Sajtó Közlemény •  2023. 04. 11.

Innovatív növényvédelmi megoldásokkal a kalászosokban a magasabb profitért

Something went wrong. Please try again later...
Corteva_queen_headline.jpg Photo Credit : 

Szerző: Bálint Sándor, Gombaölő- és rovarölő szer termékmenedzser, Corteva Agriscience

A növénytermesztés technológiájának tervezésénél sokszor felmerül a megfelelő input anyagok kiválasztásának kérdése. A 2022-es év hektikus ár és árfolyamváltozásai, valamint az aszályos időjárás a terméshozam és minőség maximalizálásának szükségességét hangsúlyozza az idei évben, melyhez segítséget adhatnak az innovatív növényvédelmi megoldások.

 

Magyarországon az elmúlt ősz a kalászos gabonák vetésterületének növekedését hozta. Mindezzel együtt megnőtt ezen növénykultúráknak a termesztését befolyásoló tényezők súlya is, a vetésterület növekedésével a termést veszélyeztető tényezők károkozása is nagyobb lehet.

Ha csak a növénybetegségeket vizsgáljuk, egy járvány kialakulásához három tényező szükséges; a betegségekre fogékony növény, a fertőző anyag jelenléte és a fertőzést elősegítő környezeti tényezők. Ez utóbbi a kalászos növények esetében a mérsékelten meleg, nedves, csapadékos időjárást jelenti. Mivel a fogékony kultúrnövény területe megnőtt az országban és a 2023-as eddigi időjárás alapján az tapasztalható, hogy a kalászos gombabetegségek számára általános kedvező körülmények fennállnak, a fertőző gócokat is könnyű megtalálni a gabonatáblákon, ezért a magyar gazdáknak az idei év során nagyobb valószínűséggel kell szembesülniük a gabonaféléket érintő gombás betegségekkel. Kiemelten fontos ezért a megfelelő növényvédő szer korai kiválasztása és technológiai kijuttatásának megtervezése.

A kalászos gabonáknál a lombozat épsége teremti meg a termésképzés alapját. A gabonabetegségek nagy része a talaj felszínétől a levélemeletek fejlődésével, fokozatosan halad a további levélszintekre. Ha ezt a felfelé haladó fertőzési folyamatot megállítjuk egy korai gombaölő szeres kezeléssel, akkor elejét vehetjük a kezelés után fejlődő levélszintek megfertőződésének. Az őszi búzában a zászlóslevél zavartalan működése adja a termés mintegy 70 százalékát. Ezért nagyon fontos az őszi búza esetében - mely a legnagyobb területen termelt kalászos gabona Magyarországon -, hogy a zászlóslevél ép és fertőzésmentes maradjon. Ha a lombozatot sikerül megvédeni, ami a termés mennyiségre gyakorol pozitív hatást, ezután ugyanilyen fontos a kalászvédelemre figyelni, amely elsősorban a minőséget fogja kedvezően befolyásolni.

A gabonaárak 2022 őszétől kezdődő folyamatos csökkenése a gazdálkodókat a hozamok és a minőségi paraméterek maximalizálására kell ösztönözze a jövedelemtermelő képesség fenntartása érdekében. Tovább bonyolítja a helyzetet a sok esetben magas áron vásárolt input anyagok felhasználási kényszere. Ilyen helyzetben célszerű a körültekintő választás, a lehetőségek fokozott mérlegelése.

Az input anyagok megválasztásánál érdemes számításba venni a teljesítmény kategóriák közötti különbségeket.  A gombaölő szerek esetében például a legnagyobb teljesítményű kategóriába tartozó készítmények átlag feletti paraméterei a lombozat, a kalász épségét, valamint a terméshozam mennyiségét magasabb szinten képesek produkálni, mint más lehetőségek. A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdaság vállalat egyik legújabb innovatív terméke a Queen™ gombaölő szer képes meghaladni akár más prémium kategóriás gombaölő szerek hatástartamát is. A termék új típusú hatóanyaga az Inatreq™, mely a pikolinamid hatóanyagcsoport első tagja és egyedi hatáshelye révén képes a más hatóanyagokra toleráns, vagy rezisztens kórokozók elpusztítására is, széles hatásspektruma lehetővé teszi a legfontosabb gabonabetegségek elleni hatékony védelmet. Alkalmazása a gombafertőzések elleni védelem rendkívül gyors kialakulását eredményezi.

A Queen™ teljesítményét jól érzékelteti a 2019 és 2022 között végzett 58 engedélyezési kísérlet összesített eredménye, miszerint a kezeletlen területhez képest 900 kg terméstöbbletet lehetett realizálni. Ez az eredmény a Queen™ használatának mintegy 3-szoros megtérülését jelenti, a beavatkozás összköltségeihez viszonyítva. A kísérletek, gyakorlati tapasztalatok bizonyítják a Queen™ eredményességét, értéknövelő hatását és azt, hogy igenis érdemes az innovatív, prémium termékekbe fektetni. Az idei évben kiemelten fontos, hogy a termelők olyan növényvédelmi megoldásokat válasszanak, amelyekkel növelni tudják terméshozamukat és minimalizálhatják veszteségeiket. A Corteva a jövőben is nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztés területére, hogy a leginnovatívabb termékeket adja a magyar termelők kezébe, így segítve őket bevételeik maximalizálásában. 

Kövesse a Corteva Agriscience híreit és újdonságait a Facebook és Youtubecsatornákon. 

Corteva Agriscience