Sajtó Közlemény •  2023. 03. 22.

Közeleg a kukorica vetése - A talajhőmérsékletek megyei átlagai Magyarországon

Something went wrong. Please try again later...

A kukorica vetésidejét számos tényező befolyásolja. Az egyik legfontosabb a talaj hőmérséklete. A Corteva Agriscience ingyenes előrejelzési szolgáltatásával folyamatosan követhető a talajhőmérséklet alakulása. Az előrejelzési adatok naponta frissülnek.

Egy évvel ezelőtt nem voltunk kedvező helyzetben a kukorica vetésének előkészítése szempontjából, hiányzott jelentős mennyiségű téli csapadék talajainkból. Most ez nincs így, a rendkívül száraz nyarat egy esős ősz és tél követte, hozzájárulva a jövőbeli kukoricavetések sikerességéhez.

A sikerhez szükséges alapvető feltételek közül a talajnedvesség tehát rendelkezésre áll, a megfelelő talajhőmérséklet és vetőmag szükségeltetik még.

Ez utóbbihoz a Pioneer® kukorica vetőmagokból még van szabadon elérhető készlet, az alábbi hibridek ráadásul még hideg talajba kerülve is megállják a helyüket:

-       a hideg talajt kimagaslóan toleráló P9610,

-       a száraz körülmények között jól szereplő P9363,

-       a kiugró termésű új P9398,

-       a rendkívül termésstabil P9757,

-       a csúcstermésű P9911 és P0217,

-       a kiemelkedő zöldtermésű P1535.

A megfelelő talajhőmérsékletre vonatkozó aranyszabály, hogy a kukorica vetését akkor érdemes elkezdeni, amikor a talajhőmérséklet a vetésmélységben reggel mérve eléri a 10 °C-t. Azt is javasolt figyelembe venni, hogy az időjárás időnként drámaian tud változni egyik hétről a másikra, és egy túl korai vetést követő jelentős lehűlés komoly károkat okozhat a csírázásnak indult, esetleg kikelt kukoricában. Ez a kár megnyilvánulhat csírázási és kelési problémákban, aminek egyenes következménye az egyenetlen kelés, és a nem egységes növényállománnyal már a vegetációs időszak kezdetén veszteséget szenved a termelő (erről részletesen olvashat az alábbi cikkünkben: https://www.corteva.hu/agronomiai-kozpont/A-talajhomerseklet-es-a-kukorica-kelesenek-viszonya.html)

Válasszon hideg talajt is jól toreláló Pioneer® kukorica hibrideket és döntsön megfontoltan a vetés idejéről!

Javasoljuk a gazdálkodóknak, hogy a talajhőmérsékletről tájékozódjanak a http://corteva.meteoplaza.hu oldalon, valamint az Agro-Assist aplikációban.