Sajtó Közlemény •  2024. 04. 15.

A gyomnövények elleni hatékony védelem kulcsfontosságú a termésbiztonság eléréséhez

Something went wrong. Please try again later...

Szerző: Dr. Lukács Domonkos, a Corteva Agriscience gyomirtó szer termékmenedzsere

A kultúrnövények terméshozamát és a termés minőségét jelentősen meghatározza a gyomnövények elleni védekezés eredményessége. Az egyre emelkedő átlag hőmérséklet és a szűkülő növényvédő szer kínálat miatt a gazdálkodóknak érdemes a leghatékonyabb megoldásokba fektetni, termelékenységük és jövedelmezőségük maximalizálása érdekében.

Magyarországon a kukoricában legnagyobb károkat okozó gyomnövények a parlagfű, kakaslábfű, fehér libatop, disznóparéj fajok, selyemmályva, muhar- és köles fajok. Nagy gondot okoz a gyomirtószer toleráns napraforgó gyomirtása, valamint egyre nagyobb területen a rezisztens évelő fenyércirok is kihívás elé állítja a gazdákat.

A fent említett gyomfajok terjedését nagy mértékben elősegíti a légköri szén-dioxid koncentráció és a napi átlaghőmérsékletek emelkedése. Az elmúlt tél ismét melegebb volt az átlagnál, februárban és márciusban sokéves melegrekordok dőltek meg, és az előttünk álló nyárra is átlag feletti hőmérsékleteket jósolnak az előrejelzési modellek.  Ezek az időjárási körülmények, még átlagos csapadék mennyiség mellett is, általában rontják a preemergens gyomirtási kezelések hatékonyságát és tartamhatását. Emiatt folytatódni látszik az elmúlt évek tendenciája, miszerint a gazdálkodók nagyobb arányban részesítik előnyben a posztemergens gyomirtási lehetőségeket. A gyomnövények kelése után a gazdák pontosabban, a terület gyomflórájához igazítva tudják kiválasztani a megfelelő gyomirtó szert, amivel akár jelentős költséget is megtakaríthatnak.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat folyamatosan bővíti termékpalettáját és innovatív megoldásaival olyan gyomirtó szereket fejleszt, amelyekkel a gazdák igényeit hatékonyan tudja kielégíteni. Ennek új példája a kukoricában az idei évtől Magyarországon is elérhető Principal® Forte gyomirtó szer, ami az eddig is sikerrel használt Principal® család megújulását jelenti, hiszen a jól bevált hatóanyagokat (rimszulfuron, nikoszulfuron és dikamba) tartalmazza a korábbitól eltérő arányban, széfenerrel kiegészítve. Ezzel a gazdálkodók magasabb hatékonyságot érhetnek el az egyszikű gyomnövényekkel szemben és a kijuttatást még inkább a gyomnövények fejlettségéhez igazíthatják. A megújult Principal® család használatával a kukorica legfontosabb gyomnövényei ellen a gazdák jó hatékonysággal védekezhetnek pontosan akkor, amikor azok érzékeny stádiumban vannak.

Kiss Gábor, az őszi búza vetőmagelőállítással, kukorica, napraforgó és repce termesztésével foglalkozó Kiss és Társa Bt. tulajdonosa, így nyilatkozott a Principal® Forte kísérletek eredményei kapcsán: „A minél gyakrabban előforduló száraz évjáratok következtében, érdemes olyan gyomirtó szereket használni kukoricában, amelyek széles hatásspektrummal rendelkeznek. A termék látványosan kiváló hatékonysággal irtotta a selyemmályvát, a disznóparéjt és még a varjúmákot is. Idén is mindenképpen fogom használni a terméket a hatékonysága miatt.”

A Corteva továbbra is olyan megoldásokat fejleszt a gazdákkal és az érdekelt felekkel együttműködve, amelyek megfelelnek az európai uniós szabályozásoknak, valamint biztonságosan és hatékonyan használhatóak a legnagyobb károkat okozó gyomnövények ellen. A Corteva Principal® Forte gyomirtó szerrel kapcsolatos további tájékoztatást a gazdálkodók a vállalat honlapján találnak, a termék elérhetőségével kapcsolatban pedig regionális képviselőik és szaktanácsadóik állnak rendelkezésükre.

Corteva Agriscience