Sajtó Közlemény •  2024. 06. 03.

A megelőző növényvédelem segítheti a magyar repcetermesztés sikerét

Something went wrong. Please try again later...

Szerző: Rácz István, kiemelt partnerkapcsolati menedzser, Corteva Agriscience

Az olajos magvak és a bioüzemanyagok iránti rekordszintű kereslet idén tovább nő, ami arra ösztönözheti a magyar gazdákat, hogy továbbra is fektessenek bizalmat az olyan növények hazai termesztésébe, mint a repce, és összpontosítsanak a hatékonyságot és a hozamokat növelő technológiákra. A termésbiztonságot tehát már korán, a vetőmag megfelelő védelmével, a csávázási technológiák alkalmazásával lehet elősegíteni, ami előnyt jelent a gazdáknak a repcetermesztésben.

A repce számos kiváló tulajdonsága miatt Magyarországon továbbra is fontos helyet foglal el az olajos növénykultúrában. Bár a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a repce betakarított területe 2019 és 2023 között mintegy 37%-kal csökkent hazánkban, a repce számos felhasználási területe és a kereslet növekedése miatt érdemes a termelőknek továbbra is tervezni vele.

A repcét jellemzően étkezési célú növényi olajok, lisztek, állati takarmány és biodízel előállítására termesztik. A bioüzemanyag gyártás során a repcemag sajtolás után visszamaradt dara relatív magas, körülbelül 30%-os nyersfehérje tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmazható a takarmányozásban. A repce felhasználása az élelmiszeriparban szintén széleskörű. Számos olyan aminosavat tartalmaz, melyek hozzájárulnak a megfelelő izomzat kiépítéséhez, ezért a repcemagliszt kiváló energiaforrásként szolgál. A repcéből készül étkezési olaj magas olajsav- és telítetlen zsírsav tartalma csökkenti a koleszterinszintet, valamint magas omega-3 és omega-6 zsírsav aránya miatt jól beilleszthető az egészségtudatos étrendekbe.

A repcetermesztők egyik legnagyobb befektetése a vetőmag. Ezért fontos, hogy már a vetés pillanatában is megvédjék termésüket, amelyben segítségükre lehet, ha a kiváló minőségű vetőmagokat megfelelő védelemmel, ún. csávázási technológiák alkalmazásával kombinálják, amellyel már a vetéssel kezdődően megalapozhatják az erős, egyöntetű növényállományt és a maximális jövedelmezőséget.

A legérzékenyebb időszakban, a kelőfélben lévő repce növények számára kiemelten fontos a kértevőktől való védelem, hiszen ez biztosítja a növények gyors, kezdeti fejlődését. Az ősszel elvetett repce így megerősödve, egészséges állománnyal megy a télbe, amely a tavaszi termés jó alapja. Mindemellett az is fontos, hogy a vetőmag felületére kijuttatott növényvédő szerek már olyan kedvező környezeti profillal és minimális hatással rendelkeznek a hasznos élő szervezetekre, amellyel a környezeti terhelés jelentősen csökkenthető. Ily módon a csávázási technológiák alkalmazásával a gazdálkodók nem csak a fenntarthatóságot, de a biodiverzitás védelmét is elősegítik. A vetőmagnemesítők által kezelt vetőmagok mindemellett minimálisra csökkentik az egészségügyi hatások kockázatát a gazdálkodók számára, akik a múltban gyakran maguk kezelték a vetőmagokat. A vetőmag felületére kerülő alacsony hatóanyag-tartalom és a jól célzott kijuttatási terület csökkentheti a gazdálkodók vetés utáni növényvédő szer használatát, amely jelentősen hozzájárulhat a mezőgazdaság ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.

 

Az őszi repcében a legnagyobb kárt okozó földibolhák, repcedarázs és káposztalégy lárvák ellen már hatékony védelmet nyújthat a csávázó szerek használata. A Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan csávázási megoldásokat ajánl a magyar gazdálkodóknak, amelyek védelmet nyújtanak az említett rovarfajok ellen, átlagos fertőzési nyomás esetében. A vállalat Lumiposa® inszekticid csávázószere hozzájárul az őszi káposztarepcében a fejlett, életerős repce állomány kialakulásához. Új hatásmódja a csávázásban a rezisztencia-menedzsment fontos eszköze, kedvező környezeti profilja és minimális hatása a hasznos élő szervezetekre pedig hozzájárul a fenntartható mezőgazdálkodás elősegítéséhez. A vállalat folyamatosan együttműködik a gazdálkodókkal és figyelik a vállalat növényvédelmi megoldásainak hatékonyságát. A gazdálkodók visszajelzései alapján a Lumiposa® alkalmazásával a növények egészséges képet mutatnak és a kezdeti gyors fejlődés után, megerősödve, jobb vigorral fejlődnek.

A Corteva elkötelezett az iparág leghatékonyabb vetőmagkezelő eszközeinek fejlesztése mellett, hogy a vetőmagot már a kezdetektől fogva megvédje, hogy az biztonságosan növekedhessen és hozzásegítse a gazdálkodókat profitabilitásuk megőrzéséhez, hogy továbbra is egészséges, tápláló, megfelelő mennyiségű élelmiszerrel lássák el az emberiséget.

Corteva Agriscience