Sajtó Közlemény •  2024. 05. 27.

A hatékony vetőmagkezelés hozzájárul a növények egészséges fejlődéséhez

Something went wrong. Please try again later...

Szerző: Dr. Tóth Elemér, a Corteva Agriscience fejlesztőmérnöke

Míg a gazdálkodók új módszereket keresnek a kártevők és kórokozók elleni hatékony védelemre és a környezeti stressz kezelésére, hogy megfeleljenek a fenntartható módon előállított élelmiszerek iránti növekvő fogyasztói igénynek, addig a mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalatok olyan fenntartható megoldásokon dolgoznak, amelyekkel a gazdálkodók válaszolni tudnak a világ egyre dinamikusabban változó mezőgazdasági kihívásaira.

Az ENSZ legfrissebb előrejelzései szerint a világ népessége 2030-ra elérheti a 8,5 milliárdot, 2050-re pedig a 9,7 milliárdot, és e népesség táplálása jelentős kihívások elé állítja majd a mezőgazdaságot. Eközben az Európai Bizottság 2020-as „Farm to Fork” stratégiája szerint 2050-re 50%-kal csökkenteni kell a növényvédő szerek használatát, és a fenntartható termeléssel kapcsolatos társadalmi igények egyre fontosabbá válnak. 

A mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalatok mindeközben az innovációra támaszkodnak és azokra a fejlesztésekre fókuszálnak, amelyekkel a gazdák kevesebb környezeti hatással, fenntartható módon a lehető leghatékonyabb eredményeket és a legmagasabb hozamokat tudják elérni. Míg Magyarországon az 1940-es évek végén például egy őszi búza 1-2 tonna/hektáros termést tudott adni, addig ez a szám mára 6-8 tonna/hektárra nőtt. Ez a növekedés kiválóan tükrözi a vetőmagnemesítés és a növényvédelem fejlődését, amelyek együttesen szükségesek ahhoz, hogy biztosítsák a magas hozamokat és az egészséges termést, amelyek hozzájárulnak az emberiség élelmezésének biztosításához.

A hatékony mezőgazdasági termelés alapja a megfelelő védelemmel ellátott, kiváló genetikájú vetőmag. A növény védelmének első, megelőző lépése a csávázás, mely során ipari körülmények között a mezőgazdasági szakemberek a vetőmag felületére juttatják a növényvédő szert vagy biostimulátort, így az már a növény növekedésének korai szakaszában hatékonyan fejti ki hatását a korai kórokozók és a gyökér- ill. csíranövény kártevők ellen.

A csávázó szerek használata több szempontból is a növény fejlődését és a fenntarthatóságot szolgálják. A különféle növényvédő szerek és biostimulátorok alkalmazása segíti a vetőmagokban rejlő genetika megvalósulását, hozzájárul a vetőmag csírázásához, az egyenletes keléshez és az egyöntetű állomány fejlődéséhez, valamint a vetőmagvak jobb stressztűréséhez. Mindemellett a növényvédő szerrel kezelt vetőmagok csökkenthetik a gazdák kelés utáni növényvédő szer használatát, amely nem csak a környezeti terhelést, a biodiverzitás megőrzését és a fenntarthatóságot segíti, hanem jelentős erőforrásokat spórol meg a gazdálkodók számára.

A Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat fontos szerepet játszik a gazdák számára hatékony és fenntartható megoldások kifejlesztésében, hogy segítsen nekik leküzdeni a gazdálkodás során felmerülő kihívásokat. Az egyes hatóanyagok, csávázószerek kutatása egy körülbelül tíz éves folyamat, mely során rengeteg kritériumnak kell megfelelni. A fejlesztések során kiemelt figyelmet kap a hatékonyság mellett a hasznos, ún. nem célzott élő szervezetek védelme, valamint a biológiai termékek használata. A Corteva vetőmagkezelés fejlesztése során egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a biostimulátorok, amelyek mikroorganizmusokat, például gombákat és baktériumokat, valamint növényi és algakivonatokat tartalmazhatnak. A Corteva Lumidapt™ Optima biológiai csávázó szere például optimalizált mikroelem-összetételének köszönhetően erőteljesebb kelést és gyors növekedést eredményez, jól alkalmazható többek között a közelgő őszi repceszezonban elvetett kiváló genetikájú Pioneer® vetőmagokon.

A Lumidapt™ Optima látványos eredményeiről Gyócsi György, öreglaki termelő így nyilatkozott: „A Corteva agronómusaival szoros a kapcsolatom és mindig is érdekeltek az innovatív megoldások. Rendszeresen együttműködök a vállalattal és közös kísérleteket állítunk be évről- évre. 2023-ban azt tapasztaltam, hogy a kísérleti parcellákon elvetett növények egységesebben keltek, gyorsabb növekedési eréllyel rendelkeztek és látható módon üdébbek és egészségesebbek voltak, mint a kísérleti területet körülvevő növényállomány. Így tudtam meg, hogy a Corteva 2023-ban alkalmazta először a Lumidapt™ Optima biostimulátort a kísérleteiben részt vevő vetőmagokon és ez eredményezte ezt a jelentős, egyértelműen látható, pozitív változást. Örülök, hogy 2024-től már a kereskedelmi forgalomban lévő vetőmagokon is megtalálható ez a termék.”

Ahhoz, hogy a gazdálkodók a termésükből a maximumot hozzák ki, az első lépés a vetőmagvak megfelelő védelemmel való ellátása. A csávázási technológiák innovatív megoldásai pedig nagyban hozzájárulhatnak a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok kialakításához és fenntartásához.

Corteva Agriscience