Sajtó Közlemény •  2020. 11. 04.

A COVID-19 miatt még inkább a fenntartható mezőgazdaság felé kell fordulnunk

Something went wrong. Please try again later...
JimCollins1440560

A Corteva Agriscience vezérigazgatója a Financial Times csúcskonferenciáján a klímapozitív mezőgazdaság fontosságát hangsúlyozta.

Genf, 2020. november 3. - A COVID-19 járvány gazdasági hatásának ellensúlyozására több nemzet együttes elkötelezettségére van szükség, és fokozottabb figyelemre a fenntartható mezőgazdaságot illetően - jelentette ki Jim Collins a Corteva Agriscience vezérigazgatója, a Financial Times Global Food Systems virtuális csúcskonferenciájának egyik kiemelt szekciójában, amely a „Klímapozitív Mezőgazdaság a COVID-járvány utáni világban” elnevezést viselte. „A mezőgazdasággal foglalkozók számára elmúltak azok az idők, amikor a fenntarthatóság csak az egyik eleme volt egy üzleti vállalkozásnak. Most már maga a fenntarthatóság a lényeg. Jobban szolgálhatjuk a globális élelmiszerlánc résztvevőit, ha vállalkozásunkat minden szempontból átértékeljük a fenntarthatóság prizmáján keresztül vizsgálva. "

Collins felvázolta azt az utat, amelyet a Corteva Agriscience a 2030-ig szóló Fenntarthatósági Stratégiájában határozott meg saját fenntarthatósági céljainak elérésére.A vállalat 14 stratégiai célja, melyet az elkövetkezendő 10 évben szeretnének elérni, négy alappillérre épül: a mezőgazdasági termelők javát szolgáló célok; a termőföld javát szolgáló célok; a közösségek javát szolgáló célok, valamint a vállalat működésére vonatkozó célok.

Néhány példa a fentiekre:

·       Az N-Lock nitrogén stabilizátor forgalmazása Európa gazdálkodói számára. A termék kielégíti a jobb vízminőség iránti igényt, valamint 40%-kal csökkenti a műtrágyázásból származó üvegházhatású gázok kibocsátását.

·       Beruházások a természetes eredetű növényvédelmi megoldások vagy biológiai eredetű termékek iránti kereslet kielégítésére.

·       Az Egyesült Királyság és a LEAF - környezettudatos mezőgazdasággal foglalkozó csoport - közötti partnerség hároméves képzést, technikai támogatást és mentorálást biztosít azoknak a gazdálkodóknak, hogy a fenntartható mezőgazdaság területén vezető szerepet töltsenek be.

A Corteva Agriscience 2021 júniusában fog bejelenteni egy tervet, a működése során keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

Collins elmondta az online hallgatóságnak azt is, hogy a járvány megmutatta, milyen égető szükség van a globális élelemiszerlánc működésének hatékonyabbá tételére. Megemlítette azt az ellentmondást, hogy miközben pazaroljuk az élelmiszert, a COVID-19 járvány következtében, minden eddiginél több ember éhezik. Ezzel összefüggésben megemlítette, hogy a Corteva és partnerei elkötelezettek a tudományosan megalapozott intézkedések és irányelvek támogatásában, amelyek lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy a növekvő népesség számára elegendő és tápláló élelmiszert állíthassanak elő.

„Egy válságban mindig ott rejlik a lehetőség is. Az elmúlt 10 hónap során nagyon őszinte megbeszéléseket folytattunk számos égető, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdésről” - mondta Collins. „Globális élelmezésbiztonság. Extrém időjárási események. Társadalmi elégedetlenségi mozgalmak. Gazdasági méltányosság. És természetesen maga a világjárvány is olyan vitafelületeket teremtett a mezőgazdaság számára, amelyeken a globális élelmiszerlánc régóta figyelmen kívül hagyott hiányosságai kerülnek terítékre. Az a munka, amit ma elvégzünk, olyan változásokat tesz lehetővé számunkra, melyek hosszú távú és pozitív hatással lesznek az élelmiszerláncra.”

Collins hozzátette: „Mindannyiunknak együtt kell működni egy mindenki számára elengedő táplálékot biztosító, átfogó és fenntartható élelemiszerrendszer felállításában … miközben napjaink fogyasztóinak változó szükségleteit és igényeit is ki kell elégítenünk."

A Világbank előrejelzése szerint a járvány gazdasági hatása körülbelül 100 millió embert sodorhatott mélyszegénységbe. Collins hozzátette: „A COVID pandémia kitörése óta több mint egymillióan haltak meg a koronavírusfertőzés következtében, ugyanakkor, több mint 7 millió ember halt éhen[1].

A Corteva több mint 20 000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, akik mind elkötelezettek a világban felhalmozódó, mintegy 1,3 milliárd tonnányi fel nem használt élelmiszerkészlet csökkentése mellett. „Kollégáink, ügyfeleink és partnereink elkötelezettek ennek a készletnek az átcsoportosításában, amely így több mint 2 milliárd ember ellátására lehet elegendő.”

A Corteva Agriscience

A Corteva Agriscience, Inc. egy tőzsdén jegyzett, tisztán mezőgazdasággal foglalkozó globális társaság, amely a világ minden táján a mezőgazdasági termelők számára az iparág legteljesebb portfólióját kínálja - ideértve a vetőmagok kiegyensúlyozott és változatos kínálatát, növényvédelmi és digitális megoldásokat, amelyek a termelékenység maximalizálására koncentrálnak a termés és a jövedelmezőség fokozása érdekében. A mezőgazdaság néhány legismertebb márkájával, valamint az iparág vezető termék- és technológiai kutatás – fejlesztési hátterével, a társaság elkötelezett amellett, hogy az élelmiszer ágazat egészében együttműködjön az érdekelt felekkel, mivel mindent megtesz annak érdekében, hogy javítsa a termelők és a fogyasztók életminőségét, fenntartva ezt a folyamatot az elkövetkező generációk számára. A Corteva 2019. június 1-jén vált független tőzsdén jegyzett céggé, korábban a DowDuPont mezőgazdasági részlege volt. További információk a  www.corteva.com oldalon találhatók.