Sajtó Közlemény •  2023. 07. 12.

A Corteva segített a rászorulók élelmiszer-biztonságának biztosításában

Something went wrong. Please try again later...
Corteva_Agriscience_Magyar_elelmiszerbank_Egyesulet.jpg

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel együttműködve segített a megfelelő élelmezésbiztonsági előírások biztosításában a rászorulók élelmezéséhez. A vállalat munkatársai csatlakoztak a kezdeményezéshez, hogy 14 ezer olyan tartós élelmiszerkonzervet címkézzenek fel, amelyek megfelelő élelmiszer-minőséggel rendelkeznek, de a csomagolás sérülése miatt a gyártóik kivonták őket a gyártósorról. A hivatalos címkézés megfelelő élelmiszerbiztonsági szabványokat biztosít ahhoz, hogy ezeket az élelmiszereket az előírásoknak megfelelően eljuttathassák a rászorulókhoz. A vállalat jótékonysági munkájával megerősítette elkötelezettségét az élelmiszerellátás biztonsága és az élelmiszer-biztonság fenntartása mellett.

A Corteva számára kiemelten fontos az élelmiszerellátás védelmének fenntartása, az egészséges alapanyagtermelés és a világ élelmezésének biztosításához szükséges folyamatok segítése. A vállalat emellett önkéntes magyarországi aktivitásaival hívja fel a figyelmet a társadalmat érintő fontos kérdésekre és számos szervezettel együttműködve segíti a rászorulók élelmezését. A Magyar Élelmiszerbankkal közösen a vállalat hosszútávú célja, hogy segítse az élelmezésbiztonságot és elősegítse a mezőgazdaságból származó élelmiszer-felesleg csökkenését.

„A Corteva önkéntes csapatával folyamatosan keressük azokat az újabb és újabb lehetőségeket, ahol a kollégák önkéntes munkájával segíteni tudunk a rászorulókon. A vállalat 2030-as Fenntarthatósági stratégiájának megfelelően számos olyan civil szervezettel dolgozunk együtt, akik az élelmiszerellátás biztonságát és a fenntartható fejlődést segítik. Nagyon hálásak vagyunk az Élelmiszerbanknak ezért a kezdeményezésért és bízunk benne, hogy utat tudunk nyitni számukra a termelőkkel való párbeszédhez, annak érdekében, hogy az élelmiszermentés az agrárium számára is fenntartható és elérhető megoldás legyen” – nyilatkozta Jenei Ágota, a Corteva regionális HR tanácsadója.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület egy nonprofit szervezet, melynek célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országban felhalmozódott élelmiszerfeleslegek és az arra rászorulók között. A rászorulók segélyezése mellett az élelmiszerek megsemmisítésének megelőzésével segítik a felhasznált energia és károsanyag kibocsátás csökkenését is, így a szervezet egyaránt szolgál szociális és környezetvédelmi célokat.

Az élelmiszerellátó rendszerben évente mintegy 1.3 milliárd tonna élelmiszerfelesleg képződik világszerte, a termelőktől kezdve egészen a fogyasztókig. A Magyar Élelmiszerbank adatai alapján, Magyarországon ez a szám 1.8 millió tonna. Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának jelentése szerint a legnagyobb mértékű, mintegy 53 százalékos felesleg a háztartásokban képződik, míg a feldolgozóipar 20, a termelés 11, a kereskedelem 7, a vendéglátóipar pedig az élelmiszer-hulladék mennyiség 9 százalékáért felelős éves szinten ez Európai Unióban.

„Az Élelmiszerbank a háztartásokból sajnos nem tud élelmiszert menteni, ezért tartjuk fontosnak az edukációt ezen a téren, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a pazarlás megelőzésének fontosságára. Az élelmiszer-kereskedelemből és a gyártásból az egyesület mintegy 9000 tonna élelmiszerfelesleget ment meg évente és juttat el rászoruló emberekhez. A tavalyi év során az általunk mentett élelmiszermennyiség értéke elérte a csaknem 10 milliárd forintot” – nyilatkozta Horváth-Halmai Eszter, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület vállalati adományszervezési vezetője. „A mezőgazdaság az a terület, ahol itthon sajnos egyelőre kevesebb élelmiszermentési együttműködés létezik. Ezért is örültünk nagyon a Corteva kezdeményezésének, hogy közösen keressük azokat a lehetőségeket, amelyekkel felhívjuk a figyelmet az élelmiszerveszteségek csökkentésére, hiszen bízunk benne, hogy a vállalattal együttműködve a jövőben ebben a szektorban is elindulhat érdemi élelmiszermentés.”

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület az elelmiszerbank@elelmiszerbank.hu e-mail címen várja azoknak a magyar termelőknek a jelentkezését, akik nyitottak átadni a felesleget az egyesület számára, hogy azokat eljuttassák a nélkülöző emberekhez.

Kövesse a Magyar Élelmiszerbank Egyesület munkásságát és híreit a www.elelmiszerbank.hu és a Facebook oldalon.

Kövesse a Corteva Agriscience híreit és újdonságait a Facebook és YouTube csatornákon. 

 

Corteva Agriscience