Delegatedesktop

Delegate™

Hatékony védelem az almatermésűek rovarkártevői ellen

Kiemelkedő hatékonyság molykártevők és körte levélbolha ellen

Előnyök

• Új hatóanyag, hosszú hatástartam
• Idegingerület vezetés gátlása két helyen
• Kontakt módon (1-24 óra) és emésztésen keresztül is hat
• Kikelt lárvák minden fejlődési alakja ellen hatékony
• Kedvező környezeti profil

Engedélyezett Kultúrák

Érzékeny kártevők

Technikai Részletek

 • Hatóanyag összetétel

  250 g/kg spinetoram

 • Javasolt növényvédelmi technológia

  Almában kártevő moly fajok ellen feromoncsapdás rajzásmegfigyeléshez igazítva kell a kezelést elvégezni tojásrakás után, a tömeges lárvakelés kezdetén. A készítmény a fiatal lárvastádiumok ellen a leghatásosabb. A kezelés után más hatásmechanizmusú szert kell alkalmazni a rezisztencia kialakulásának az elkerülése érdekében.

  A permetlé mennyiségét a lombfelület nagyságától, valamint az alkalmazott géptípustól függően kell megválasztani. A készítmény kijuttatásához 800-1000 l/ha vízmennyiség felhasználása optimális.

  Körtében és japán körtében valamennyi felsorolt kártevő moly faj esetében a szexferomon csapdával végzett rajzásmegfigyelésre alapozva, a tömeges lárvakelés idején célszerű a kezelést elvégezni. Körte-levélbolha ellen a kezelést az ültetvényben végzett megfigyelésre alapozva a tavaszi nemzedék fiatal lárvái ellen kell időzíteni. A készítmény biológiai hatása nedvesítőszer alkalmazásával fokozható.

  A készítmény a méhekre kifejezetten kockázatos. A méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzási időszakban nem alkalmazható! Mézharmat vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható!

  A felhasználókat érő kockázat miatt kézi vagy háti permetezőgép használata tilos!

 • Dózis

  0.3 kg/ha

 • Inszekticid Csoport

  A Delegate™ 250 WG hatóanyaga a spinetoram egy új, a spinosynok kémiai csoportjába tartozó rovarölő szer. A Saccharopolyspora spinosa baktérium által termelt spinosyn J és spinosyn L hatóanyagok módosításával állítják elő. A kémiai módosítás eredménye: erősebb biológiai aktivitás, jobb hatékonyság és UV-stabilitás.

 • Hatásmechanizmus

  A spinetoram hatásmechnizmusát tekintve a sejtmembránban lévő nikotin acetilkolin receptorokat aktiválja és ezzel megakadályozza az idegrendszer normális működését. A spinetoram elsődlegesen táplálkozás útján fejti ki hatását (gyomorméreg), de érintő méregként is hat. A tünetek perceken belül jelentkeznek, a kártevő pusztulása órákon belül bekövetkezik, melynek következményeként nincs további károsítás. A spinetoram behatol a levelekbe (transzlamináris hatás), így kiváló hatékonysággal rendelkezik a levelek belső részében károsító rovarok ellen is. A hatóanyag nagyon jó hatékonysággal rendelkezik a lepkefajok lárvái ellen, de néhány szívó kártevő (pl.: körtelevélbolha) is érzékeny. A spinetoramnak minimális hatása van a hasznos élő szervezetekre és kedvező toxikológiai, környezeti tulajdonságokkal rendelkezik.

 • Kijuttatás Időzítése

  Alma: Utolsó kezelés ideje - Gyümölcskötődés – fogyasztásra érettség (BBCH 70-87)

  Körte, Japán körte: Utolsó kezelés ideje - Virágzás vége – szedésérettség (BBCH 69-85)

 • Formulációk

  vízben diszpergálható granulátum (WG)

 • Kiszerelés

  0.25 kg