Sajtó Közlemény •  2023. 09. 18.

A repce kiváló tulajdonságai segítik a bioüzemanyag-gyártást

Something went wrong. Please try again later...

Szerző: Sólyom János, vetőmag termékmenedzser, Corteva Agriscience

Az idei évben az élelmiszerek, a takarmány és üzemanyagok iránti kereslet globálisan továbbra is erős, mely a gazdálkodókat továbbra is arra ösztönzi, hogy a terméshozamot növelő és megőrző technológiákra helyezzék a hangsúlyt. Az idei év előrejelzései alapján a gabona, az olajos magvak kereslete jelentősen nő és a bioüzemanyagok iránti kereslet nem csak rekordot dönt, de 2024-ben várhatóan ismét növekedni fog ez a szegmens.

A bioüzemanyag gyártás során a repcemag sajtolás után visszamaradt dara nagyon jól felhasználható a takarmányiparban, hiszen megfelelő fehérje- és rosttartalma miatt jól emészthető az állatok egy része számára. A repcéből kinyert olajat metanollal vagy etanollal átészterezve teszik alkalmassá fosszilis hajtóanyagok helyettesítésére, vagy azokkal történő összekeverésére. A biodízel alkalmazásának előnye, hogy alapanyagai évről évre megújuló erőforrásból származnak.

Európában az éghajlati viszonyok miatt a repce- és napraforgóolaj a bioüzemanyagok fő forrása. A repce bioüzemanyag iparban történt felhasználása képes enyhíteni a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátási és energiabiztonsági kihívásokat. Alacsony dermedési pontja révén a repceolaj kiváló üzemanyag alapanyag lehet a hidegebb klímával rendelkező régiókban is.

Számos előnye és felhasználása miatt a repce továbbra is a második helyet foglalja el az olajos növénykultúrákban hazánkban. A Központi Statisztikai Hivatal 2022. júniusi jelentése szerint az olajos magvú növények közül a repce termesztése tavaly kismértékben visszaszorult: 209 ezer hektáros területe 52 ezer hektárral kisebb volt az egy évvel korábbinál. Bár a repce vetésterülete az elmúlt években csökkent Magyarországon, számos felhasználási területe és kereslet növekedése miatt a termelőknek érdemes bizalmat fektetni ebbe a növénybe.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat legújabb nemesítésű Pioneer® NextGen hibrid repcéi kiemelt fontossággal bírnak, jelentős mérföldkőnek tekinthetőek a vállalat életében. A kiemelkedő pergésellenállás, az erőteljes őszi fejlődés és gyors tavaszi újraindulás, valamint a továbbfejlesztett fóma ellenállás biztosítja a gazdák számára, hogy az ősszel elvetett magok, jövedelmező termést fognak hozni a következő évben.

Az őszi időszakban kiemelt figyelmet kell fordítani a káposztarepce megfelelő védelmére a kártevők és kórokozókkal szemben. A hagyományos repcetermesztő régiókban szűk vetésváltási fordulók esetén a repce gyakran visszakerül az adott termőterületre, ami előtérbe helyezi a kórokozók-kártevők elleni hatékony védelem fontosságát. A Corteva Metkon™ gombaölő szere kettős – regulátor és gombaölő – hatásával, metkonazol hatóanyagtartalmával kiemelkedően látványos hatást eredményez a növekedésszabályozás mellett a fómás levélfoltosság ellen is.

A Corteva globális vetőmagmárkájaként, a Pioneer® továbbra is az iparág egyik legsikeresebb és legismertebb márkája, és a vállalat portfóliójában található új generációs NextGen hibridek a vállalat kiváló káposztarepce nemesítési programját dicsérik. A megfelelő vetőmag választás és a káposztarepce növényvédelmi technológiáinak alkalmazása együttesen hozzájárul a maximális hozamokhoz és a magyar gazdák 2024-es sikereihez.

 

Kövesse a Corteva Agriscience híreit és újdonságait a Facebook és Youtubecsatornákon. 

Corteva Agriscience