Sajtó Közlemény •  2024. 05. 28.

Hatékony növényvédelem a szőlő egészséges terméséért

Something went wrong. Please try again later...

Szerző: Bálint Sándor, a Corteva Agriscience magyarországi termékmenedzsere

A szőlőtermesztésnek és a borkészítésnek több mint ezeréves hagyománya van Magyarországon. Az ország kedvező talaj- és éghajlati adottságainak köszönhetően a bortermelés a 10. század óta fontos jövedelemforrása az ország gazdaságának. A filoxéra 19. század végi pusztítása és az első világháború termelési válsága után a szőlőtermesztés ismét fellendült az országban. 

Az elmúlt években jelentős csökkenés volt megfigyelhető a szőlő termőterületében Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Szőlőültetvények, 2020 című kiadványa szerint 2020-ban közel harmadával kevesebb, 62 ezer hektár volt az ország szőlőterülete 2001-hez képest. A KSH adatai szerint a magyar borexport értéke 2020-ban 120 millió euró volt, ami a teljes hazai termékexport 0,1%-a. Az exportországok között Németország, Csehország, Szlovákia és az Egyesült Királyság szerepel. Ezzel szemben a borimport 2020-ban mennyiségben és értékben is jóval kisebb volt, mindössze 20 millió eurót ért el.

A magyarországi szőlőtermelés egyik kulcskérdése a növény egészégesen tartása a megfelelő mennyiségű, egészséges termés eléréséért. Magas minőségű és elvárt mennyiségű szőlő csak egészséges lombozatú növénytől várható, ezért fontos, hogy a gazdálkodók olyan hatékony növényvédelmi megoldásokat válasszanak, amelyek kiváló védelmet nyújtanak a már kialakult és az éppen fejlődő növényi részek számára.

A szőlőtermesztés területének csökkenésében több tényező is szerepet játszik, ezek közül talán az egyik legjelentősebb a klímaváltozás, mely kihívás elé állítja a szőlőtermesztőket is. A növény fenológiai fejlődésének fázisai eltolódnak a megszokotthoz képest, de a szőlőt támadó kórokozók, kártevők változása is folyamatos régiós szinten egyrészt új fajok megjelenésén és térhódításán, másrészt a hagyományosan gondot okozó fajok genetikai átalakulásán, a tolerancia, rezisztencia megjelenésén keresztül. Ezért a jövedelmező termesztés érdekében feltétlenül szükség van új megoldásokra, hatóanyagokra, kombinációkra és technológiai fejlesztésekre.

Jól ismert, hogy a szőlő peronoszpóra járványszerű megjelenése csapadékos időjáráshoz, a növény vízborítottságához kötött, a korai fertőzés pedig a teljes termést veszélyezteti és komoly károkat tud okozni a szőlőtermesztők gazdaságában. Hazánkba gyakran olyan fertőző spórák érkeznek a mediterrán ciklonokkal, melyek az észak-olaszországi szőlővidékekről hozzák a gyakran bizonyos hatóanyagokra már rezisztens spórákat.

A növényvédő szer kutató-fejlesztő vállalatok ezért folyamatosan azon dolgoznak, hogy a kereskedelemben kapható növényvédő szer választék bővüljön. Ennek eredményeképpen újabb kombinációk, időnként új hatóanyagok jelennek meg és minden esetben a hatékonyság, az eredményesség javítása a cél. A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat fejlesztési munkájának az utóbbi években bemutatott talán legfontosabb, rezisztenciatörő hatású eredménye szőlőben a Zorvec™ gombaölő szer hatóanyag megjelenése az európai növényvédelemben. A Zorvec™ Vinabel® a Zorvec™ gombaölő szer család legújabb tagja Magyarországon, melynek alapját az új hatásmódú Zorvec™ hatóanyag adja. A Zorvec™ egy új hatóanyagcsoport első tagja, mely kiemelkedő hatékonyságú a szőlő peronoszpóra ellen. A Zorvec™ Vinabel®-ben lévő komponensek hosszan tartó hatása az intenzív növekedés idején végzett kezelések eredményességét képes maximalizálni. A Zorvec™-re jellemző akár 20 perces esőállóság kiemelten fontos gyakori esőzések idején, amikor is a fertőzés veszélye még nagyobb. Ilyenkor nagyon fontos a gyorsan kialakuló esőállóság, melynek segítségével jelentősen csökkenthető az újra kezelések száma az egyébként is sok sürgős tennivaló közepette.

Tóth Dániel a Viticoop Kft. ügyvezetője, Növényvédő Szakmérnök vállalkozásával a Balatonboglári Borvidéken 530 ha ültetvényen nyújt szőlészeti és növényvédelmi segítséget a helyi szőlőtermelőknek, borászatoknak. Dániel a Zorvec™ Vinabel® gombaölő szer hatékonyságával kapcsolatban így nyilatkozott: „A 2023-as évben már kipróbálhattuk a Zorvec™ Vinabel® készítményt kísérleti, 2 hektáros parcellánkon, ahol Királyleányka szőlőfajtát termelünk. A tavalyi szőlőperonoszpóra járványos évben ezen a parcellán nem tapasztaltunk mérhető gazdasági kárt. Úgy gondolom a termék a 2023-as évben bizonyította hatékonyságát, ezért az idei szezonban már nagyobb felületen számítunk rá. A Zorvec™ Vinabel®-t napjaink talán legerősebb készítményének gondolom, amelyet kiváló hatékonyság és hatástartam jellemez. Remélem a javasolt technológia betartása mellett még sokáig használhatjuk biztonsággal. Azért ajánlanám a szőlőtermesztőknek, mert a szőlőperonoszpóra elleni védelem egyik fő bástyája lehet integrált növényvédelmi technológiában.”

A Corteva növényvédelmi kutatás-fejlesztési munkája révén nemcsak a szántóföldi növénytermesztők, de a zöldség-gyümölcs termelők kezébe is olyan hatékony megoldásokat ad, amelyekkel megvédhetik termésüket és biztosítani tudják gazdaságuk jövedelmezőségét.

Corteva Agriscience