Karathane™ Star

Gombaölő Szer

Kontakt gombaölő szer, mely 3 időpontban nélkülözhetetlen szőlőlisztharmat ellen.

Előnyök

Hatékony

A szőlő első kezelései között erős kuratív hatású és alacsony hőmérsékleten is hatékony.

Egyedülálló

Egyedülálló lisztharmat elleni hatású, amely megsemmisíti a növény fás részein lévő szaporítóképleteket is.

Hatása

A szüret előtt (várakozási időt betartva) vagy után a lisztharmat ivaros, áttelelő képleteinek számának csökkentésére.

Engedélyezett kultúrák

Szőlő

Szőlő (Vitis spp.)

Érzékeny kórokozók

A termék hatékony a következő kórokozók ellen

 • Szőlő lisztharmat (Uncinula necator)

A teljes hatékonysági információkért  forduljon a cimkéhez

Cimke keresése ehhez a termékhez

Technikai Részletek

 • Hatóanyag összetétel

  350 g/l meptildinokap

 • Javasolt növényvédelmi technológia

  A készítményt a fertőzésveszélyes időszakban preventív jelleggel, ill. legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kell kijuttatni, és a fertőzési veszélytől függően 10-12 napos időközönként szükség szerint (legfeljebb 4 alkalommal) célszerű megismételni. A tenyészidőszak elején (kisleveles állapot - hajtásnövekedés) az alacsonyabb permetlémennyiség (500-700 l/ha) használata, a tenyészidőszak előrehaladtával (virágzás után) a magasabb permetlémennyiség (800-1000 l/ha) alkalmazása indokolt. Súlyos fertőzésveszély fennállásakor a rövidebb (7-10 napos) permetezési forduló és magasabb permetlémennyiség alkalmazása ajánlott. Kuratív védekezésre a fertőzés kialakulásakor 0,6 l/ha mennyiségben nagy permetlémennyiség és nedvesítő szer együttes alkalmazásával használható. A kezelés - a fertőzésre hajlamosító körülmények fennállása mellett - 5 nap múlva megismételendő. 

  Minden esetben törekedni kell az egyenletes és teljes permetléfedésre, még a lombozat belsejében is. A permetezések elvégzése a nyári időszakban a kora hajnali, vagy a késő esti órákban ajánlott, minden esetben 25 °C alatti hőmérsékleti viszonyoknál. + 30 °C feletti hőmérsékleteknél perzselés veszélye miatt nem ajánljuk használatát.

  A Karathane Star a rügypattanás után alkalmazva egyedülálló módon elpusztítja a lisztharmat áttelelt képleteit, micéliumait. A kénnel és a triazolokkal ellentétben már alacsony (18-20°C alatti) hőmérsékleten is hatékony. A korai kezelést mindenkinek javasoljuk, aki a „zéró tolerancia” elvét vallja a lisztharmattal kapcsolatban, és minőségi szőlőt állít elő. Ebben az időszakban 0,6 l/ha dózisban alkalmazzuk a Karathane Star-t, legalább 500 liter vízzel kijuttatva. Ekkor érdemes kombinálni felszívódó hatóanyagot tartalmazó Systhane 20EW-vel 0,24 l/ha dózisban.

  A felszívódó blokkban a szisztemikus készítmények mellé 0,6 l/ha dózissal kombinációban, preventív módon kijuttatva képes az esetleg megtörtént fertőzések blokkolására. Minden olyan esetben javasoljuk a Karathane Star kombinációs partnerként való felhasználását, amikor a fertőzési nyomás erős, illetve az időjárás vagy egyéb okok miatt a permetezési forduló hosszabb a biztonságos (előírt) értéknél. Ekkor Talendo ExtraRally Q-val érdemes kombinálni, amelyet 1,0-10,25 l/ha dózisban javasoljuk. A Talendo ExtraRally Q biztosítja a felszívódó és a gázososdó tulajdonságot.

  A virágzás utáni időszakban kuratív és eradikatív hatásának köszönhetően „tűzoltó” jelleggel is alkalmazható a fertőzés korai szakaszában. A bizosabb hatékonyság elérése érdekében kombináljuk jól gázosodó kénnel és felszívódó azollal, majd a kezelést 5 napos fordulóval ismételjük meg 2 alkalommal! Az alkalmazott koncentráció semmiképpen ne haladja meg az előírt érték kétszeresét, és ne permetezzünk 25°C feletti hőmérsékleten, mert ilyenkor az érzékeny fajtáknál megnő a levélperzselés veszélye!

  A szüret előtt (betartva a várakozási időt) illetve szüret után a még éretlen, de áttelelni készülő lisztharmat kazmotéciumok (ivaros termőtestek) ellen 0,6 l/ha dózisban javasoljuk olajos adalékanyaggal kiegészítve.

 • Keverhetőségi előírások

  Kuratív védekezésre a fertőzés kialakulásakor 0,6 l/ha mennyiségben nagy permetlémennyiség és nedvesítő szer együttes alkalmazásával használható. Levéltrágyákkal történő keverés eshetőségéről érdeklődjön a levéltrágyát gyártó cégnél. A keverhetőségről a kezelés előtt kérje ki a szaktanácsadó kollégáink véleményét! Minden esetben keverési próba elvégzése javasolt!

 • Dózisok

  Egy tenyészidőszakban 4 alkalommal használható

 • Hatásmechanizmus

  A meptildinokap a dinitrofenol-származékok közé tartozik és a respirációt gátolják. Nagyon erős kontak, kuratív és eradikatív hatással rendelkezik a lisztharmat ellen. Képes a gomba áttelelő képleteit is elpusztítani. Ellentétben más hatóanyagokkal alacsony hőmérsékleten (10-15 °C) is hatékony.

 • Dózis

  Szőlő: 0,6 l/ha

 • Kijuttatás Időzítése

  Utolsó kezelés ideje:

  Szőlő: zsendülés

 • Formulációk

  emulzióképző koncentrátum (EC)

 • Hatóanyag csoport - HRAC/FRAC/IRAC besorolás

  FRAC C5 (dinitrofenol származék)

 • Kiszerelés

  1 és 5 literes műanyag palack

 • Utóvetemény

  Nincs korlátozás

 • Várakozási idő

  M.V.I.: 0 nap, É.V.I.: 21 nap AKG programokban felhasználható

 • Forgalmazási kategória

  II. (alapfokú növényvédelmi képesítéshez kötött)

 • Keverhetőség

  Karathane Star + Dithane DG Neotec, Karathane Star + Talendo® Extra, Karathane Star + Systhane 20 EW, Karathane Star + Runner 2 F, Karathane Star + Reldan 22 EC, Karathane Star + Curzate® Super DF

 • További Információk

  A növényvédő szereket mindig biztonságosan és felelősségteljesen használja! A készítmény felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termék csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait valamint az engedélyokiratban szereplő előírásokat!