Sajtó Közlemény •  2024. 06. 21.

A parlagfű erős jelenléte hatékony növényvédelmi megoldást kíván

Something went wrong. Please try again later...

Szerző: Dr. Lukács Domonkos, a Corteva Agriscience gyomirtó szer termékmenedzsere

Magyarországon az egyik leggyakoribb invazív gyomnövény, az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) szemmel látható terméskiesést és anyagi veszteséget okoz a magyar gazdáknak. Az átlagosnál magasabb téli és tavaszi hőmérsékletnek köszönhetően, az idei évben a szokásosnál korábban, már március közepén csírázott a parlagfű Magyarországon. A növény évek óta tartó, erős jelenléte és a kiegészítő nyári kezelések szükségessége miatt a napraforgót termesztő gazdálkodóknak érdemes a leghatékonyabb megoldásokba fektetni, hogy maximalizálják termelékenységüket és jövedelmezőségüket, valamint a növény irtásával mérsékeljék a parlagfű terjedését, ezáltal csökkentve a környező közösségekre gyakorolt egészségügyi kockázatot.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán közzétett Országos parlagfű helyzetkép jelentés adatai szerint februártól kezdve szokatlanul meleg tavaszi időjárás volt jellemző hazánkban, és a fokozatos hőmérséklet-emelkedés csak április második felében torpant meg egy tartósabb hidegfront hatására, azonban májusban ismét folytatódott a felmelegedés. A napraforgó posztemergens kezelése ellenére a jelenlegi időjárás kedvez a parlagfű kelésének és fejlődésének, ezért több esetben látható parlagfűvel fertőzött állomány, ami miatt kiegészítő kezelés válhat szükségessé az ország egész területén.

A parlagfű jelenléte egészségügyi kockázatot is jelent, amely a közterületeken és a kertekben kötelező irtást igényel. Noha a parlagfű elleni harcot a növényvédő szer technológia fejlődése, a hatóanyagkutatás és növénynemesítés segítette, maradéktalan gyomirtása a napraforgóban továbbra is gondot okoz, mivel a két növény azonos rendszertani családba tartozik. A gyomirtó szer toleráns napraforgó vetőmag használata hozzájárul a hatékony kezeléshez, de nem ad végleges megoldást a túlfejlett egyedek ellen. Ezért a gazdálkodóknak olyan hatékony növényvédelmi megoldásra van szükségük, amellyel felvehetik a harcot a parlagfűvel.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat egyik legújabb, innovatív, parlagfű elleni hatóanyaga az Arylex™ a szintetikus auxin hatóanyagok új szerkezeti osztályának, az arilpikolin-savaknak az első tagja, amely könnyen bejut a növénybe, majd az aktív növekedési pontokra szállítódva felhalmozódik. Kiváló hatékonyságú az egyik legnagyobb gondot okozó parlagfű és más fontos kétszikű gyomnövény ellen egyaránt. Az Arylex™ hatóanyag megtalálható a Corteva posztemergens, hagyományos és herbicid-toleráns napraforgóban alkalmazható gyomirtó szerében, a Viballa™-ban, amely egyedülálló más gyomirtó szerekkel összehasonlítva, mivel alacsony dózis mellett is kiváló hatékonyságú.

Lucz Tibor a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó derekegyházi Aranykalász Mezőgazdasági Szövetkezet növénytermesztési ágazatvezetője összefoglalta a Viballa™ hatékonyságával kapcsolatos tapasztalatait: “1100 hektáron termesztünk repcét, napraforgót, kukoricát, lucernát és kalászos növényeket, ahol legnagyobb gondot a parlagfű, a szerbtövis és a libatop fajok jelentik. A tavalyi évben 150 hektáron használtam a Viballa™ gyomirtó szert napraforgóban és elmondhatom, hogy kiemelkedő hatékonysággal vitte a parlagfüvet és kiváló hatást mutatott a szerbtövis és libatop ellen. Mindenkinek ajánlom, hogy bátran próbálja ki a Viballa™-t, ha hasonló gyomproblémákkal küzd, mint mi.”

A Corteva Viballa™ gyomirtó szerével kapcsolatban a gazdálkodók bővebb információt a vállalat honlapján megtalálható katalógusban találnak. A termék elérhetőségével kapcsolatban pedig állnak szíves rendelkezésükre a vállalat területi képviselői és szaktanácsadói, akiknek elérhetőségét megtalálják itt.

Corteva Agriscience