Sajtó Közlemény •  2024. 06. 19.

A sikeres repcetermesztés a minőségi hibridválasztással kezdődik

Something went wrong. Please try again later...

Szerző: Grózinger Szabolcs, a Corteva Agriscience vetőmag fejlesztőmérnöke

Az idei évben globális szinten folytatódik az olajos magvak, a takarmányok és bioüzemanyagok iránti rekordszintű kereslet. Ugyanakkor a mezőgazdaság számára egyre nagyobb kihívást jelent a bioüzemanyagok, rostok és egyéb alapanyagok fenntartható előállítása, hogy a világ egyre növekvő népességének igényeit kielégítse. Ezért azoknak a magyar gazdálkodóknak, akik repcetermesztéssel foglalkoznak az idei évben olyan magas minőségű, versenyképes vetőmag termékekre van szükségük, amelyek nagy hozampotenciállal és pergésellenállósággal rendelkeznek, valamint növelik az alacsonyabb széndioxid kibocsátású bioüzemanyagok alapanyagainak elérhetőségét. 

A repce továbbra is előkellő helyet foglal el a magyarországi olajos növénykultúrákban, mely köszönhető számos felhasználási területének. A repcét itthon elsősorban az élelmiszeriparban, mint növényi olajok és lisztek, valamint a takarmányiparban és a biodízel előállítás során használják fel. Jól beleilleszthető a vetésforgóba, mélyre nyúló gyökere pedig lazítja a talaj szerkezetét. Habár a repce az időjárásnak leghosszabban kitett növény, hiszen az őszi vetéstől kezdve közel 10 hónapig kell várni az aratásra, de mivel nyáron korán lekerül a tábláról, így kiváló elővetemény is.

De vajon hogyan segítheti a megfelelő hibridválasztás a hazai repcetermelők sikerét?

Ahhoz, hogy a magyar repcetermesztés a jövőben is versenyképes maradhasson, a gazdálkodóknak olyan hibridekre van szükségük, amelyek genetikailag ellenállóbbak a szélsőséges időjárási viszonyokkal, a kár- és kórokozókkal szemben, illetve rendkívül magas pergésellenállósággal rendelkeznek.

Ezért az új repce hibridek kiválasztásánál a változékony időjárással szembeni stressztűrés mellett a pergési veszteséggel szembeni ellenállóság került a fókuszba nemesítőink munkája során. Ennek köszönhetően a hibridekben rejlő genetikai terméspotenciál hatékonyabban kiaknázható, magasabb hozamokat elérhetővé téve a gazdálkodó partnereknek.

A Corteva Agriscience, globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat évtizedekre visszanyúló, nagy szakértelemmel rendelkezik az őszi repce nemesítésében. Ennek a munkának köszönhetően a tavalyi évben a vállalat forgalomba hozta a hazai gazdálkodók részére a Pioneer® őszi káposztarepcék legújabb generációját, a NextGen hibrideket. Egyértelműen látható volt e hibridek, a PT314 és PT315, erőteljes megjelenése, megdőlésre nem hajlamos erős szára, és szembetűnő volt a becők nagy száma, amely alapja a kiugró termésszintnek. A NextGen hibridek kimagasló pergésellenállását egy új tulajdonság (HMX – Harvest Max) biztosítja, ezáltal csökken minimálisra a felnyíló becők száma az érés során.

Fülep Zsolt, a hajdúböszörményi olajos növénykultúrákat termesztő Balmaz-Farm Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója így nyilatkozott a NextGen repce hibriddel kapcsolatos tapasztalatairól: „Az új NextGen hibridek megjelenése előtt is már évek óta használtuk a Pioneer® repce hibrideket. Az új hibridek megjelenésekor mindenképpen szerettünk volna valami mást is kipróbálni a „régi” motoros PT298 mellett. Területeink talajtípus szerint eléggé változóak, így egy nagyon jó adaptációs képességgel rendelkező hibrid választása volt a fő cél. Így esett a választás PT315-re a Corteva agronómusával karöltve és az eddigi tapasztalatok alapján a hibrid jelesre vizsgázott. Szára erős, vastag, levélzete robusztus. Virágzása is nagyon korán és gyorsan következett be. Emiatt nagyon könnyen tudtuk időzíteni a növényvédelmi kezeléseket. Összegezve, bátran ajánlom minden olyan gazdatársamnak, aki kiváló adaptációs képességgel rendelkező és nagy termőképességgel rendelkező hibridet keres, hiszen a HMX tulajdonságnak köszönhetően a pergési hajlama minimális, így az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási körülmények ellenére is biztonságban betakaríthatóvá válik a termés.”

 

A gazdálkodók a Corteva Pioneer® NextGen hibridekről további információkat a vállalat honlapján találnak. Kérdésekkel és a vetőmagok elérhetőségével kapcsolatban felvehetik a kapcsolatot a vállalat regionális képviselőivel, akiknek elérhetőségei itt találhatók. A Corteva elkötelezett az iparág legmagasabb minőségű és nagy terméspotenciálú repce hibridjeinek további fejlesztése mellett, hogy hozzásegítse a magyar gazdálkodókat profitabilitásuk megőrzéséhez, hogy válaszolni tudjanak az olajos magvak, a bioüzemanyagok iránti globális keresletre, valamint a világ egyre növekvő népességének élelmiszerigényére.

Corteva Agriscience