A Corteva országszerte négy helyszínen tartotta 2023-as Szezonnyitó Konferenciasorozatát

Something went wrong. Please try again later...
CortevaFokuszbanazinnovacio1440560

A Corteva nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat idén ősszel 4 helyszínen, Debrecenben, Siófokon, Kecskeméten és Győrben megtartott rendezvénysorozatán, a vállalat bemutatta a 2023-as tavaszi vetőmagkínálatába érkező legújabb kukorica és napraforgó hibrideket és növényvédelmi, valamint nitrogénmenedzsment területen kifejlesztett újdonságait. 

„Az idei évben olyan új hatásmódú molekulacsoporttal és új hatóanyaggal is debütálunk, melyre az elmúlt húsz évben nem volt példa a magyar piacon. A 2030-as fenntarthatósági törekvéseiknek megfelelően hangsúlyt fektetünk termékeink környezetbarát megújítására. A Corteva továbbfejlesztette nitrogénmenedzsment portfóliójának termékeit és az elmúlt évek során több, biológiai készítményeket gyártó vállalattal írt alá megállapodást, melynek eredményeképpen a Corteva számos európai ország piacára vezethet be nitrogénmegkötő, tápanyag hasznosulást optimalizáló termékeket, melyek természetes módon javítják a növények táplálását az egészséges termés érdekében” - mondta el Borsos László, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója, debreceni nyitóbeszédében.

Az elmúlt évszázad kiemelkedő munkája a hibrid vetőmagok nemesítésében és előállításában a gazdálkodók generációi számára tette ismertté a Pioneer® márkanevet. A vállalat a 2023-as vetési szezonra 5 új kukorica és 4 új napraforgó hibriddel érkezik, melyeknél egyértelműen a hatékonyság növelése, a termésstabilitás javítása a cél.

Idén 10 éves az Optimum® AQUAmax® Brand, a Pioneer® hibridkukoricák hő- és szárazság stressztűrő képességét minősítő prémium kategória. Ezeket a hibrideket a legmodernebb nemesítési eljárások segítségével fejlesztették annak érdekében, hogy csökkentsék az időjárás kiszámíthatatlanságából eredő kockázatot számos érintett tulajdonság javításával (erős és mélyrehatoló gyökérzet, szinkronizált virágzás, zöldszáron érés). Azok a hibridek kaphatják meg ezt a minősítést, amelyek a versenytársak átlagához képest terméselőnyt mutatnak normál körülmények között, sőt száraz körülmények között (hő stresszben) is. Jobb stressztűrésük alapja, hogy aszályos körülmények között a rendelkezésükre álló vizet és tápanyagot a lehető leghatékonyabb módon hasznosítják. Ezzel a minősítéssel a vállalat hazai kukorica vetőmag portfoliójából 9 termék rendelkezik.

A P9398, 370-es FAO számmal rendelkező új hibrid különlegesen jól tűri a stresszes körülményeket, az idei évben jól kezelte a hőstresszt. Ez az Optimum® AQUAmax® hibrid az alacsony betakarításkori nedvességtartalom mellett, terméstöbbletet adott a kísérletekben. A P9944, 390-es FAO számú új hibrid jól látható terméselőnnyel szerepelt a kísérletekben a 300-as éréscsoport végén. A P9960, 410-es FAO számú hibrid 2020-ban 4,5 %-os terméselőnyt mutatott a NÉBIH regisztrációs kísérletekben a sztenderd hibridek átlagához képest. A P0260, 470-es FAO számmal rendelkező, száraz körülményeket jól toleráló, zöld száron érő hibrid ígéretes termőképességgel érkezik a Corteva kínálatába. P9731, 410-es FAO számú korai szemes hibrid 2021-ben került regisztrálásra. Kettős hasznosítású hibrid, magas szemtermés mellett kiváló keményítőtartalom és emészthetőség jellemzi, ezért silókukoricának is kiválóan alkalmas.

A Corteva a 2023-as tavaszi napraforgó vetőmag kínálatában 4 új hibridet mutatott be a rendezvényen. A vállalat a P64LL155 új, nem herbicidtoleráns linolsavas hibridet a hagyományos preemergens gyomirtást alkalmazó gazdálkodók számára ajánlja, akár posztemergensen szintén a Corteva Viballa gyomirtó szerével kezelve. A P64HE244 szintén új, alacsony növényállománnyal rendelkező, magas olajsavas hibrid. A P64LE168 korai tenyészidejű linolsavas hibrid, kiválóan alkalmazkodik a hazai időjárási viszonyokhoz. A vállalat negyedik, új, kiemelkedően magas olajtartalmú P64LE185 napraforgó hibridje a 2021-es fejlesztői kísérletekben a legmagasabb terméshozamot érte el.

Az idei évben a konferencián nagy hangsúlyt kapott a Corteva nitrogénmenedzsment fejlesztése. A vállalat Instinct™ terméke a kijuttatott nitrogén hasznosulását maximalizáló termék, mely minden ammónium és karbamid tartalmú trágyával együtt kijuttatva hatékony. Ez a termék a hozamnövelésnek és a fenntarthatóságnak is kiváló eszköze.

Az idei év tavaszán kapta meg engedélyét a Verben™ gombaölő szer kalászos gabonák védelmére. A Corteva gabona fungicid kínálatának új szereplőjének összetétele egyedülálló; a proquinazid és protiokonazol hatékony kombinációja, mely komplex védelmet nyújt a kalászos növények számára. A Verben™ egy továbbfejlesztett formulációval kerül forgalomba jobb hatóanyag eloszlást és magasabb hatékonyságot eredményezve.

A Corteva legújabb gombaölő szere a Queen™, idén novemberben kapta meg engedélyét, mely egy teljesen új kémiai csoport első hatóanyagát, az Inatreq™-et tartalmazza. A termék széles hatásspektrummal és kiváló hatékonysággal rendelkezik a kalászos gabonák fontos gombabetegségei ellen. i-Q4 technológiának köszönhetően szinte azonnal felszívódik a növényi szövetek mélyebb rétegeibe, rendkívül gyors védőhatás, hosszú hatástartam és gyorsan kialakuló esőállóság jellemzi.

Az idei évben a ViballaTM is megkapta végleges engedélyét. A készítmény hatóanyaga az ArylexTM egy innovatív herbicid, mely gabonafélék, őszi káposztarepce és napraforgó esetében számos gazdaságilag káros gyomnövény ellen nyújt szelektív, posztemergens védelmet. Az ArylexTM a szintetikus auxin gyomirtó szerek új csoportjának első terméke, mely egyedülálló más gyomirtó szerekkel összehasonlítva, mivel alacsony dózisok mellett is kiváló hatékonyságú, és használatával, az új molekula szerkezetéből adódóan, csökkenthető a rezisztencia kialakulásának kockázata.

„Az idei aszályos év után a következő év kulcskérdése, hogy lesz-e megfelelő mennyiségű csapadék az országban. Nagyon bízom benne, hogy az eső mellett a magas termésátlagok is vissza fognak jönni az ország minden térségében. A Corteva továbbra is a magyar gazdálkodók rendelkezésére áll és segíti őket kihívásaik és kérdéseik megválaszolásában” – zárta a rendezvénysorozatot Borsos László.

Corteva Agriscience