Sajtó Közlemény •  2023. 08. 23.

A kukoricanemesítés a stressztűrő hibridekre fókuszál

Something went wrong. Please try again later...
Corteva_Pioneer_kukoricanemesites_stressztures_kukorica.jpg

Szerző: Milorad Rosulj, senior kutatási vezető, Corteva Agriscience

A kukorica egy rendkívül sokoldalú növény és felhasználása az élelmiszer- és takarmányiparon keresztül egészen az üzemanyaggyártásig terjed. Minél nagyobb a kereslet a kukoricára, annál nagyobb kihívás előtt állnak a gazdálkodók, hogy terméshozamaikat egy adott egységnyi területen maximalizálják. A hibrid vetőmagok használata és a megfelelő termesztéstechnológia alkalmazása magasabb terméshozamot és jövedelmezőséget eredményez, mely hosszú távon hozzájárulhat a hazai kukoricatermesztés sikeréhez.

A hibrid kukorica legfontosabb tulajdonsága, hogy a hibridek terméshozama magasabb, valamint ezekkel a fajtákkal vetett területek genetikailag egységesek, homogén képet és növényállományt mutatnak. A nemesített hibridek jó alkalmazkodóképességgel rendelkeznek, mely alapja a jó termésnek és a magas profitnak.

A mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalatokon hatalmas a felelősség, hogy olyan nemesítési eljárásokat és hibrideket fejlesszenek ki, amelyek megfelelnek a jövő igényeinek. A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a nemesítésnek a klímaváltozással folyamatosan újabb és újabb kihívásoknak kell megfelelni. Habár a kukoricanemesítés fejlődése dinamikus és alkalmazkodik a piac igényeihez és a környezeti változásokhoz, a nemesítők részéről hosszú távú nemesítési stratégiára és sokéves vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy az egyes hibridek évjárattól függetlenül kiemelkedő hozamot és minőséget biztosítsanak a termelők számára.

Az elmúlt évek aszályos időjárása és a klímaváltozás hatására a vetőmag előállító vállalatoknak át kellett alakítaniuk a nemesítési programjaikat és mindinkább a szélsőséges környezeti körülmények között való nemesítés és hibridtesztelés irányába elmozdulniuk. Manapság nem elégséges a kukorica nemesítés során a virágzási és szemkitelítődési stressztűrés vizsgálata, szükségessé vált az extrém hőmérsékleti hatásokkal szembeni növényi reakciók vizsgálata és nemesítési alapanyagok előállítása. Az éghajlatváltozás okozta kihívások következtében különböző növénytermesztési modellek alkalmazása, kontrollált termesztési körülmények vizsgálata és a termőhelyek klimatikus osztályozása vált nélkülözhetetlen eszközzé a nemesítők számára, kiegészítve a hagyományos nemesítői munkát és szelekciót. A szimulációs növénytermesztési modellek összetett algoritmusok számos tudományterület - matematika, növényfiziológia, talajtan, meteorológia - ismereteit felhasználva vizsgálják a növény növekedését és várható terméseredményét változó környezeti feltételek mellett. Vitathatatlan, hogy a nemesítők legfőbb célja továbbra is az ellenálló hibridek előállítása, a kukoricának megvannak a maga fiziológiai korlátjai, így a nemesítésnek is vannak határai.

A Corteva Agriscience egy nemzetközi mezőgazdasági kutató és fejlesztő vállalat, amely közel egy évszázados tapasztalattal rendelkezik a növénynemesítés területén. Ez a tapasztalat a Pioneer gazdag örökségén alapul, amely az egyik első vállalat volt, amely 1926-ban hibrideket hozott forgalomba a világon. Hazánkban a 2000-es évek elején kezdődött a vállalat hazai napraforgó- majd kukoricanemesítési munkája. A Corteva a 2020-ban az újjáalakult szegedi integrált kutatóállomáson egyesítette a növénynemesítési és növényvédőszer kutatásait és fejlesztéseit.

A Corteva a magyar nemesítői nemzetközi kapcsolatban állnak a vállalat többi kutató-fejlesztő állomásával a világ minden táján, ily módon tudnak tudást, tapasztalatot és gyakorlatot cserélni egymás közt. A vállalat kutató-fejlesztői munkája során azokra a digitális és biológiai innovációkra összepontosít, melyek nagyban hozzájárulhatnak a fenntartható mezőgazdaság és a hazai kukoricatermesztés sikeréhez.  A Corteva egyedi nemesítésű Optimum® AQUAmax® hibridjei egyedülállóak, mivel a vállalat a spanyolországi Sevillában található kutatási központjában teszteli a hibridjelölteket, ahol kontrollált termesztési körülmények között különböző szintű stresszhatásokat (teljes öntözés, virágzási stressz, szemkitelítődési stressz) tudnak vizsgálni, és csak a legjobban teljesítő hibridek kerülnek piaci bevezetésre. Ezen felül az az Optimum® AQUAmax® hibrideket több éven keresztül kísérletekben tesztelik Európa-szerte, és így azok különböző körülmények között is képesek teljesíteni, és a rendelkezésre álló vizet a legoptimálisabban és leghatékonyabban hasznosítani.

A Corteva magyar kutató-fejlesztő munkája hozzájárul, hogy a vállalat által fejlesztett minden termék és technológia megfeleljen a termelők és a fogyasztók fenntarthatósági kritériumainak, mielőtt azok a piacra kerülnek. A vállalat továbbra is elkötelezett az innováció és a kutatás-fejlesztés mellett, hogy olyan megoldásokat hozzon a magyar piacra, amelyekkel a termelők válaszolni tudnak a mezőgazdasági piac növekvő igényeire.

Kövesse a Corteva Agriscience híreit és újdonságait a Facebook és Youtubecsatornákon. 

Corteva Agriscience