Sajtó Közlemény •  2024. 03. 05.

A talajban élő kártevők elleni hatékony védekezés a jövedelmező növénytermesztés kulcsa

Something went wrong. Please try again later...

Szerző: Bálint Sándor, a Corteva Agriscience termékmenedzsere

A tavaszi vetési szezon kezdetéhez közeledve érdemes végiggondolni azokat a technológiai lehetőségeket, amelyek pozitívan befolyásolják a termés minőségét és mennyiségét, ezáltal biztosítva a gazdaságok sikerességét és jövedelmezőségét. Az egyik legfontosabb teendő a talajvizsgálati adatok ellenőrzése, hogy milyen szinten állnak rendelkezésre a növények fejlődéséhez szükséges tápanyagok, szükséges-e a pótlásuk. Szintén figyelembe kell venni a talaj nedvességét és vízháztartását, valamint biztosítani kell a gyom- és kártevőmentes vetési területet, ami segíti a megfelelő tőszám és az életerős állomány kialakulását már egészen a korai szakaszban.

A növények egészséges fejlődését számos talajban élő kártevő és kórokozó veszélyezteti, amelyek nagyon hamar hatalmas károkat okozhatnak a termésben. A tőveszteségek elkerülése és a maximális terméshozam elérése érdekében a gazdáknak már a vetés előtt vagy annak során megelőző lépéseket kell tenniük növényeik védelmére.

A talajban lakó kártevők közül ki kell emelni a drótférgeket, amelyek különböző pattanóbogár fajok lárvái. Ezek a kártevők már kis egyedszámban is komolyan képesek csökkenteni a termőtőszámot azáltal, hogy megeszik a növény gyökerét, elrágják a csírarészeket. Az amerikai kukoricabogár és annak lárvája a kukorica legkárosabb kártevői közé tartozik. Mindenképpen szükség van talajfertőtlenítésre ellene olyan területeken, ahol a kukorica monokultúrában kerül termesztésre.

Az európai növényvédelmi piacon bekövetkezett szigorú változások következtében drasztikusan csökkent a talajfertőtlenítő szerek hatóanyag kínálata. A jelenleg rendelkezésre álló megoldások közül a teflutrin hatóanyagú rovarölő szerek kiemelkedő hatékonysággal rendelkeznek a kukoricabogár lárvája, a drótféreg, a mocskos pajor vagy más talajlakó kártevők ellen. A teflutrin nem szívódik fel a növényekbe, csak az ízeltlábúakra hat, ezzel védve a felhasználók biztonságát. Gázosodó tulajdonságával segít abban, hogy a csíranövény körül is kialakuljon egy védett zóna, amin a kártevők nem tudnak áthatolni.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat által Magyarországon forgalmazott, kukoricában és napraforgóban alkalmazható Teflix™ talajfertőtlenítő szer hatóanyaga a teflutrin, amely a fent említett számos pozitív tulajdonsága mellett még a száraz talajban is kifejti védő, rovarölő hatását és a talajba jutó nagy mennyiségű csapadék hatására sem mozdul el a kijuttatási zónából hosszú hatástartamát megtartva.

Kozla Gyula, hartai gazdálkodó így foglalta össze tapasztalatát a Teflix™ használatával kapcsolatban: „2300 hektáron gazdálkodunk és a Teflix™ talajfertőtlenítőt először tavaly kezdtük használni. A termék szemcsemérete pont megfelelő, ezért kijuttatása egyszerűen, egymenetben a vetéssel megtörténik. Drótféreg és kukorica bogárlárva ellen próbáltuk ki, amely ellen hatékonynak bizonyult. Plusz előnyként el tudom mondani, hogy Teflix™-nek, ellentétben más talajfertőtlenítőkkel, nincsen irritáló szaga.”

A Corteva továbbra is elkötelezett, hogy olyan eszközöket adjon a gazdálkodók kezébe, amelyekkel meg tudják védeni termésüket és biztosítani tudják gazdaságuk termelékenységét. A Corteva idei tavaszi növényvédő szer portfóliója megtalálható a vállalat termékkatalógusában.

Corteva Agriscience