Sajtó Közlemény •  2024. 02. 29.

A hatékony nitrogéngazdálkodás egészséges termést és magasabb hozamot eredményez

Something went wrong. Please try again later...

Szerző: Bálint Sándor, a Corteva Agriscience termékmenedzsere

A növények megfelelő tápanyagellátása és a tápanyagok felvehetőségének biztosítása kulcsfontosságú a gazdák egészségesebb és gazdagabb termésének, valamint a fogyasztók élelmiszer-ellátásának biztosításához.

A legnagyobb területen termesztett növények tápanyag-kiegészítésére használt makrotápanyagok több mint 70%-a nitrogén, és ennek akár 40-70%-a is veszendőbe mehet a kijuttatás után. A gazdálkodóknak ezért különös figyelmet kell fordítaniuk a kijuttatott nitrogén veszteségeinek csökkentésére. Emellett a nitrogénműtrágyák árának az utóbbi években tapasztalt hektikus ingadozása is indokolja a nitrogéngazdálkodás pontos tervezésének szükségességét, mivel a talajból kimosódó tápanyagok pótlása jelentős költségekkel járhat, miközben a terméshozamokra is jelentős hatást gyakorol.

A talajban bekövetkező nitrogénveszteség egyik formája a kimosódás mellett a denitrifikáció, amely oxigénhiányos körülmények között következik be, és üvegházhatást okozó nitrogénvegyületek, például dinitrogén-oxid felszabadulását eredményezi. Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint ez a gáz 273-szor erősebb üvegház hatású vegyület, mint a szén-dioxid. A nitrifikációt gátló termékek nagy mértékben képesek csökkenteni a dinitrogén-oxid kibocsátást, így a terméshozam javítása mellett jelentősen hozzájárulnak a környezetvédelemhez is.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat Optinyte™ technológiája a nitrapirint és a vállalat formulációs technológiáját tartalmazó termékek márkaneve. Az Optinyte™ technológián alapuló, Magyarországon kapható Instinct™ nitrogénstabilizátor ott fejti ki hatását, ahol a legnagyobb a nitrogénveszteség, a talajfelszín alatt. Az Instinct™ lelassítja az ammónium-nitrogént nitritté alakító Nitrosomonas talajbaktériumok tevékenységét. Ezáltal az ammónium hosszabb ideig áll a növények rendelkezésére, biztosítva a megfelelő tápanyagfelvételt és a jó terméshozamot. A Corteva adatai és számításai szerint 2017 és 2022 között az Optinyte™ technológia termékeinek használatával Magyarországon több mint 7000 tonna szén-dioxiddal egyenértékű nitrogén-oxid-kibocsátás volt elkerülhető. Ez a csökkenés mintegy 1370 háztartás egy éves villamosenergia-fogyasztásának üvegházhatású gázkibocsátásával egyenértékű.

Kulcsár Dániel, az Öko-Agrár Kft. növényorvosa a Corteva nitrogénstabilizáló termékének hatékonyságáról és környezeti hatásáról elmondta: "A műtrágyaárak változásával a nitrogénveszteség csökkentése mindenki számára fontossá válik, nemcsak pénzügyi, hanem környezetvédelmi szempontból is. 2018-ban kezdtük el először használni a Corteva nitrogénstabilizáló termékét. Az Instinct™ használata érezhető különbséget jelent a terméshozamokban, mivel a hosszabb nitrogénfelvételi idő magasabb terméshozamot eredményez. Mindenképpen ajánlanám a terméket azoknak a gazdáknak, akik csökkenteni szeretnék a veszteségeket."

Az előnyök mellett azt is ki kell emelni, hogy az Instinct™ használata 2024-ben is 1 pontot ér az Agrár-ökológiai Programban (AÖP), amellyel a gazdálkodók igényelhetik az Agrárminisztérium pénzügyi támogatását.

A Corteva nitrogénstabilizáló termékének használatával a gazdálkodók nemcsak a mennyiségi és minőségi hozzáadott értékből profitálhatnak, hanem csökkenthetik az üvegházhatású gázok kibocsátását is, így jelentősen hozzájárulhatnak az éghajlatváltozás ütemének lassításához.

Corteva Agriscience