Sajtó Közlemény •  2024. 01. 09.

Egy gazdálkodó nő a Corteva támogatásával elősegíti a fenntarthatóságot az élelmiszer-feldolgozásban

Something went wrong. Please try again later...

Buzásné Kata, a Nyúli tüzes chili márka alapítója a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat támogatásával a fenntartható hazai növénytermesztést és élelmiszer-feldolgozást segíti elő a Győr melletti Nyúl községben.

Buzásné Kata a Corteva TalentA-2021 női gazdálkodóknak szóló oktatási ösztöndíjprogramjának harmadik helyezettjeként a támogatás felhasználásával valósította meg a projekjét, amelynek célja a helyi közösség edukálása a hatékony palántanevelési technikákról, valamint a zöldség- és gyümölcsfeldolgozásról, tükrözve a fenntartható módon előállított élelmiszerek iránti növekvő társadalmi igényt. A projekt során Kata 100 család igényeit tudja kiszolgálni palántákkal, a projekt kezdete óta pedig mintegy 30 család kapott segítséget a feldolgozással kapcsolatos tanácsadásban.

"A TalentA program segített abban, hogy megtaláljam az erősségeimet, és hogy a mezőgazdaságban szerzett 10 éves tapasztalatomra építhessek. A Cortevának köszönhetően hasznos, gyakorlatias tanácsokat adhatok a gazdaságba látogatóknak, valamint hatékonyan segíthetek nekik az élelmiszerek feldolgozásában, amely családi programként szélesebb közönséget vonz. Büszke vagyok arra, hogy segíthetek az egészséges és tápláló termények termesztésében" - mondta Buzásné Kata.

"A Cortevánál fontosnak tartjuk, hogy ne csak a gazdálkodók eredményességét támogassuk fenntartható megoldásokkal, hanem képzéssel és tudásmegosztással is hozzájáruljunk a sikerükhöz. A TalentA programunkkal büszkén támogatjuk azokat a gazdálkodó nőket, akik elkötelezettek a fenntarthatóság és közösségeik fejlesztése iránt" - mondta Sergii Kharin, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója.

A Corteva által alapított nemzetközi TalentA program először 2019-ben indult Spanyolországban, és azóta világszerte több mint 1200 női gazdálkodó vett részt a programban. Magyarországon a Corteva 2023-ban második alkalommal valósította meg a programot, amelynek célja a női gazdálkodók támogatása a vidéki közösségek fejlesztése, az élelmiszerbiztonság javítása azáltal, hogy növeli a nők oktatási lehetőségeit és a mezőgazdaságban dolgozó nők finanszírozáshoz való hozzáférését.

Corteva Agriscience