Sajtó Közlemény •  2024. 03. 08.

A magas termésszintek záloga az időben elvégzett gyomirtás

Something went wrong. Please try again later...

A gyomnövények jelentősen csökkenthetik a kultúrnövények terméshozamát és a termés minőségét, ezért a gazdálkodók jövedelmezősége nagymértékben függ a komoly terméskiesést okozó fajok elleni védekezés eredményességétől. Az idei enyhe tél és a rekord meleg tél végi - kora tavaszi időjárás nemcsak kultúrnövényeink, hanem a gyomnövények növekedésének is kedvezett. A szántóföldeken most egyszerre vannak jelen a hagyományosan ősszel csírázó tyúkhúr, ebszékfű fajok, ragadós galaj, pipacs, nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, valamint a melegkedvelő parlagfű, vagy a hélazab. 

Magyarországon az elmúlt években az egyszikű gyomfajok folyamatos terjedése figyelhető meg. Az egyszikű gyomnövények komoly terméskiesést okozhatnak, jelentőségük gyakran meghaladja a kétszikűek által okozott károkat. Kádár Aurél Vegyszeres gyomirtás és termésszabályozás című könyvében foglaltak alapján például az egyre inkább elterjedt nagy széltippan esetében már 2-3 növény/m2-es fertőzöttség esetén a terméskiesés elérheti az 5 %-ot, 8-10 növény/m2-es fertőzöttség esetén a 10-15 %-ot, 15-20 növény/m2-es fertőzöttség esetén pedig a 20-25 %-ot is. Ez azt jelenti, hogy a nagy széltippan esetében akár 500-1200 kg/ha terméskiesés is előfordulhat, ami jelentős anyagi veszteséget okoz a gazdáknak.

Ahhoz, hogy a gazdálkodók megfeleljenek a feléjük támasztott egyre nagyobb igényeknek, miszerint termeljenek többet, kevesebb erőforrásból, rugalmasságra van szükségük, hogy döntésüket a lehető legkevésbé határozzák meg a különböző időjárási viszonyok. A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat egyik innovatív hatóanyaga az Arylex™ (halauxifen-metil) a szintetikus auxin hatóanyagok új kémiai szerkezeti osztályának, az aril-pikolinsavaknak az első tagja. Kiváló hatékonyságát mi sem mutatja jobban, minthogy számos, jelentős kárt okozó kétszikű gyomnövény még ún. „túlfejlett” állapotban is érzékeny rá, így a gazdálkodók hatékonyan védekezhetnek a különböző fejlődési szakaszokban jelen lévő gyomnövények ellen. Mindemellett az Arylex™ gyorsan lebomlik a talajban, több lehetőséget biztosítva a gazdáknak a vetésforgó tekintetében. Az Arylex™ hatóanyag megtalálható például a Rexade™-ban, amely egy széles hatásspektrumú és gyors hatású gyomirtó szer őszi és tavaszi búzában, rozsban és tritikáléban.

 

A Rexade™ gyomirtó szer használatával kapcsolatban Nagy Mihály, dévaványai gazdálkodó így nyilatkozott: „Nálunk kiemelt jelentősége van a kalászos gabonáknak. Az őszi búza esetén nagyon fontos számunkra a magas hozam és a jó beltartalmi érték. A területeken jelen lévő kétszikűek mellett nagy egyszikű gyomnyomással (főleg parlagi ecsetpázsit) is küzdenünk kellett korábban. A Rexade™ gyomirtó szert harmadik éve használom megelégedéssel. Az emelt egyszikű hatóanyag (piroxszulám) tartalom megfelelő hatékonyságot nyújt számomra az ősszel és tavasszal csírázó parlagi ecsetpázsit ellen, az Arylex™ pedig a kétszikűek elleni védekezést könnyíti meg.”

A Corteva széles termékpalettájával és innovatív készítményeivel hatékony eszközöket ad a gazdálkodók kezébe a kalászosok tavaszi gyomirtására. A vállalat tavaszi kínálatában megtalálhatóak az évek óta jól bevált termékek, valamint a legújabb készítmények is, amelyek a különböző hatásmódnak és hatásspektrumnak köszönhetően bármely kalászos gyomirtási technológiába jól beilleszthetőek.

Corteva Agriscience