Sajtó Közlemény •  2023. 07. 17.

Új hatóanyag biztosítja a tiszta, gyommentes állományt

Something went wrong. Please try again later...
Corteva_Agriscience_Arylex_napraforgo_gyommentes_1440x560.jpg

Szerző: Dr. Lukács Domonkos, gyomirtó szer termékmenedzser, Corteva Agriscience

A klímaváltozás hatásai, a hektikus input árak és a jelenlegi gazdasági helyzet a magyar gazdákat is arra ösztönzi, hogy maximalizálják a terméshozamot és a nyereséget. A hatékony, korszerű növényvédő szerek gondos kiválasztása jelentősen hozzájárulhat a gyomkonkurencia megszüntetéséhez, mely során a kultúrnövényeknek versenyezniük kell a gyomnövényekkel a vízért, a tápanyagokért, a fényért és a rendelkezésre álló területért.

A tavaszi és nyári időszakban különösen nagy figyelmet kell fordítani a gyomnövények távol tartására. Hazánkban az egyik leggyakoribb invazív gyomnövény, az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia), nem csak szemmel jól látható terméskiesést és anyagi veszteségeket okoz a magyar gazdáknak, de egészségügyi kockázata miatt kötelezően írtandó, közterületeken és házikertekben egyaránt.

A parlagfű magjai könnyedén túlélik az enyhe teleket és tavasszal tömegesen csíráznak. Egy átlagos méretű növény képes akár 40 000-150 000 magot termelni, és akár 40 évig életképes marad a talajban. Nagy ökológiai alkalmazkodó képességgel rendelkezik. Amint kedvező talajra kerül, azonnal gyökeret ereszt, és gyorsan kimeríti a talajt, megfosztva azt a nedvességtől és a tápanyagoktól. A SARE (Sustainable Agriculture Research and Education program) tájékoztatója szerint a parlagfű általában termékeny talajokon fordul elő, de csak mérsékelten reagál a további trágyázásra. Gyökereinek köszönhetően a parlagfű akár 3-4 méter mélyre is behatol a talajba, így a mélyebb talajrétegekből is képes nedvességhez jutni. A Terres Inovia francia olajos magvakkal és fehérjenövényekkel kapcsolatos alkalmazott kutatásokat végző intézet szerint, a napraforgó terméskiesését hektáronként átlagosan 300 kg-ra becsülik, ha a parlagfű sűrűsége 10 növény/négyzetméter. Itthoni vizsgálatok alapján a terméskiesés akár a 40%-ot is elérheti.

A parlagfű elleni védekezésben jelentős szerepet játszhat a napraforgó minél korábbi betakarítása. Mivel a parlagfű nemcsak a szántóföldek területén van jelen, hanem annak közvetlen környezetében is, ajánlott a betakarítás alatt az aratott területek széleire is figyelmet fordítani, hiszen a széleken megmaradt parlagfű visszafertőzheti a területet. A parlagfűvel fertőzött szántóföld betakarítása után a kombájn alapos takarítása is jelentősen hozzájárul a parlagfű további terjedésének csökkentéséhez. A parlagfű elleni védekezést segíti ezenfelül a vetőmag tisztítása, a vetésforgó alkalmazása, az okszerű talajművelés és az innovatív növényvédő szerek használata.

Az auxin-hatású herbicideket a mai napig megelégedéssel használják a gazdálkodók a gyomnövények elleni küzdelemben. Kémiai szerkezetük egyre összetettebb. A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat egyik legújabb, innovatív hatóanyaga az Arylex™ a szintetikus auxin hatóanyagok új szerkezeti osztályának, az arilpikolin-savaknak az első tagja, amely könnyen bejut a növénybe, majd az aktív növekedési pontokra szállítódva felhalmozódik. Kiváló hatékonyságú az egyik legnagyobb gondot okozó parlagfű és más fontos kétszikű gyomnövény ellen. A korábban főként szulfonil-karbamidokra alapozott gyomirtási technológiákban jó megoldást jelent a gyomnövény-rezisztencia hatékony kezelésére. Az új hatóanyag megtalálható a vállalat Quelex™, Rexade™, Korvetto™, Belkar™ és Viballa™ termékeiben, széles választékot és hatásspektrumot biztosítva a legfontosabb egy- és kétszikű gyomnövények ellen kalászosokban, napraforgóban és repcében.

A Corteva továbbra is azon dolgozik, hogy termékkínálatát újabb és újabb hatóanyagokkal és hatásmechanizmusokkal bővítse, hogy a magyar gazdák kezébe hatékony megoldást adjon az itthon honos invazív gyomnövényekkel szemben. 

 

Kövesse a Corteva Agriscience híreit és újdonságait a Facebook és Youtubecsatornákon. 

Corteva Agriscience