Az innováció azonban nem csak a high-tech laboratóriumokból származik. Lábunk alatt egy másikfajta laboratórium található: a talaj – a mezőgazdaság élő motorja. A talaj nem csupán a növények növekedésének alapja, hanem olyan természetes vegyületek tárháza is, amelyek hatékonyak a termés védelmében és felfedik a természet saját növényvédelmi potenciálját.
Vegyük például a spinosadot, egy olyan szerves molekulát, amelyet a Saccharopolyspora spinosa talajbaktérium termel. 2007-es EU-s jóváhagyása óta több mint 200 növénykultúra, köztük gyümölcsök, zöldségek és szántóföldi haszonnövényeket véd különböző rovarkártevőktől, például hernyóktól, tripszektől és aknázómolyoktól. A hagyományos és az ökológiai gazdálkodás számára egyaránt előnyös spinosad jól példázza, hogy a talajból eredő megoldások hogyan csökkenthetik a kedvezőtlen környezeti hatásokat, támogatván a fenntartható élelmiszer-termelést. Mindez kielégíti a fogyasztók természetes eredetű növényvédő szerek iránti növekvő igényét anélkül, hogy a szigorú hatékonysági szabványok megváltoznának.
A biztonságos és hatékony eszközök, legyenek azok mesterséges intelligencián alapulók vagy természetből származók, elengedhetetlenek az élelmezésbiztonsághoz. Ehhez olyan szabályozási keretekre van szükség, amelyek átláthatóak, tudományosan megalapozottak és elég rugalmasak ahhoz, hogy lépést tartsanak a gyors innovációval. Az európai szakpolitikának szigorúan, de gyorsan kell értékelnie az ígéretes megoldásokat, hogy gazdálkodóink hozzáférhessenek minden olyan eszközhöz, melyek szükségesek az egészséges növények termesztéséhez, versenyképességük megőrzéséhez annak érdekében, hogy a fogyasztókat biztonságos, fenntartható és kiváló minőségű élelmiszerekkel tudják ellátni.
A technológia és a természet bölcsességének ötvözésével utat nyithatunk egy rugalmas és fenntartható élelmiszerrendszer felé. Egy olyan rendszer felé, amely megfelel a mai kihívásoknak, miközben biztosítja a termelés lehetőségét a jövő generációk számára.
Corteva Agriscience