os csökkenés 2022 második negyedévéhez képest. A volumencsökkenés, a magasabb ráfordítási költségek és a megnövekedett K+F beruházások több mint ellensúlyozták az árképzési és termelékenységi intézkedéseket. A szegmens működési EBITDA-arányos nyereség mintegy 410 bázisponttal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A növényvédelmi üzletág nettó árbevétele 2023 első félévében megközelítőleg 4,0 milliárd dollár volt, szemben a 2022 első félévi megközelítőleg 4,4 milliárd dollárral. Az árbevétel csökkenését a volumen 16%-os csökkenése és az árfolyam 3%-os kedvezőtlen hatása okozta. Ezeket a csökkenéseket részben ellensúlyozta a 7%-os árnövekedés és a 3%-os kedvező portfólióhatás.

A volumen csökkenését a stratégiai termékkivonások, a készletcsökkentésitörekvések, amelyek minden régióban hatással voltak a volumenekre, valamint a szezonális kereslet időzítése az időjárás és a késedelmes mezőgazdasági termelői vásárlások okozták.

Az áremelkedés széles körű volt, a legtöbb régióban az EMEA és Észak-Amerika vezetésével, és főként az egyedi technológiánk értékének árazását tükrözte, beleértve az új termékek árazását, valamint az árfolyamot az EMEA régióban. A kedvezőtlen árfolyamhatásokat a török líra és a kínai jüan okozta. A portfólióhatást a Biologicals akvizíciók okozták.

A szegmens működési EBITDA értéke 923 millió dollár volt 2023 első félévében, 8%-kal kevesebb, mint 2022 első félévében. Az árképzés végrehajtását és a termelékenységi intézkedéseket bőven ellensúlyozta az alacsonyabb volumen, a magasabb inputköltségek és az árfolyam kedvezőtlen hatása. A szegmens működési EBITDA-haszonrése több mint 40 bázisponttal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami nagyrészt az árképzés végrehajtásának és a termelékenységi intézkedéseknek köszönhető.

2023-as előrejelzések

A mezőgazdaság kilátásai 2023-ban összességében pozitívak maradnak, a gabona és az olajos magvak iránti nagy kereslet mellett. Az alapanyagárak a történelmi átlagok felett vannak, a mezőgazdasági üzemek mérlege és jövedelmi szintje pedig továbbra is egészséges, ami arra készteti a termelőket, hogy a megtérülés maximalizálása érdekében a technológiát helyezzék előtérbe. A növényvédelmi termékek rendelési mintáit befolyásolja a termékek elérhetősége, a magasabb kamatlábak és a vásárlások elhalasztása a felhasználáshoz közelebbi időpontra, ami a 2023-as teljes évi nettó árbevétel és eredményvárakozások aktualizálásához vezet.

A vállalat aktualizálta a 2023-as teljes évre vonatkozó korábbi előrejelzését3 - csökkentve az erre az időszakra vonatkozó értékesítési és eredményvárakozásokat. A Corteva 17,9 és 18,2 milliárd dollár közötti nettó árbevételre számít, ami 3%-os növekedést jelent a középértéknél. A működési EBITDA1 várhatóan 3,50-3,65 milliárd dollár között lesz, ami 11%-os növekedést jelent a középértéknél. A működési EPS1 várhatóan részvényenként 2,75-2,90 USD között lesz, ami 6%-os növekedést jelent a középértéknél.

A vállalat nem tudja összeegyeztetni a jövőre vonatkozó nem-GAAP pénzügyi mutatóit a leginkább összehasonlítható U.S. GAAP pénzügyi mutatóival, mert ésszerű bizonyossággal nem képes figyelembe venni az ellenőrzésén kívül eső tételeket, amelyek jelentősek lehetnek.

Második negyedéves konferenciahívás

A vállalat 2023. augusztus 4-én, reggel 9:00 órakor (ET) élő internetes közvetítést tartott a második negyedév és 2023 első félév eredményeit és kilátásait megvitató, a befektetőkkel tartott konferenciahívásról. A konferenciahívást kísérő diabemutató a Társaság Befektetői események és prezentációk oldalán található. A webes közvetítés ismétlése szintén elérhető a Befektetői események és prezentációk oldalon.

 

1. Az organikus árbevétel, a működési EPS és a működési EBITDA nem GAAP-mutatók. További információkért ld. az A-5. oldalon. 2. Észak-Amerika az Egyesült Államokat és Kanadát jelenti. Az EMEA-t Európa, a Közel-Kelet és Afrika határozza meg. 3. A vállalat nem a legösszehasonlíthatóbb jövőre vonatkozó GAAP-mutatót közli. További részletekért lásd a 6. oldalon. 4. Az Enlist E3™ szójababot a Corteva Agriscience LLC és az M.S. Technologies L.L.C. közösen fejlesztette ki.

 

Corteva Agriscience