Principal® Plus Python™

Előnyök

Széles hatásspektrum

Hatékony az összes fontos évelő és magról kelő, egy- és kétszikű gyomnövény ellen áru- és silókukoricában. Kiemelkedő hatékonyságú a magról kelő kétszikű gyomok ellen.

Markáns hatástartam

Hosszabb tartamhatás a később csírázó, magról kelő kétszikű gyomfajok ellen.

Engedélyezett kultúrák

Kukorica

Silókukorica (Zea mays ssp. mays)

Takarmány kukorica (Zea mays ssp. mays)

Érzékeny gyomok

A termék hatékony a következő gyomok ellen:

 • Csattanó maszlag
 • Disznóparéj fajok
 • Fenyércirok
 • Kakaslábfű
 • Keserűfű fajok
 • Libatop fajok
 • Mezei acat
 • Parlagfű
 • Selyemmályva
 • Tarackbúza

A teljes hatékonysági információkért  forduljon a cimkéhez

Cimke keresése ehhez a termékhez

Technikai Részletek

 • Hatóanyag összetétel

  92 g/kg nikoszulfuron + 23g/kg rimszulfuron + 550 g/kg dikamba + 267 g/l mezotrion + 16,7 g/l floraszulám

 • Javasolt növényvédelmi technológia

  A készítményeket a kukorica 3-6 leveles fenológiai állapotában kell kijuttatni, amikor a magról kelő egyszikű gyomnövények 1-3 levelesek, az évelő egyszikűek átlagos magassága 15-25 cm. A magról kelő kétszikű gyomfajok 2-4 leveles korukban a legérzékenyebbek a készítményre, a Cirsium arvense tőlevélrózsás állapotában, a Convolvulus arvensis, Calystegia sepium 15-20 cm-es fejlettségekor.

  A készítményhez a gyomirtó hatás fokozása érdekében Vivolt® nedvesítőszer hozzáadása szükséges 0,1%-os koncentrációban. A kukorica gyomirtó szer csomagban a Principal® Plus maximális dózisa 0,3 l/ha Python™ 280 SC-vel került kiegészítésre. A permetlé készítésekor először a gyomirtó szereket kell bekeverni, majd ezt követően a nedvesítőszert. Egy tenyészidőszakban egy területen egy alkalommal használható. Az utolsó kezelés ideje fenológiai szempontból 6 leveles kultúrnövény nagyságnál van. Légi kijuttatás nem engedélyezett. A kezelés után 4 órán belül lehulló csapadék csökkentheti a készítmény hatását.

  Javasolt lémennyiség: 200-300 l/ha.

   

 • Hatásmechanizmus

  A Principal® Plus Python™ hatóanyagai elsősorban a leveleken keresztülfelszívódva fejtik ki hatásukat. A nikoszulfuron és rimszulfuron hatóanyagok az acetolaktát-szintetáz enzimet gátolják, aminek hatására az érzékeny gyomokban a transpiráció, a légzés, és az anyagcsere a kezelést követő néhány órán belül leáll. A gyomok növekedése és fejlődése rövid időn belül megáll, de a jellemző tünetek (elszíneződés, elhalás) a kezelést követő 3-10. napon válnak láthatóvá a gyomok növekedési körülményeitől függően.

  A dikamba elsősorban a leveleken, másodsorban a gyökereken keresztül felszívódva fejti ki a hatását. A hatóanyag a növényben mind a gyökér, mind a hajtáscsúcs irányába transzlokálódik. A mezotrion triketon típusú és karotinoid-szintézis gátló.

  A floraszulám ALS gátló hatású. Hatására kezdetben antociánosodás, majd sárgulás, nekrózis tapasztalható, a hajtás- és a gyökér-csúcs növekedése leáll. A gyomnövény teljes pusztulása 2-4 hét alatt következik be.

 • Dózis

  Egy kezelés: 440 g/ha Principal® Plus + 0,3 l/ha Python 280 SC

   

  Osztott kezelés: 220 g/ha Principal® Plus + 0,3 l/ha Python 280 SC, majd + 220 g/ha Principal® Plus

 • Kijuttatás Időzítése

  A készítményt a kukorica 3-6 leveles fenológiai állapotában lehet kijuttatni.

 • Formulációk

  vízoldható granulátum (WG) + szuszpoemulzió (SC)

 • Kiszerelés

  3×10×440 grammos műanyag doboz + 20×0,5 literes műanyag palack

 • Utóvetemény

  A Principal® Plus a talajban gyorsan lebomlik, ezért a kezelés után 90 nappal a legtöbb szántóföldi növény vethető. Az őszi árpa érzékeny a talajban maradó nikoszulfuronra, ezért a kezelt kukorica után őszi árpát csak 90 nappal a Principal® Plus Python™-os kezelés után javasolt vetni. A kezelés évében a betakarítást követően ősszel kalászos gabona és őszi káposztarepce, míg a következő év tavaszán napraforgó, kukorica, tavaszi kalászos, olajretek,  mustár, tavaszi repce, cirok, köles, fénymag, hagymaféle, facélia, mák, kender, len vethető és káposzta-, kabakosfélék palántázhatók. Ha a talaj pH értéke nagyobb, mint 6 pH, akkor cukorrépa, pillangósok, burgonyafélék és levélzöldségek vethetők. Ha a kultúrnövény a kezelést követően bármilyen okból kifolyólag kipusztul (belvíz, jégverés, stb.), akkor a területet kukoricával lehet újravetni. Extrém száraz időjárási viszonyok fokozzák az utóvetemény kockázatát!

   

 • Forgalmazási kategória

  I. (felsőfokú növényvédelmi képesítéshez kötött)

 • Keverhetőség

  A permetléhez adott nitrogén műtrágya fokozza a Principal® Plus Python hatékonyságát számos gyomnövényen és elősegíti a permetlé levelekbe történő behatolását, különösen kedvezőtlen, száraz időjárási viszonyok mellett.

  Javasolt dózis 28 %-os nitrogén oldat, mint pl. Nitrosol vagy UAN oldat 8-10 l/ha vagy szilárd, jól oldódó és permetezhető műtrágya, mint pl. ammónium-szulfát, vagy ammónium-nitrát 3-4 kg/ha. A szilárd műtrágyákat előbb vízben oldja fel, majd állandó keverés mellett adja a permetléhez!

  A nitrogén műtrágyák nem pótolják a nedvesítőszert, ezért mindig nedvesítő szerrel (Vivolt®) együtt használja a műtrágya adalékot!

  Egyéb keverhetőségről minden esetben a kezelés előtt tájékozódjon a szaktanácsadó kollégáinktól. Keverési próba elvégzése minden esetben

  javasolt!

 • További Információk

  A növényvédő szereket mindig biztonságosan és felelősségteljesen használja! A készítmény felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termék csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait valamint az engedélyokiratban szereplő előírásokat!